Skip to main content

Εκπαιδευτικά προγράμματα από το ΚΠΕ Ευεργέτουλα και το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου

 

Μαθητές των Γυμνασίων Πέτρας, Καλής Πέλλας και Βροντάδου Χίου γνώρισαν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

 

 

Συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά η επιτυχημένη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με στόχο τη γνωριμία μαθητών τόσο από τη Λέσβο όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας με το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου.

Ειδικότερα, τη φετινή σχολική χρονιά υλοποιούνται το μονοήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος – Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων» καθώς και το νέο τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας το Γεωπάρκο Λέσβου: Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Γεώτοποι - Φύση – Πολιτισμός».

Το νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ: ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ – ΓΕΩΤΟΠΟΙ – ΦΥΣΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας το Γεωπάρκο Λέσβου: Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Γεώτοποι – Φύση – Πολιτισμός» σχεδιάστηκε με στόχο να φέρει τους μαθητές σε επαφή με τα μοναδικά γεωλογικά, φυσικά και πολιτιστικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και τα γεωλογικά φαινόμενα που δημιούργησαν το Αιγαίο και το σημερινό ελληνικό χώρο, τα οποία ακόμη και σήμερα είναι ενεργά.

Το Γεωπάρκο Λέσβου αποτελεί ένα σημαντικό γεωλογικό, οικολογικό και πολιτισμικό απόθεμα της Γης. Στο δυτικό τμήμα του δεσπόζει το Απολιθωμένο Δάσος, που αποτελεί ένα μοναδικό τεκμήριο της γεωιστορικής εξέλιξης, των παλαιο-οικοσυτημάτων και των κλιματικών συνθηκών στο Αιγαίο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, το οποίο έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

Στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της Λέσβου δεσπόζουν τα μεγάλα ηφαίστεια και τα προϊόντα των ηφαιστειακών εκρήξεων που δημιούργησαν καλδέρες, ηφαιστειακούς δόμους και φλέβες, ροές λάβας και παχιά στρώματα ηφαιστειακής στάχτης.

Στο νότιο τμήμα δεσπόζει ο λεσβιακός Όλυμπος που ανυψώνεται μέσα από μια μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων, δημιούργημα και τεκμήριο της παρουσίας του ωκεάνιου πυθμένα της Τηθύως πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή. 

Παράλληλα, το Γεωπάρκο Λέσβου είναι διάσπαρτο από μοναδικής εκπαιδευτικής αξίας και σπουδαιότητας γεωτόπους όπως θερμές πηγές, μεγάλα γεωλογικά ρήγματα, υγροτόπους και δέλτα ποταμών, καθώς και πλήθος από αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς, βιομηχανικά κτήρια και Μουσεία.

Η διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τρεις ημέρες και αποτελείται από τρεις διαφορετικές περιβαλλοντικές διαδρομές, με θέματα:

- Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου & τα γεωλογικά και φυσικά μνημεία της δυτικής Λέσβου

- Το ηφαιστειακό κέντρο του Λεπέτυμνου και τα ηφαιστειακά πετρώματα ως δομικοί λίθοι των μνημείων της Λέσβου

- Το τεκτονικό παράθυρο Ολύμπου, οι θερμές πηγές Πολιχνίτου και η πρώτη παρουσία του ανθρώπου στη Λέσβο

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια των περιβαλλοντικών διαδρομών αναγνωρίζουν, καταγράφουν, παρατηρούν και γνωρίζουν τη μοναδική ιστορία των γεωτόπων του Γεωπάρκου Λέσβου ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν τη σχέση τους με τα σύγχρονα οικοσυστήματα, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, την ιστορία της Λέσβου και τη σημασία προστασίας τους.

Μαθητές Γυμνασίων από τη Λέσβο και την υπόλοιπη Ελλάδα

γνώρισαν τα μυστικά της συντήρησης του Απολιθωμένου Δάσους

Μαθητές του Γυμνασίου Πέτρας, του Γυμνασίου Καλής Πέλλας και του Γυμνασίου Βροντάδου Χίου στα πλαίσια των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιούνται από το ΚΠΕ Ευεργέτουλα, επισκέφτηκαν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος – Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων». Οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τα απολιθωμένα φυτά και ζώα και συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δραστηριότητα συντήρησης απολιθωμάτων. Παράλληλα, οι μαθητές γνώρισαν τα διαφορετικά είδη απολίθωσης και τη σχέση τους με τους μύθους, οι οποίοι γεννήθηκαν προκειμένου οι άνθρωποι να μπορέσουν να εξηγήσουν τα φυσικά φαινόμενα.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις