Skip to main content

Δεινοθήριο και... στις επισκέψεις! Πάνω από 21.000 σε 2,5 μήνες

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Ξεπέρασε τους 21.000 επισκέπτες σε 2,5 μόνο μήνες λειτουργίας της η περιοδική έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που ταξιδεύει στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με θέμα τα ευρήματα φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου που αποτελούν μάρτυρες κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος.

Η έκθεση αποτελεί μια βιωματική περιπλάνηση στα υποτροπικά δάση που φύονταν στη Λέσβο την περίοδο του Μειοκαίνου με στόχο την κατανόηση της επίδρασης των κλιματικών αλλαγών στην βιοποικιλότητα. 

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα γνωρίσει εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς δένδρων, σπασμένα από τις ηφαιστειακές εκρήξεις κλαδιά και αποτυπώματα φύλλων και καρπών. Ανάμεσα στους φοίνικες, τις κανέλλες και τους γίγαντες του δάσους, τις εμβληματικές σεκόιες, θα συναντήσει τον μακρινό πρόγονο του ελέφαντα, το Δεινοθήριο, το ομοίωμα του οποίου σε φυσικές διαστάσεις κινείται και βγάζει ήχους δίπλα στις όχθες της λίμνης στην οποία ζούσε. Η έκθεση παρουσιάζει τον πλούσιο κόσμο του δάσους με τα ζώα που ζούσαν κάποτε στις παρυφές του δάσους, κοντά στις όχθες της μεγάλη λίμνης του Γαβαθά, από τον τρομακτικό αλιγάτορα, τις σαύρες, τα αμφίβια, τα ψάρια, τα σαλιγκάρια, μέχρι τα χαριτωμένα χάμστερ και πολλά μικρά τρωκτικά.

Η περιπλάνηση στο παρελθόν και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των κλιματικών αλλαγών και οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα που επιτυγχάνεται με την βοήθεια της επιστημονικής ενημέρωσης βοηθά τον επισκέπτη να κατανοήσει καλύτερα τις επιπτώσεις της σύγχρονης  κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε και την απειλή για το ανθρώπινο είδος!

Στο διάστημα από τις 25 Νοεμβρίου που άνοιξε η έκθεση μέχρι σήμερα 7.600 μαθητές και εκπαιδευτικοί από 140 σχολικές μονάδες και 14.000 επισκέπτες (οικογένειες, σύλλογοι, ομάδες) απόλαυσαν μια διασκεδαστική αλλά και ταυτόχρονα εκπαιδευτική ενημέρωση για την σημασία της αξιοποίησης των γεωλογικών μνημείων και των πληροφοριών που μπορούμε να αντλήσουμε από αυτά για το  μέλλον του πλανήτη μας που αλλάζει. 

Την έκθεση επισκέφθηκαν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, Διαπολιτισμικά Δημοτικά Σχολεία, Ευρωπαϊκά Σχολεία, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ομάδες φοιτητών Πανεπιστημίων,  Συστήματα Προσκόπων και Οδηγών, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, ομάδες από Κέντρα απασχόλησης.

Η έκθεση «Δεινοθήρια και οι Σεκόιες από το απολιθωμένο δάσος Λέσβου: Δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο» έδωσαν επίσης την ευκαιρία στους χιλιάδες επισκέπτες από την Αττική, πολλές περιοχές της Ελλάδες αλλά και πολλές χώρες του εξωτερικού  (Αγγλία, Αλβανία, Αυστραλία,  Αυστρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Η.Π.Α.,  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιαπωνία, Ισραήλ, Ιράν, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Μαδαγασκάρη, Νεπάλ, Ολλανδία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρωσία, Ρουμανία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ταϊλάνδη, Τουρκία και Φιλιππίνες), να γνώρισαν από κοντά το νησί της Λέσβου και τον σημαντικό γεωλογικό πλούτο του. Παράλληλα ενημερώθηκαν για την αξία της γεωλογικής κληρονομιάς και την αναγνωριση της Λέσβου ως  Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Καθηγητές ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, Πολιτιστικοί και Οικολογικοί-Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι, επαγγελματίες του τουρισμού, σύνεδροι επιστημονικών συνεδρίων που επισκέφτηκαν την έκθεση, εντυπωσιάστηκαν από την έκθεση και για την αναλυτική ενημέρωση από την υπεύθυνη λειτουργίας της έκθεσης κα Ολγα Τσαλκιτζή, Γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Μέσω των μεγάλων εκθέσεων το Μουσείο δημιουργεί νέους φίλους του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Επισκέπτες που είχαν έρθει σε προηγούμενες εκθέσεις έρχονται να τη ξαναδούνε και να φέρουν συγγενείς και φίλους να την επισκεφθούν.

