Εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων της Αττικής στο Γεωπάρκο Λέσβου
Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Γεωπάρκο Λέσβο πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες σχολεία της Αττικής στα πλαίσια των δράσεων για την ενίσχυση του μαθητικού τουρισμού με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό του 2ου Γενικού Λυκείου Χαλανδρίου κ. Μιχάλη Ανδρεαδέλλη.
Οι μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο προετοιμάστηκε από τον Καθ. Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και περιλάμβανε γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος, τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου, την ιστορία και τον πολιτισμό της καθώς και σε βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Γεωπάρκο Λέσβου συμμετείχαν τα σχολεία της Αττικής:
- 2ο Γενικό Λύκειο Χαλανδρίου
- 5ο Γενικό Λύκειο Χαλανδρίου
- 4ο Γενικό Λύκειο Αγίας Παρασκευής
- 2ο Γενικό Λύκειο Βριλησσίων
Η εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών με το Γεωπάρκο Λέσβου ξεκίνησε με γνωριμία τους με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την ιστορία του Γεωπάρκου Λέσβου, την ορνιθοπανίδα και τα αρχαία λιμάνια της Λέσβου μέσα από ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν από τον Καθ. του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την Αναπλ. Καθ. του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας Αδαμαντία Ευστρατίου, τον Επικ. Καθ. του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Τριαντάφυλλο Ακριώτη και τον Δρ. Γιάννη Κουρτζέλλη, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.
Οι μαθητές των Λυκείων της Αττικής κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού τους προγράμματος και κάνοντας ένα ταξίδι στο γεωλογικό χρόνο και συνοδευόμενοι από τους γεωλόγους του Μουσείου Δρ. Ηλία Βαλιάκο και κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα γνώρισαν τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου κατά τη διάρκεια της διαδρομής κόλπος Γέρας – Σίγρι, παρατήρησαν τους ηφαιστειακούς γεωτόπους της Λέσβου, όπως το μεγάλο ηφαίστειο της Βατούσας, τον ηφαιστειακό δόμο και τις στηλοειδείς λάβες του Υψηλού, την ηφαιστειακή φλέβα της Φίλιας αλλά και τα μεγάλα ρήγματα της Λάρσου και της Γέρας, τον υγροβιοτόπο Καλλονής, τις θερμές πηγές της Λέσβου και ανακάλυψαν την ποικιλία του λεσβιακού τοπίου και των πετρωμάτων του Γεωπάρκου Λέσβου αλλά και τους βιώσιμους τρόπους ανάπτυξης που μας διδάσκει η ιστορία του νησιού.
Μοναδικές βιωματικές εμπειρίες περιλάμβανε στη συνέχεια το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των μαθητών στη προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Οι μαθητές αρχικά στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το απολιθωμένο οικοσύστημα, να επισκεφτούν τις απολιθωματοφόρες θέσεις και να γνωρίσουν μοναδικές πληροφορίες για τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους, την εξέλιξή τους στο πέρασμα του χρόνου, τις χημικές και φυσικές ιδιότητές τους και τα στοιχεία που μας δίνουν για την κλιματική αλλαγή και τη δημιουργία και εξέλιξη του Αιγαίου.
Ακολούθως επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους, γνώρισαν τα διαφορετικά είδη φυτών του Απολιθωμένου Δάσους, τα φυτικά απολιθώματα από όλο τον κόσμο και τον ελληνικό χώρο τα οποία φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου και μας μαρτυρούν την εξέλιξη των φυτών στη γη, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα φυσικά φαινόμενα της ηφαιστειότητας και ιδιαίτερα το φαινόμενο των σεισμών και την ενεργή σεισμική δραστηριότητα του ελληνικού χώρου.
Οι μαθητές συμμετείχαν στη συνέχεια στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων. Γνώρισαν, με τη βοήθεια των συντηρητών του Μουσείου κα. Έλενα Κουνιαρέλλη και κ. Νίκο Γραμμενόπουλο, τη διαδικασία του καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων, τα εργαλεία και τα υλικά συντήρησης καθώς και τη σημασία τους για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους και με ιδιαίτερα μεγάλο ενθουσιασμό συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που περιλάμβαναν καθαρισμό και συντήρηση φυτικών απολιθωμάτων που έχουν έρθει στο φως από τις πρόσφατες ανασκαφικές εργασίες του Μουσείου, όπως τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων, ευαίσθητους φυλλοφόρους ορίζοντες και φύλλα, ιδιαίτερα σπάνια και ευαίσθητα ευρήματα που αποτελούν άριστους μάρτυρες της μελέτης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και της γεωιστορικής εξέλιξης του Αιγαίου.
Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητας προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, όπου με τη βοήθεια της κα. Πηγής Χρονοπούλου εφάρμοσαν τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού αλλά και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες πρόληψης και προστασίας πριν και μετά την εκδήλωση του φαινομένου.
Οι μαθητές ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και το Γεωπάρκο Λέσβου ενθουσιασμένοι, γεμάτοι νέες εμπειρίες και γνώσεις.