Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
Συμμετοχή σε εκπαιδευτικές βιωματικές δραστηριότητες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Ένα βιωματικό εκπαιδευτικό διήμερο είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τα Λυκόπουλα και τα μέλη της Ομάδας του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης οι οποίοι επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος και γνώρισαν το μοναδικό αυτό μνημείο της φύσης, μέσα από το πρόγραμμα που σχεδίασε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.
Οι πρόσκοποι επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος στα πλαίσια της διήμερης εκδρομής τους στο ύπαιθρο, η οποία αποτελεί βασική δράση στην παιδαγωγική σημασία του προσκοπικού τους προγράμματος.
Η Αγέλη Λυκοπούλων ψάχνοντας για τον κρυμμένο θησαυρό του Απολιθωμένου Δάσους στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, γνώρισαν τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τα φυτά που ζούσαν πριν 20 εκατομμύρια χρόνια, πολλά από τα οποία έχουν πια εξαφανιστεί, και ανακάλυψαν τα μυστικά του. Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίστηκαν στον εκπαιδευτικό χώρο ΓΕΩΡΑΜΑ, όπου τα Λυκόπουλα έγιναν για λίγο «Μικροί Παλαιοντολόγοι» και κάνοντας ανασκαφές ανακάλυψαν τμήματα απολιθωμένων κορμών και φύλλων του Απολιθωμένου Δάσους.
Τα μέλη της Ομάδας κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο γνώρισαν το πλούσιο τροπικό δάσος της Λέσβου, τα πετρώματα και τα ορυκτά της Λέσβου, τη γεωλογική ιστορία και εξέλιξη του Αιγαίου, τα ηφαίστεια και τους σεισμούς. Με μεγάλο ενθουσιασμό καθάρισαν και συντήρησαν τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων όπως σεκόιας, προγονικής μορφής πεύκου, βελανιδιάς και άλλων δέντρων που ζούσαν στο Απολιθωμένο Δάσος, αναγνώρισαν τα χαρακτηριστικά τους και την ιστορία τους.
Τα Λυκόπουλα και τα μέλη της Ομάδας του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής τους συνέχισαν τα παιχνίδια περιπέτειας στο Πάρκο Πλάκας. Περιπλανήθηκαν ανάμεσα σε απολιθωμένους κορμούς δέντρων, αναζήτησαν πληροφορίες για τα είδη τους και ανακάλυψαν το μεγαλύτερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό δέντρου και τον εντυπωσιακό απολιθωμένο κορμό δέντρου ο οποίος βρίσκεται κατακείμενος μέσα στη θάλασσα.
Με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετείχαν στη δραστηριότητα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Βίωσαν το μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας και άλλους μεγάλους σεισμούς από την Ελλάδα και τον κόσμο και εφάρμοσαν με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
Καθόλη τη διάρκεια του διημέρου Λυκόπουλα και Ομάδα, επικοινώνησαν στο χώρο του Μουσείου με προσκόπους από όλο τον κόσμο στα πλαίσια της δράσης JOTA – JOTI, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και ιδέες.
Τα μέλη της Ομάδας θέλοντας να επιτελέσουν το προσκοπικό τους έργο, διανυκτέρευσαν στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου, ανάμεσα σε απολιθωμένους κορμούς 20 εκατομμυρίων ετών.
Τα Λυκόπουλα και τα μέλη της Ομάδας του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης μετά το πέρας της επίσκεψής τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συμμετείχαν. Η διήμερη δράση τους στο Απολιθωμένο Δάσος τους πρόσφερε νέες εμπειρίες, γνώσεις αλλά και τους έδωσε τη δυνατότητα να χαρούν και να διασκεδάσουν.