Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

10/01/2013 - 11:44

Διεθνή Συνάντηση RACCE-Δράσεις ευαισθητοποίησης στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους

Διεθνή Συνάντηση RACCE-Δράσεις ευαισθητοποίησης στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους

yle="text-align: justify;">Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών για το σεισμικό κίνδυνο

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2013

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

 

Διεθνής ευρωπαϊκή συνάντηση με θέμα την ευαισθητοποίηση και υποστήριξη των νέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου, με την οποία ολοκληρώνεται το Πρόγραμμα RACCE (Raising earthquake Awareness and Coping Children’s Emotions), θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Διευθυντή Γεωεπιστημών της UNESCO Δρ. Patrick McKeever και του υπευθύνου Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. B. Zuber.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχοντας εργαστεί τα τελευταία χρόνια συστηματικά προς την κατεύθυνση της πρόληψης, προστασίας και ευαισθητοποίησης από τους σεισμούς, συμμετέχει στο Πρόγραμμα RACCE μαζί με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π), το Κέντρο Έρευνας και Επικοινωνίας Montesca και το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας Παρατηρητηρίου Βεζούβιου από την Ιταλία, το Κέντρο Περιβαλλοντικών Πρωτοβουλιών από τη Βουλγαρία και το Γεωπάρκο Réserve Naturelle Geologique de Haute Provence από τη Γαλλία.

Το Εθνικό Συνέδριο – Εργαστήριο – Έκθεση του προγράμματος RACCE για την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών στην αντιμετώπιση του σεισμικού ή ηφαιστειακού κινδύνου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 23 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 9.00 π.μ. στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών. Έκθεση με θέμα «Ενημέρωση για το Σεισμικό κίνδυνο και Ηφαιστειακό κίνδυνο» θα παρουσιαστεί στο ισόγειο του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 

 

Το πρόγραμμα RACCE

 

Το πρόγραμμα RACCE είναι ένα σημαντικό έργο που περιλαμβάνει την υλοποίηση και εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων για το σεισμό, το σεισμικό κίνδυνο και τον τρόπο προσέγγισής τους.

Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, με στόχο να αμβλύνει το συναισθηματικό φορτίο και να τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν σε περίπτωση σοβαρού φυσικού κινδύνου (κατά κύριο λόγο του σεισμικού και κατά δεύτερο του ηφαιστειακού), μέσω της ευαισθητοποίησης, της βελτίωσης των γνώσεων σχετικά με τους σεισμούς και ταυτόχρονα, την εκπαίδευση των σχετιζομένων ομάδων (εκπαιδευτικοί, γονείς κλπ.) για τις βέλτιστες πρακτικές και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή τους.

Εκπαιδευτική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης στη σεισμική τράπεζα του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Στα πλαίσια του προγράμματος RACCE, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υλοποιεί στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και κυρίως να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για τους τρόπους πρόληψης και προστασίας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει :

  • Παρουσίαση με θέμα «ΣΕΙΣΜΟΙ - Η Γη σε κίνηση: Ο μεγάλος σεισμός της Ιαπωνίας»
  • Περιήγηση και ενημέρωση στην περιοδική έκθεση που οργανώθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος RACCE και συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ο.Α.Σ.Π.
  • Παρακολούθηση λειτουργίας του σεισμολογικού σταθμού Σιγρίου και ενημέρωση για το διαδραστικό χάρτη ενεργού σεισμικότητας της Ελλάδας
  • Εκπαιδευτική δραστηριότητα που περιλαμβάνει προσομοίωση του σεισμού της Ιαπωνίας και άλλων μεγάλων καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας
  • Προβολή του ντοκιμαντέρ με θέμα «Μάρτιος 2011: Ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία».

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2251047033, 2253054434 e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Μοιράσου το άρθρο!