Skip to main content

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχολείων της Λέσβου για το σεισμικό κίνδυνο

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχολείων της Λέσβου για το σεισμικό κίνδυνο
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχολείων της Λέσβου για το σεισμικό κίνδυνο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

 

Συνεχίζονται με μεγάλη συμμετοχή των σχολείων της Λέσβου οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για το σεισμικό κίνδυνο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, του Λυκείου Άντισσας, του Γυμνασίου Άντισσας και του Γυμνασίου Ερεσού, βίωσαν το μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας και άλλους μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, γνώρισαν και εφάρμοσαν με μεγάλη επιτυχία τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια του σεισμού, και προετοιμάστηκαν για το ενδεχόμενο ενός σεισμού στη Λέσβου.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου θα συνεχιστούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έως 31 Οκτωβρίου 2012. Τελούν υπό την αιγίδα της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και πραγματοποιούνται στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας κατά των Φυσικών Καταστροφών αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος RACCE (Raising earthquake Awareness and Coping Children’s Emotions).

Το πρόγραμμα RACCE 

Το Πρόγραμμα RACCE, είναι ένα πρωτοποριακό έργο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος του είναι η υλοποίηση και εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με στόχο την πρόληψη και βελτίωση της συναισθηματικής φόρτισης των παιδιών κατά τη διάρκεια ενός σεισμού ή μιας ηφαιστειακής έκρηξης. Στο Πρόγραμμα εκτός από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχουν ως επικεφαλής το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και ως εταίροι ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π), το Κέντρο Έρευνας και Επικοινωνίας Montesca και το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας Παρατηρητηρίου Βεζούβιου από την Ιταλία, το Κέντρο Περιβαλλοντικών Πρωτοβουλιών από τη Βουλγαρία και το Γεωπάρκο Réserve Naturelle Geologique de Haute Provence από τη Γαλλία.

Στα πλαίσια του προγράμματος RACCE έχει δημιουργηθεί ειδικό εκπαιδευτικό πακέτο στο οποίο έχει συγκεντρωθεί όλη η τεχνογνωσία ειδικών σε θέματα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς από τον ευρωπαϊκό χώρο. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί μια κινητή έκθεση για τους σεισμούς, η οποία θα ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα γίνει παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού με οδηγίες σχετικά με τον σεισμικό κίνδυνο αλλά και παραγωγή ειδικών εκπαιδευτικών και ενημερωτικών εντύπων.

Σημαντικό σημείο του προγράμματος αποτελεί η συνεργασία με τοπικά δίκτυα εθελοντών σε κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα και τα οποία θα λειτουργούν σε συνεργασία με τους επίσημους φορείς της πολιτείας για θέματα σεισμικού κινδύνου αλλά και με άλλους φορείς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα σε τοπικό επίπεδο.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις ευαισθητοποίησης 

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα κατά των Φυσικών Καταστροφών, το  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υλοποιεί καθημερινά για σχολικές ομάδες ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει προσομοίωση του σεισμού της Ιαπωνίας και άλλων μεγάλων καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Παράλληλα, πραγματοποιείται ειδική παρουσίαση και διάλεξη για τους σεισμούς, περιήγηση και ενημέρωση στην περιοδική έκθεση και συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς, προβολή του ντοκιμαντέρ με θέμα «Μάρτιος 2011: Ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία» αλλά και παρακολούθηση λειτουργίας του σεισμολογικού σταθμού Σιγρίου και ενημέρωση για το διαδραστικό χάρτη ενεργού σεισμικότητας της Ελλάδας

Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στις εκπαιδευτικές δράσεις ευαισθητοποίησης για το σεισμικό κίνδυνο είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2251047033, 2253054434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr (Ωράριο λειτουργίας Μουσείου: Καθημερινά 9.00 – 17.00).

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία