Διεθνής αναγνώριση για το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων
Διεθνής αναγνώριση για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων στα πλαίσια του Ευρωπαϊκoύ Βραβείου Micheletti
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ήταν το μοναδικό Ελληνικό Μουσείο που εκπροσώπησε τη χώρα μας στην τελική φάση του διαγωνισμού του Ευρωπαϊκού Βραβείου Micheletti που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Απριλίου στο Augsburg της Γερμανίας, ανάμεσα σε 18 Μουσεία από 12 Ευρωπαϊκές χώρες.
Ο διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων (European Museum Academy – EMA) και το Ίδρυμα Michelleti για την ανάδειξη του πλέον επιτυχημένου Μουσείου στο τομέα των Βιομηχανικών και Τεχνολογικών Μουσείων και των Μουσείων Επιστημών. Η συμμετοχή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην τελική φάση του διαγωνισμού όπου επίσης συμμετείχαν μεγάλα Εθνικά Τεχνολογικά Μουσεία με μεγάλη παράδοση και υψηλό προϋπολογισμό αποτελεί αναμφισβήτητη αναγνώριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το Σάββατο 28 Απριλίου στο Κρατικό Μουσείο Υφαντουργίας και Ενδύματος στο Augsburg της Βαυαρίας, έγινε η τελική φάση του διαγωνισμού κατά την οποία ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Ν. Ζούρος, παρουσίασε στην ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Ακαδημία Μουσείων το Μουσείο και τις δραστηριότητες του. Κατά την παρουσίαση η οποία δέχθηκε θετικότατα σχόλια, αναφέρθηκε στους πέντε άξονες που αξιολογούνται στα πλαίσια του Διαγωνισμού:
1. Το Μουσείο: κτηριακές εγκαταστάσεις, εκθέματα και συλλογές, ιστοσελίδα, οπτικοακουστικά μέσα, οργάνωση και προσωπικό, λειτουργία.
2. Στοιχεία πρωτοτυπίας και νεωτερικότητας στον τρόπο λειτουργίας και στην παρουσίαση των εκθεμάτων από το Μουσείο
3. Η επίδραση του Μουσείου και η παρουσία του σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο
4. Η συμβολή του Μουσείου στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας
5. Ο ρόλος του Μουσείου ως χώρος πολιτισμού, εκπαίδευσης, επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε προηγηθεί επιτόπου αξιολόγηση του φακέλου υποψηφιότητας από τον Δρ. Arno van Berge Henegouwen, Διευθυντή του Τμήματος Φυσικής Ιστορίας του Μουσείου Museon της Χάγης και μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων ο οποίος βρέθηκε στη Λέσβο για το σκοπό αυτό από 18 έως 21 Νοεμβρίου 2011.
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων Dr Wim van der Weiden, πρώην Γενικός Διευθυντής του φημισμένου Μουσείου Naturalis στο Leiden της Ολλανδίας, επεσήμανε την γεωγραφικής κατανομή και την ποικιλία των Μουσείων που διαγωνίσθηκαν και απένειμε το Βραβείο στο Εθνικό Μουσείο Μεταφορών και Ταξιδίων της Σκωτίας που εγκαινιάσθηκε τον Ιούλιο 2011 στη Γλασκώβη (Riverside Museum: Scotland’s Museum of Transport and Travel).
Ειδικότερα για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επισημάνθηκε ο πλούτος των συλλογών, η ποικιλία των δράσεων και η ενσωμάτωση του φυσικού περιβάλλοντος στη μουσειακή παρουσίαση. Ιδιαίτερα επισημάνθηκαν οι εκπαιδευτικές υποδομές όπως το ειδικό εκπαιδευτικό ανασκαφικό σκάμμα, τα εκπαιδευτικά μοντέλα ηφαιστείων και η σεισμική τράπεζα προσομοίωσης της σεισμικής κίνησης για την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στα θέματα του σεισμικού κινδύνου. Όπως επισημαίνεται μάλιστα στο πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων «το Μουσείο αναγνωρίζεται για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα που συνδέονται με την προστασία του τοπίου».
Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων
Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη διάχυση των αρχών που θα πρέπει να διέπουν ένα σύγχρονο Μουσείο και την προώθηση καινοτόμων δράσεων από μουσεία νέας γενιάς. Δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη έρευνας σε θέματα μουσείων και ενθαρρύνει την εφαρμογή νέων μεθοδολογιών παρουσίασης μουσειακών συλλογών. Παράλληλα, λειτουργεί ως συμβουλευτικός φορέας προσφέροντας τις υπηρεσίες του για τη βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών από τα μουσεία. Μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων είναι κορυφαίοι ειδικοί από τον ευρωπαϊκό χώρο σε θέματα μουσειολογίας, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα ανάδειξης και λειτουργίας μουσείων.
Την Επιτροπή Κριτών αποτελούν κορυφαίοι επιστήμονες στο χώρο της μουσειολογίας, διευθυντές Μουσείων και ιστορικοί τέχνης:
- Mr Thomas Brune Head, Department of Ethnology, Landesmuseum Württemberg,Stuttgart
- Dr Christopher Grayson Expert in European cultural cooperation
- Dr Arno van Berge Henegouwen Head, Natural History Department, Museon,The Hague
- Dr Massimo Negri EMA Director, Scientific Director of the Master Course of European Museology,IULMUniversity,Milan
- Mr François-Xavier Nève de Mévergnies Service de Linguistique expérimentale, Université de Liège
- Miss Ann Nicholls EMA Co-ordinator
- Dr Virgil Nitulescu Director, Museum of the Romanian Peasant,Bucharest
- Dr Andreja Rihter EMA President and Head of theSchool ofMuseology, Celje
- Dr Hermann Schäfer Former General Director for Culture and Media, Chancellor’s Office, Berlin Founding President of the House of History,Bonn
- HRH Princess Sibilla de Luxembourg Art Historian
- Dr Jana Soucková Emeritus Vice-Director General,NationalMuseum,Prague
- Mrs Danièle Wagener Director, Les 2 Musées dela Ville deLuxembourg
- Dr Jorge Wagensberg Scientific Director of the ‘la Caixa’ Foundation,Barcelona
- Dr Wim van der Weiden EMA Chairman, former General Director of Naturalis,Leiden