Skip to main content

Στόχος η ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Οι δράσεις συνεργασίας για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου και την αναζωογόνηση της υπαίθρου βρέθηκαν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης – ενημέρωσης του προγράμματος RURITAGE που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μυτιλήνη στις 24 Απριλίου 2019. 


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χ. Καλογήρου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γ. Καμπούρης, ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Π. Τσουπής, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Π. Τριανταφυλλίδης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ε. Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Π. Χατζηκυριάκος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Λέσβου. 


Ο Καθ. Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε στους συμμετέχοντες το πρόγραμμα RURITAGE, το οποίο είναι ένα πρωτοποριακό έργο σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς στόχος του είναι η υλοποίηση και εφαρμογή καινοτόμων δραστηριοτήτων με στόχο την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Αρχικά αναφέρθηκε στις επιτυχημένες συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα με όλους του φορείς της Λέσβου στο πλαίσιο της αξιοποίησης της αναγνώρισης της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.


Στη συνέχεια, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε αναλυτικά στις δράσεις προστασίας και ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς που υλοποιούνται στο Γεωπάρκο Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τις ανασκαφικές εργασίες και τις δράσεις συντήρησης στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και τις νέες επισκέψιμες περιοχές, τις αθλητικές δραστηριότητες, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις εκπαιδευτικές επισκέψεις Πανεπιστημίων και τις δράσεις προβολής των τοπικών προϊόντων της Λέσβου.


Ακολούθησε προβολή βίντεο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους τα οποία προβάλλουν τις δράσεις προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης απολιθωμάτων που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους στο πλαίσιο μεγάλων δημόσιων έργων καθώς και τις αθλητικές δράσεις που υλοποιούνται σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της Λέσβου.


Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ομόφωνη απόφαση όλων των συμμετασχόντων για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων της Λέσβου τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών για την από κοινού υλοποίηση δράσεων για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου. Παράλληλα, τονίστηκε η συμφωνία όλων των συμμετασχόντων για την ανάπτυξη συντονισμένων προσπαθειών για την αξιοποίηση της αναγνώρισης της Λέσβου από την UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και την κατάθεση φακέλου για την επαναξιολόγησή του.

Το έργο RURITAGE


Το έργο RURITAGE χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 της Ε.Ε. και στοχεύει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και τον μετασχηματισμό τους σε πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της ανάδειξης των ιδιαίτερων στοιχείων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που φιλοξενούν. 


Στο έργο συμμετέχουν 38 εταίροι από 18 χώρες, οι περισσότερες της Ευρώπης, καθώς επίσης από τη Βραζιλία, Κολομβία, Ιαπωνία και Τουρκία.


Το έργο εστιάζει σε έξι περιοχές καινοτομίας: τη διαχείριση του τοπίου, τις εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, τον προσκυνηματικό τουρισμό, την αγροτική κουζίνα, τη μετανάστευση και την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών στην αντιμετώπιση κρίσεων και φυσικών καταστροφών.


Για κάθε περιοχή καινοτομίας έχουν επιλεγεί περιοχές επίδειξης (που μπορούν να θεωρηθούν πρότυπα στον τομέα δραστηριοποίησης τους). Πρόκειται για περιοχές που έχουν αναπτύξει και μπορούν να προβάλουν ως παραδείγματα ορθών πρακτικών, καθώς επίσης και περιοχές εφαρμογής των αποτελεσμάτων του έργου. 


Το RURITAGE υποστηρίζεται επίσης από αρκετούς ερευνητικούς φορείς οι οποίοι θα αναπτύξουν καινοτόμα εργαλεία καταγραφής, ανάλυσης και μεταφοράς ορθών πρακτικών και πολιτικών. Το συντονισμό του έργου έχει το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, ενώ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ως φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Λέσβου αποτελεί φορέα επίδειξης καλών πρακτικών.


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στα πλαίσια της συμμετοχής του στο έργο, θα λειτουργήσει κέντρο ενημέρωσης και πληροφόρησης για θέματα ανάδειξης της κληρονομιάς της υπαίθρου «Rural Heritage Hub». 


Στόχος της λειτουργίας του είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων που συνεργάζονται και στηρίζουν δράσεις ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της λεσβιακής υπαίθρου στα πλαίσια της αναγνώρισης του Γεωπάρκου Λέσβου. Ειδικότερα δίνεται έμφαση στην υλοποίηση δράσεων που απευθύνονται σε ειδικές και ευαίσθητες ομάδες κοινού.


Το κέντρο θα διοργανώνει ανοικτές εκδηλώσεις και εργαστήρια για τη διάχυση της γνώσης και των αποτελεσμάτων του έργου καθ’ όλη την τετραετή διάρκεια υλοποίησής του προσκαλώντας συνεργαζόμενους φορείς, οργανώσεις, συλλόγους και ιδιώτες.


 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις