Απολογισμός δραστηριοτήτων έτους 2012 - Βράβευση σχολικών μονάδων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας
Απολογισμός δραστηριοτήτων έτους 2012
Βράβευση σχολικών μονάδων
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Mε μεγάλη προσέλευση φίλων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Κοπή της Βασιλόπιτας του Μουσείου και τον ετήσιο απολογισμό δράσεων για το έτος 2012, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβος, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Η. Κουνιαρέλλης και Α. Κουμαράς, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Σ. Καρδαράς Περιφερειακός Σύμβουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Α. Αθανασιάδης και Π. Ζαφειρίου, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Ν. Σουλακέλλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θ. Καλογρίδης και οι αντιπρόεδροι Β. Μυρσινιάς και Π. Φραντζέσκος, ο τ. Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου και μέλος του ΔΣ του Μουσείου κ. Δ. Καπετανάς, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Σιγρίου κ. Π. Τσίκνας, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Άντισσας κ. Κ. Αμπατζής, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Βατούσας κ. Α. Σπανέλλης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κα. Μ. Παπαδανιήλ, ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Β. Κοντάρας, ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Ελευθερίου, εκπρόσωποι του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, μέλη των Δημοτικών Ενοτήτων της Δυτικής Λέσβου, εκπαιδευτικοί και μαθητές, πολλοί κάτοικοι του Σιγρίου, επισκέπτες και φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους.
Τους προσκεκλημένους υποδέχτηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου και ο Διευθυντής.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Σουλακέλλης ευχήθηκε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά και χαρακτήρισε επιτυχημένη τη χρονιά που πέρασε, την οποία σηματοδότησαν οι δράσεις εξωστρέφειας που προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν χάρη στον καλό σχεδιασμό, την επιμονή, τη συνεχή προσπάθεια και την αυταπάρνηση όλου του στελεχιακού δυναμικού του Μουσείου. Επίσης, αναφέρθηκε στους στόχους του Μουσείου για τη νέα χρονιά, οι οποίοι θα επικεντρωθούν στη συνέχιση των επιτυχημένων δραστηριοτήτων του με στόχο την ανάδειξη και διεθνή προβολή του Απολιθωμένου Δάσους.
Μηνύματα απέστειλαν ο Βουλευτής Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος ανάφερε πως και τη χρονιά αυτή το Μουσείο κόντρα στις αντιξοότητες και την οικονομική κρίση θα καταφέρει να παρουσιάσει πλούσιο έργο και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Σπιλάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των δράσεων ευαισθητοποίησης για μαθητές για το σεισμικό κίνδυνο που υλοποιήθηκαν από το Μουσείο υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής με στόχο την προετοιμασία των σχολικών μονάδων της Λέσβου για την περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού.
Τη Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβος. Στο χαιρετισμό του ευχήθηκε κάθε καλό στη διοίκηση και το προσωπικό του Μουσείου που εργάζονται και προβάλουν το Απολιθωμένο Δάσος και την ακριτική Λέσβο στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και στα σημαντικά ευρήματα της νησίδας Νησιώπης τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών του Μουσείου και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο σημαντικό έργο του Μουσείου.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σωτήρης Καρδαράς, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Ν. Γιακαλή, ευχήθηκε για τη νέα χρόνια και τόνισε τη συμβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής της δυτικής Λέσβου. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις άοκνες προσπάθειες του Διευθυντή του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρου όλα αυτά τα χρόνια που έχουν οδηγήσει στην εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία του Μουσείου.
Ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος, αναφέρθηκε στην ένταξη του Γεωπάρκου Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, ένα κορυφαίο γεγονός για το νησί της Λέσβου και το μέλλον του και ευχαρίστησε το Διευθυντή του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρο ο οποίος ήταν ο οραματιστής αυτής της προσπάθειας αλλά και αυτός που οδήγησε στην επιτυχή έκβασή της.
Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κα. Μ. Παπαδανιήλ, τόνισε στο χαιρετισμό της τη σημασία υλοποίησης εκπαιδευτικών δράσεων από το Μουσείο και ιδιαίτερα τόνισε τη σημασία υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων ευαισθητοποίησης για το σεισμικό κίνδυνο.
Απολογισμός δράσεων 2012
Ο Διευθυντής του Μουσείου Αναπλ. Καθηγητής κ. Νίκος Ζούρος, παρουσίασε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Μουσείου για το έτος 2012 καθώς και τον προγραμματισμό των δράσεων του Μουσείου για τo 2013. Παρόλο που το 2012 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά εξαιτίας του γενικότερου κλίματος της οικονομικής κρίση, το Μουσείο κατάφερε μέσα από τις επιτυχημένες προσπάθειές του να συμβάλει στην παγκόσμια προβολή του Απολιθωμένου Δάσους.
