Ένα νέο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Ένα νέο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κλήθηκε να συμβάλλει με την εμπειρία του στη δημιουργία του νέου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Την μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μεγάλου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με τη συμπαράσταση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Στο πλαίσιο της προσπάθειας διοργανώθηκε ειδική ημερίδα με θέμα «Η Θεσσαλονίκη αναζητά το δικό της Μουσείο Φυσικής Ιστορίας» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 στη Θεσσαλονίκη. Η ημερίδα οργανώθηκε από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, τη Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και την Επιτροπή Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.
Στην προσπάθεια αυτή κλήθηκε να συμβάλλει με την πολυετή εμπειρία του και την τεχνογνωσία του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ήταν βασικός ομιλητής της ημερίδας και παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Σχεδιασμός και διαχείριση ενός σύγχρονου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας: Διεθνείς και ελληνικές εμπειρίες – προκλήσεις και προοπτικές». Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του παρουσίασε αναλυτικά το νομικό πλαίσιο δημιουργίας ενός μουσείου στην Ελλάδα, το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει, τους παράγοντες βιωσιμότητάς του και τα σχέδια δράσης που θα πρέπει να υλοποιήσει, ώστε να λειτουργεί ως ένας οργανισμός έρευνας, εκπαίδευσης, τέρψης και αναψυχής που παράγει πολιτισμικά γεγονότα ενώ παράλληλα λειτουργεί ως ένας χώρος χρήσιμος για την κοινωνία. Επίσης, αναφέρθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το οποίο φέτος κλείνει 20 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας και αποτελεί επιτυχημένο παράδειγμα λειτουργίας Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στον ελληνικό χώρο, που μέσα από τις δραστηριότητες του έχει καταφέρει να αναδείξει με μοναδικό τρόπο τις συλλογές του αλλά και να λειτουργεί ως φορέας έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και βασικός μοχλός τοπικής ανάπτυξης στη Λέσβο.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη των δυνατοτήτων ανάπτυξης ενός μεγάλου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη. Ενός Μουσείου που χρόνια τώρα αποτελεί κεντρικό όραμα όχι μόνο μιας μερίδας της ακαδημαϊκής κοινότητα του ΑΠΘ, αλλά μια απαίτηση πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε μέρος του ανεκτίμητου υλικού και οι συλλογές φυσικής ιστορίας που διαθέτει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απολιθωμάτων, ορυκτών, πετρωμάτων, φυτών, άγριας πανίδας, θηλαστικών, πτηνών, εντόμων, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για την ίδρυση του νέου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν ζητήματα σχετικά με την ίδρυσή του, τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξη ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με τη σημασία των συλλογών φυσικής ιστορίας των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και την τουριστική ανάπτυξη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν κοινωνικοί και θεσμικοί εταίροι (Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Θεσσαλονίκης, Ο.Λ.Θ. κ.ά), Καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικοί επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και πολλοί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση και προτάσεις από τους συμμετέχοντες, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Τραϊανός Χατζηδημητρίου.
Μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον του κοινού που παρακολούθησε ζωντανά την ημερίδα μέσω διαδικτύου. Στις διευθύνσεις http://www.auth.gr/video/17014 και http://www.auth.gr/news/conferences/16959 έχουν αναρτηθεί οι εργασίες της ημερίδας καθώς και γενικές πληροφορίες.
Στο τέλος της ημερίδας εκδόθηκε ψήφισμα, μετά τη διεξοδική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν για την ίδρυση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπάρχει το πλούσιο εκθεσιακό υλικό που διαθέτει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εκθεσιακό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο της Μακεδονίας και της Ελλάδας και ως μια κύρια αναπτυξιακή προσπάθεια, συμβάλλοντας στην τοπική και εθνική οικονομία. Θα πρέπει να επιλεχθεί ο κατάλληλος, από χωροταξικής άποψης, χώρος φιλοξενίας του Μουσείου και να ζητηθεί από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ να θεσμοθετήσει με άμεση απόφαση την ίδρυση του Μουσείου αλλά και να ορίσει Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή. Τέλος, προτείνεται να συγκροτηθεί επιτροπή από όλους τους φορείς της πόλης της Θεσσαλονίκης, ώστε να προωθηθεί πρόταση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.