Skip to main content

ΑΙΓΑΙΟΝ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους - Εγκαίνια 23 Φεβρουαρίου 2013 στη Θεσσαλονίκη

ΑΙΓΑΙΟΝ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους - Εγκαίνια 23 Φεβρουαρίου 2013 στη Θεσσαλονίκη
ΑΙΓΑΙΟΝ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους - Εγκαίνια 23 Φεβρουαρίου 2013 στη Θεσσαλονίκη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Μια μεγάλη έκθεση για το Αιγαίο

ΑΙΓΑΙΟΝ

Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους

Eπίσημα Εγκαίνια 23 Φεβρουαρίου 2013 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών &  Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS στη Θεσσαλονίκη

Εγκαινιάζεται το απόγευμα  του Σαββάτου 23/02/2013 η μεγάλη έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της TETRAGON, στο NOESIS - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου / Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού / Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και Τουρισμού / Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού καθώς και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO.

Η έκθεση είναι βασισμένη στην παρουσίαση εκθεμάτων, φωτογραφικού και οπτικοακαουστικού υλικού των διάσπαρτων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου τεκμήρια της γεωιστορικής εξέλιξης του Ελληνικού αρχιπελάγους και των διεργασιών που δημιούργησαν τα νησιά, τα εντυπωσιακά τοπία, τα γεωλογικά μνημεία και τους γεωτόπους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 150 εκατομμυρίων ετών.

Ξεχωριστό, κύριο ρόλο στην έκθεση καταλαμβάνει η παρουσίαση των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ειδικότερα παρουσιάζονται τα μεγάλα και τα μικρά νησιά μέσα από την κεντρική οπτικοακουστική παραγωγή αλλά και επιμέρους χωριστά σταντ παρουσίασης οπτικοακουστικού υλικού, ενώ υπάρχουν και πλούσια εκθέματα. Η Λέσβος και στις 3 ενότητες της έκθεσης στην οποία προβάλλονται τόσοι οι ηφαιστειακές δομές του νησιού όσο και το Απολιθωμένο Δάσος, η Χίος με τα σημαντικά ευρήματα θηλαστικών και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα απολιθώματα αμμωνιτών καθώς και τα εντυπωσιακά σπήλαια, η Σάμος με τα περίφημα απολιθώματα χερσαίων θηλαστικών, η Λήμνος με τις ηφαιστειακές δομές και τα απολιθώματα δένδρων. Το ίδιο εντυπωσιακή είναι και η παρουσίαση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου αλλά και της Κρήτης.

Η έκθεση παρουσιάζει με ένα ολοκληρωμένο, ελκυστικό για το ευρύ κοινό τρόπο, τη δημιουργία του Αιγαίου Πελάγους, την ομορφιά των τοπίων και των ακτών του, με μια προσέγγιση όπου ο επισκέπτης θα συλλαμβάνει τις διεργασίες που σμίλεψαν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά σε συνάρτηση με το χρόνο και διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων φυσικών οικοσυστημάτων,  θα αντιλαμβάνεται τη συνεχή αλληλεπίδραση με τα πολιτιστικά τοπία που συγκροτούν το λίκνο πολιτισμών από την προϊστορία μέχρι τις μέρες μας αλλά και θα γεμίζει επίσης τις αισθήσεις του με εικόνες από τα νησιά και τη ζωή του αρχαίου αυτού πελάγους.

Εντυπωσιακά εκθέματα

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις βασικές εκθεματικές ενότητες με εντυπωσιακά θέματα και διαδραστικές παρουσιάσεις.

Η κεντρική εκθεματική ενότητα «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Από την Τηθύ στο Αιγαίο», παρουσιάζει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος που μέρος του ήταν η σημερινή Ελλάδα, στην εξέλιξη του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγιήδας, έως τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του Ελληνικού αρχιπελάγους. Τα νησιά και τα πελάγη του, τα γεωλογικά μνημεία και η πολυμορφία των γήινων σχηματισμών, το υγρό στοιχείο και η ανάδυση της στεριάς, μαζί με εντυπωσιακά εκθέματα γεωλογικών σχηματισμών και ένα δεκατετράμετρο απολιθωμένο κορμό, αποτελούν τα στοιχεία αυτής της ενότητας. 

Η δεύτερη ενότητα «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα» παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες στο Αιγαίο, την ηφαιστειότητα και την σεισμικότητα που δημιούργησαν το Αρχιπέλαγος. Μια διαδικασία με μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα σε εκατομμύρια έτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σ’ αυτήν άλλωστε χρωστούμε την ύπαρξη μερικών από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου, όπως η Σαντορίνη, η Κως, η Νίσυρος, η Μήλος, η Κίμωλος, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη και άλλων που εμφανίζονται στον επιδαπέδιο χάρτη με τα χαρακτηριστικά τους πετρώματα. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι χθόνιες δυνάμεις, οι σεισμοί, πέρα απ’ τις καταστροφές δίνουν και τα δώρα της θερμότητας, όπως τον θερμαλισμό, που από την αρχαιότητα χαίρεται ο άνθρωπος. 

Η τρίτη ενότητα «ΓΑΙΑ: από τον μύθο στην επιστήμη» παρουσιάζει την εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητα της περιοχής του Αιγαίου την οποία αποδεικνύει ο πλούτος των  φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί και μαρτυρούν την συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης της ζωής και των οικοσυστημάτων στην λεκάνη του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμύριων χρόνων. Τα νησιά του Αιγαίου φιλοξενούν σπαράγματα της ζωής του παρελθόντος που κέντρισαν την ανθρώπινη σκέψη ώστε να αναζητήσει απαντήσεις για την προέλευση της ζωής και του κόσμου, από την «κοσμογονία» του Ησίοδου στα «Φυσικά» του Αριστοτέλη και το «Περί των λιθουμένων» του Θεόφραστου. Ο πλούτος των απολιθωμάτων του Αιγαίου, περιλαμβάνει το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, τα απολιθώματα θηλαστικών αλλά και την πρώιμη παρουσία των ανθρωπίδων. Μορφές σύγχρονων δέντρων με τις αντίστοιχες απολιθωμένες  προγονικές μορφές τους και ανάμεσά τους αναπαραστάσεις ζώων, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο για τον επισκέπτη.    

 

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Ειδικά για σχολικές ομάδες μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και ειδικές ομάδες επισκεπτών, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS θα οργανώνουν καθημερινά ειδικές εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της έκθεσης www.aegeon.org.gr καθώς και τις ιστοσελίδες www.lesvosmuseum.gr και www.noesis.edu.gr.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις