Εντυπωσίασε και τους Υπουργούς....
Ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις από την επίσκεψή τους στη Λέσβο που λόγω της ιδιαίτερης γεωλογικής και φυσικής κληρονομιάς της έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, αποκόμισαν το τελευταίο διήμερο οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς και Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη.
Οι δύο Υφυπουργοί συνοδεύονταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους από την Πρόεδρο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) κα. Μαρία Παπαδοπούλου και τον Διευθύνων Σύμβουλο κ. Κώστα Τριάντη. Σημειώνεται ότι πρόσφατα ανέλαβε ο ΟΦΥΠΕΚΑ τον συντονισμό και την εποπτεία των Γεωπάρκων στην Ελλάδα.
Οι Υφυπουργοί καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους συνοδεύονταν από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Χαράλαμπο Αθανασίου.
Κατά την ημέρα της επίσκεψή τους στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς και Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη ενημερώθηκαν από την Διευθυντή του Μουσείου Καθ. Ν. Ζούρο νέα εντυπωσιακά ευρήματα κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, επισκέφτηκαν τις ανασκαφικές θέσεις που αποτελούν αντικείμενο παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ενημερώθηκαν για τις επιτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης και προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους και ανάπτυξης του γεωτουρισμού στη Λέσβο.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, που αποτελεί πυρηνα της προστατευόμενης περιοχής όπου ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του Πάρκου, το συνεχιζόμενο πρόγραμμα συντήρησης και ανάδειξης των ευρημάτων. Περιηγηθήκαν στους χώρους του Πάρκου και θαύμασαν τους γιγάντιους κορμούς των απολιθωμένων δέντρων, μέσα από τις περιπατητικές διαδρομές που εξασφαλίζουν πρόσβαση στους επισκέπτες.
Ακολούθησε η επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, στο Σίγρι. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες του Μουσείου και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αξιοποίηση του φυσικής κληρονομιάς με στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη Λέσβο. Ενημερώθηκαν επίσης για τις δράσεις στήριξης και προβολής των προϊόντων της Λεσβιακής γης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, καθώς και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει στους χώρους του το Μουσείο. Οι δύο υφυπουργοί περιηγήθηκαν στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου στην Αίθουσα Αιγαίου και την Αίθουσα Απολιθωμένου Δάσους όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μοναδικά ευρήματα απολιθωμάτων. Γνώρισαν από κοντά τις υπηρεσίες που προσφέρονται στον επισκέπτη από τα στελέχη του Μουσείου.
Στο χώρο του Μουσείου οι δύο υφυπουργοί γεύτηκαν μοναδικά εδέσματα που είχε ετοιμάσει ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπων, γνώρισαν τα παραδοσιακά προϊόντα της Λέσβου και ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες των Συνεταιρισμών Γυναικών της Λέσβου.
Στη συνέχεια οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Τουρισμού επισκέφτηκαν τις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις στην περιοχή Φυλάκιο όπου ολοκληρώνονται τα έργα ανάδειξης ώστε να γίνουν επισκέψιμες και ενημερώθηκαν από τον Καθ. Ν. Ζούρο για τον προγραμματισμό των εργασιών ώστε οι θέσεις κατά μήκος τους νέου οδικού άξονα να αποτελέσουν ένα νέο υπαίθριο πάρκο επίσκεψης για τους επισκέπτες της περιοχής.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής όπου περιηγήθηκαν στους χώρους του και ενημερώθηκαν για τις δράσεις του. Στο ΚΠΕΝ Καλλονής πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγιώτη Κουφέλο, στελέχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τοπικούς φορείς.
Οι δύο υφυπουργοί επισκέφτηκαν ακολούθως τους υγροβιότοπους του Κόλπου Καλλονής, που αποτελούν τους σημαντικότερους υγρότοπους του Αιγαίου, όπου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε δράσεις παρατήρησης των πουλιών και να γνωρίσουν από κοντά τις δράσεις για την ανάπτυξη της ειδικής αυτής μορφής τουρισμού.
Οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς και Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους για τις δραστηριότητες του Μουσείου για την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους, των υγροτόπων του κόλπου Καλλονής, και της φυσικής κληρονομιάς του Γεωπάρκου Λέσβου και εξέφρασαν την στήριξή τους στις προσπάθειες για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ιδιαίτερα του γεωτουρισμού.