Εκατοντάδες μαθητές στο "βιωματικό μάθημα" για τους σεισμούς στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κατακλύστηκε τις τελευταίες εβδομάδες μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης τόσο από τη Λέσβο όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά του προγράμματα.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε ποικίλες βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις, γνώρισαν το Απολιθωμένο Δάσος και ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα προστασίας και διατήρησης των φυσικών και γεωλογικών μας μνημείων αλλά και για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον πλανήτη μας όπως ο σεισμικός κίνδυνος και η κλιματική αλλαγή.
Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των μαθητών για συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας – Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς». Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια της βιωματικής εκπαιδευτικής δράσης προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.
Ειδικότερα, το Μουσείο επισκέφτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Χίου, του Γυμνασίου Αγιάσου μαζί με μαθητές από την Εσθονία στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus που υλοποιεί το σχολείο, του Δημοτικού Σχολείου Σιγρίου, του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, του 2ου ΓΕΛ Χαλανδρίου, του 1ου ΓΕΛ Βριλισσίων, του 1ου Γυμνασίου Κορίνθου, του ΓΕΛ Καλλονής, του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου, του Πειραματικού ΓΕΛ Πάτρας, του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χίου αλλά και οι φοιτητές του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Άβανς από την Ολλανδία και του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Παράλληλα, συνεχίζονται και οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεργασίας του Μουσείου με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων μαθητών από τη Λέσβο και την υπόλοιπη Ελλάδα. Στα πλαίσια των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιούνται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, επισκέφτηκαν το Μουσείο και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης μαζί με μαθητές από το εξωτερικό στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus που υλοποιεί το σχολείο, του Δημοτικού Σχολείου Κεραμίου, του Γυμνασίου Παμφίλων, του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου, του ΓΕΛ Σύρου, του 3ου Γυμνασίου Νεάπολης Θεσσαλονίκης, του 8ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής, του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, του Δημοτικού Σχολείου Βολισσού, του Γυμνασίου Αμυνταίου.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί ολοκλήρωσαν τις εκπαιδευτικές τους επισκέψεις ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι, γεμάτοι νέες εμπειρίες και έχοντας ανακαλύψει νέες γνώσεις που θα αποτελέσουν μοναδικά εφόδια για το μέλλον τους. Μέσα από την συμμετοχή τους, τις ερωτήσεις τους και κυρίως τα συμπεράσματα που εξέφρασαν με το πέρας της επίσκεψής τους η εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ήταν ένα μοναδικό «βιωματικό μάθημα».