Το Μουσείο κατά τη διάρκεια του 2012 ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα στους τομείς της ενημέρωσης και εξυπηρέτησης επισκεπτών, την έρευνα, ανασκαφές, συντηρήσεις, ανάδειξη και προστασία απολιθωμάτων, τη διοργάνωση εκθέσεων, εκδηλώσεων, τη δημιουργία νέων εκδόσεων, υλοποίησης δράσεων προβολής, ανάπτυξης εκπαιδευτικών δράσεων, ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και συνεργασιών παγκοσμίως. Κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την ανάδειξη του μνημείου και την εξυπηρέτηση των περισσότερων από 51.000 επισκεπτών του Μουσείου και του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους και κατάφερε να αναδειχθεί σε σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό φορέα, πόλο έλξης και μοχλό ανάπτυξης για τη Λέσβο προβάλλοντας το πρότυπο της ποιότητας.
Κορυφαίο γεγονός τη χρονιά που πέρασε, ήταν η επέκταση του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους και η ένταξη ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με τη σύμπραξη των Εφορειών Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων, των Μουσείων και φορέων της Λέσβου.
Τη χρονιά που πέρασε έγιναν πολύ σημαντικές προσπάθειες για την υλοποίηση της Πράξης «Ανάδειξη και αξιοποίηση Απολιθωμένου Δάσους νησίδας Νησιώπης» στο ΕΣΠΑ– ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου. Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων στη νησίδα Νησιώπη, με στόχο τη λειτουργία του Πάρκου κατά τη διάρκεια της φετινής θερινής περιόδου. Συνολικά το 2012 αναδείχθηκαν 20 νέες απολιθωματοφόρες θέσεις με σημαντικό αριθμό ιστάμενων και κατακείμενων απολιθωμένων κορμών. Το εντυπωσιακότερο εύρημα που αποκαλύφθηκε ήταν ένας γιγάντιος κορμός δένδρου με συνολικό μήκος 17,20 μέτρα.
Σημαντική ήταν η προσπάθεια του Μουσείου για διεθνή προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου στα πλαίσια της συμμετοχής του σε ευρωπαϊκά δίκτυα και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO αλλά και συμμετοχής του σε διεθνής τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό. Στα πλαίσια αυτά μεγάλη προβολή πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο του 2012 στο Messel Pit στη Γερμανία όπου παρουσιάζεται μεγάλη έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο 2013.
Αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών ήταν η επίσκεψη υψηλόβαθμης 8μελούς αντιπροσωπείας από το Γεωπάρκο Sanqingshan – Jiangxi Province από την Κίνα το Σεπτέμβριο 2012 για τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας και την προβολή της Λέσβου στη μεγάλη τουριστική αγορά της Κίνας. Το Μουσείο υπογράφοντας πρωτόκολλο συνεργασίας ενίσχυσε αυτή τη συνεργασία.
Σημαντικές ήταν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Μουσείο, όπως περιοδικές εκθέσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις και ένα πρόγραμμα διαλέξεων και προβολών ντοκιμαντέρ, αλά και ο εορτασμός διεθνών ημερών συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου και προσέφεραν μια ποιοτική πρόταση ψυχαγωγίας στην περιοχή της δυτικής Λέσβου.
Ειδικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για τη Διεθνή Ημέρα κατά των Φυσικών Καταστροφών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, όπου οργανώθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών της Λέσβου για το σεισμικό κίνδυνο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και προσομοίωση του μεγάλου σεισμού της Ιαπωνίας και άλλων καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή των μαθητών στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που υλοποιούνται από το Μουσείο. Περισσότεροι από 2.500 μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί από τη Λέσβο, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό συμμετείχαν σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα.
Για την συνολική προσπάθεια και τις δράσεις του το Μουσείο αξιολογήθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων και στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Βραβείου Micheletti απέσπασε Πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα που συνδέονται με την προστασία του τοπίου.
Βράβευση σχολικών μονάδων της Λέσβου
Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε βράβευση των σχολικών μονάδων της Λέσβου για τη συμμετοχή τους στις εκπαιδευτικές δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών και εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου που πραγματοποιήθηκαν από 12 έως 31 Οκτωβρίου 2012 κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που οργανώθηκαν από το Μουσείο για τη Διεθνή Ημέρα κατά των Φυσικών Καταστροφών. Οι εκπαιδευτικές δράσεις οργανώθηκαν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος RACCE και τελούσαν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.
Ειδικότερα, για τη συμμετοχή τους βραβεύτηκαν το Νηπιαγωγείο Σιγρίου, το Δημοτικό Σχολείο Άντισσας, το Δημοτικό Σχολείο Σιγρίου, το Δημοτικό Σχολείο Στύψης, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, το Γυμνάσιο Άντισσας, το Γυμνάσιο Ερεσού και το Λύκειο Άντισσας. Τα βραβεία απένειμε στους Διευθυντές και εκπαιδευτικούς των σχολείων της Λέσβου η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κα. Μ. Παπαδανιήλ.