Έκθεση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών-Εκπαιδευτικό εργαστήρι και προσομοίωση σεισμών στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους
Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς
Έκθεση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, εκπαιδευτικό εργαστήρι και προσομοίωση σεισμού
10 - 18 Οκτωβρίου 2013 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Ξεκίνησαν και συνεχίζονται με μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό οι εκδηλώσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας – Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» που οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από 10 έως 18 Οκτωβρίου 2013 στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι. Η οργάνωση των εκδηλώσεων υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ».
Οι εκδηλώσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υλοποιούνται παράλληλα με τις δράσεις που οργανώνονται παγκοσμίως στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας κατά των Φυσικών Καταστροφών στις 13 Οκτωβρίου.
Η διακήρυξη της Διεθνούς Ημέρας κατά των Φυσικών Καταστροφών είναι μια πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την συνειδητοποίηση από όλους μας για το τι μπορούμε να κάνουμε για τη μείωση του κινδύνου από τις φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι εκρήξεις ηφαιστείων, τα μεγάλα παλιρροϊκά κύματα - τσουνάμι.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσιάζει την ειδική Έκθεση για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου η οποία δημιουργήθηκε από πέντε Ευρωπαϊκά Μουσεία και Φορείς που ασχολούνται με την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα σεισμικού κινδύνου.
Η έκθεση περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένες αφίσες και στατικές απεικονίσεις που αφορούν στην επικινδυνότητα φυσικών φαινομένων και κυρίως τη σεισμική επικινδυνότητα και την αντιμετώπιση απρόβλεπτων συναισθημάτων. Ειδικό τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο σε θέματα πρόληψης και προετοιμασίας για την περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής και κυρίως ενός σεισμού.
Παράλληλα, για τη βιωματική εκπαίδευση των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το Μουσείο οργανώνει κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων εκπαιδευτικό εργαστήρι που περιλαμβάνει προσομοίωση καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
Το πρόγραμμα του Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου περιλαμβάνει:
- Συζήτηση για βασικές έννοιες όπως δομή της γης, λιθοσφαιρικές πλάκες, ρήγματα, σεισμός, σεισμικά κύματα, τσουνάμι, ρευστοποίηση εδαφών, καθιζήσεις, καταπτώσεις βράχων κ.ά.
- Συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό
- Συλλογή πληροφοριών από τα εκθέματα και τις μακέτες των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου για τους σεισμούς και γνωριμία με το φαινόμενο
- Παρατήρηση καταγραφής σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο που καταγράφονται στο σεισμογράφο του Μουσείου και παρατήρηση του χάρτη ενεργού σεισμικότητας της Ελλάδας
- Εκπαιδευτική δραστηριότητα δημιουργίας ενός τεχνητού σεισμού από τα παιδιά
- Γνωριμία με το σεισμικό κίνδυνο μέσα από ειδική περιοδική έκθεση
- Παρατήρηση και περιγραφή ενός ρήγματος στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου
- Συμμετοχή στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού
- Παρουσίαση συμπερασμάτων
Καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι επισκέπτες του Μουσείου και ειδικότερα τα παιδιά και οι νέοι έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και κυρίως για θέματα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς. Στόχος είναι να λάβουν την κατάλληλη πληροφόρηση που θα τους βοηθήσει στην άμβλυνση του συναισθηματικού φορτίου κατά τη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής ενώ παράλληλα να αποκτηθούν οι κατάλληλες και βέλτιστες πρακτικές που θα βοηθήσουν ώστε να ανταπεξέλθουν θετικά σε περίπτωση σοβαρού σεισμικού κινδύνου.
Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στα τηλέφωνα 2251047033, 2253054434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.