Ταϊλάνδη: Μεγάλη προβολή των δράσεων για την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και πολλά συγχαρητήρια από τους συμμετέχοντες του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας – Ειρηνικού πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους για την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».
Το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας – Ειρηνικού πραγματοποιήθηκε από 3 έως 10 Σεπτεμβρίου 2022 στην Ταϊλάνδη και οργανώθηκε από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Satun.
Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 400 σύνεδροι από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων κορυφαία στελέχη της UNESCO, Πανεπιστημιακοί και μέλη των επιστημονικών Ινστιτούτων, εκπρόσωποι από Γεωπάρκα που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Γεωπάρκων Ασίας - Ειρηνικού, εκπρόσωποι των διεθνών οργανώσεων, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.
Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Ταϊλάνδης κ. Varawut Silpa-Archa.
Διεθνής αναγνώριση για τη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος
Kατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα επιτυχημένα παραδείγματα ανάδειξης των νέων απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίο, του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους και των εκπαιδευτικών δράσεων και δράσεων ενημέρωσης της Λέσβου στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».
Ο Καθ. Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO πραγματοποίησε ειδική παρουσίαση για τα αποτελέσματα των εργασιών ανάδειξης, προστασίας των νέων ανασκαφικών θέσεων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ως επιτυχημένο παράδειγμα διαχείρισης και ανάδειξης των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου προκαλώντας ιδιαίτερη εντύπωση και πολλά θετικά σχόλια.
Ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του ΜΦΙΑΔΛ, παρουσίασε τις δράσεις προστασίας – ανάδειξης και συντήρησης απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που υλοποιήθηκαν από το ειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Η κα Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις και τις δράσεις ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούνται στο Απολιθωμένο Δάσος και τους υγρότοπους της Λέσβου.
Το παράδειγμα του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Εφημερίδες, ειδικά περιοδικά αλλά και η κρατική τηλεόραση της Ταϊλάνδης ζήτησαν συνεντεύξεις και πληροφορίες και πρόβαλαν εικόνες από τη Λέσβου.
Ανάδειξη και προβολή της γεωποικιλότητας
Ειδική συνεδρία οργανώθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου για την αξιοποίηση και ανάδειξη της Διεθνούς Ημέρας Γεωποικιλότητας που καθιερώθηκε από την UNESCO και θα γιορταστεί φέτος για πρώτη φορά.
Στη συνεδρίαση ο Καθ. Ν. Ζούρος τόνισε την ανάγκη οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι και τα παιδιά να γνωρίσουν την σημασία των γεωλογικών μνημείων και να απολαύσουν την ομορφιά τους. Ιδιαίτερα ανέφερε ότι τα γεωπάρκα παρουσιάζουν μοναδικής σημασίας και αξίας χαρακτηριστικά και για το λόγο αυτό αποτελούν ιδανικές περιοχές εκπαίδευσης για τις γεωλογικές διεργασίες και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Τονίστηκε επίσης ότι τα Γεωπάρκα είναι περιοχές που παρουσιάζουν στοιχεία για τις συνεχώς μεταβαλλόμενες φυσικές διεργασίες που συγκροτούν τον ζωντανό μας πλανήτη και την εξαιρετική ομορφιά των γεωλογικών σχηματισμών. Παράλληλα κάλεσε όλα τα Γεωπάρκα να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γεωποικιλότητας, η οποία θα γιορταστεί στις 6 Οκτωβρίου.