Το Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που διοργανώθηκε από το Μουσείο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου και τις διευθύνσεις Α'βαθμιας και Β'βαθμιας Εκπαίδευσης Αττικής με θέμα: ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Ανακαλύπτοντας στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου το μέγεθος της σύγχρονης απειλής» συγκέντρωσε 350 εκπαιδευτικούς από σχολεία της Αττικής που εντυπωσιάστηκαν από την παρουσίαση της έκθεσης, τα εκθέματα, την αναλυτική ενημέρωση, τις πληροφορίες που παρέχει και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου με αποτέλεσμα να προγραμματίσουν την επίσκεψη των σχολείων τους. Η επιτυχία του σεμιναρίου αύξησε το ενδιαφέρον των σχολείων που καθημερινά ζητούν να επισκεφθούν την έκθεση.  

«Τα Δεινοθήρια και οι Σεκόιες» είναι μια ακόμα προσπάθεια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου να παρουσιάσει έξω από τα όρια της Λέσβου τον γεωλογικό, φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Λέσβου και να δώσει ερεθίσματα για ευαισθητοποίηση για την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και την προστασία της!

Οι εντυπώσεις των επισκεπτών

Μικροί και μεγάλοι εντυπωσιάζονται από τους μεγάλους απολιθωμένους κορμούς και  το ομοίωμα του Δεινοθηρίου. Ο γεωλογικός χάρτης σε μεγάλη κλίμακα στο δάπεδο κέρδισε το ενδιαφέρον των επισκεπτών ως πρωτότυπο και ιδιαίτερα χρήσιμο εκπαιδευτικό – ενημερωτικό στοιχείο της έκθεσης.

Οι επισκέπτες ζητούν πληροφορίες για την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη, με τη βοήθεια της «Σπείρας της Εξέλιξης», του εκπαιδευτικής κατασκευής με τα ζώα και τα φυτά στη χρονική σειρά που εμφανίστηκαν και εξελίχθηκαν στη γη.

Η απολιθωμένη γνάθος 18,5 εκατ. ετών του Δεινοθηρίου που βρέθηκε στη Λέσβο και το τεράστιο δόντι Μαστόδοντα προκαλούν την προσοχή κυρίως των μικρών παιδιών που ανακαλύπτουν τι είναι τα απολιθώματα ζώων που ξέρουν μόνο από βιβλία και ταινίες.

Οι ενήλικες βρίσκουν την έκθεση και τις ενημερώσεις που γίνονται σε αυτήν ως το ιδανικό τρόπο προσέγγισης σε ένα δύσκολο αντικείμενο με τροφοδοσία πληροφοριών απαραίτητων σε όλους. Γονείς και εκπαιδευτικοί θέλουν να φέρουν τα παιδιά τους στο Μουσείο στη Λέσβο για βιωματική εκπαίδευση στο φυσικό χώρο του Απολιθωμένου Δάσους! Αρκετές οικογένειες σκέφτονται να πραγματοποιήσουν τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές τους στη Λέσβο.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά:

09:30-14:30 Δευτέρα έως Παρασκευή για σχολικές μονάδες και

17:00-20:00 Τετάρτη έως Παρασκευή και 11:00-20:00 Σαββατοκύριακα για κοινό.

Είσοδος ελεύθερη!

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ειδικά για τις σχολικές μονάδες το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου οργανώνει καθημερινά εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες. Για σχολεία, Συλλόγους κλπ απαραίτητη η κράτηση στο τηλέφωνο 210 9469684.

Ίδρυμα Ευγενίδου: Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις