Skip to main content

«Ένα θαλάσσιο Μουσείο γεννιέται» - Μυτιλήνη, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Ημερομηνία Εκδήλωσης :

ΗΜΕΡΙΔΑ «Ένα θαλάσσιο Μουσείο γεννιέται»

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου  «Ανάδειξη και αξιοποίηση Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης»

 

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014, ώρα 6.00 μ.μ.

Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ημερίδα με θέμα «Ένα θαλάσσιο Μουσείο γεννιέται» οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 6:00 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Αντικείμενο της ημερίδας είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του σημαντικού αναπτυξιακού έργου «Ανάδειξη και αξιοποίηση απολιθωμένου δάσους νησίδας Νησιώπης» το οποίο έχει ενταθεί στο ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου. Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια της Πρόσκλησης 44 για έργα του άξονα προτεραιότητας 8 «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Στόχος του έργου αποτελεί η αξιοποίηση και ανάδειξη του τμήματος του Απολιθωμένου Δάσους που βρίσκεται στη νησίδα Νησιώπη με τη δημιουργία επισκέψιμου θαλάσσιου πάρκου-μουσείου που περιλαμβάνει το χερσαίο τμήμα της νησίδας αλλά και το θαλάσσιο τμήμα γύρω από τη Νησιώπη. Παράλληλα, η ανάδειξη και προβολή του Απολιθωμένου Δάσους της Νησιώπης αναμένεται να συμπληρώσει την εικόνα του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει την παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων μέσω διαλέξεων από καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι είναι επιστημονικά υπευθύνοι αντιστοίχων ερευνητικών ομάδων σχετικά με τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια υλοποίησης του έργου στη νησίδα Νησιώπη και την ευρύτερη περιοχή, καταγράφοντας σημαντικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες διαλέξεις:

  • «Καταγραφή της χλωρίδας και φυτοκοινωνιών της χερσαίας ζώνης της Νησιώπης», από τον Aναπλ. Καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου Παναγιώτη Δημητρακόπουλο
  • «Καταγραφή της ορνιθοπανίδας της Νησιώπης», από τον Επικ. Καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου Τριαντάφυλλο Ακριώτη
  • «Καταγραφή βενθικής πανίδας και χλωρίδας στη θαλάσσια ζώνη γύρω από τη Νησιώπη», από τον Aναπλ. Καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρόσο Κουτσούμπα
  • «Ανάδειξη και αξιοποίηση απολιθωμένου δάσους νησίδας Νησιώπης: Μελλοντικές Δράσεις και προοπτικές» από τον Αναπλ. Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Ζούρο

Στα πλαίσια του έργου θα δημιουργηθούν οι υποδομές για τη μετάβαση των επισκεπτών της περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους σ’ ένα νησιωτικό πάρκο, όπου θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν την ορνιθοπάνίδα, την χλωρίδα και τα απολιθώματα στο χερσαίο αλλά και το θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου δάσους που βρίσκεται στην παράκτια ζώνη της Νησιώπης.

Η μετάβαση των επισκεπτών θα γίνεται με ειδικό καραβάκι με γυάλινο πάτο, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να παρατηρήσουν την υποθαλάσσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και τις μοναδικές απολιθωματοφόρες θέσεις που βρίσκονται σήμερα κάτω από τη θάλασσα. Το Πάρκο της Νησιώπης, με τη λειτουργία του θα συμβάλει μέσα από την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού και θα συντελέσει στην προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται στην κατεύθυνση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς και της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Λέσβου και αναμένεται να αποτελέσει  θετικό παράδειγμα για την «πράσινη» ανάπτυξη.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις