Μedia

01/03/2011 - 22:30

"Δημοσιογράφοι" που ζουν με "δανεικά"

Τα τελευταία χρόνια με την αλματώδη άνοδο του διαδικτύου στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μεγάλος αριθμός ιστοσελίδων με ενημερωτικό περιεχόμενο. Αυτό βέβαια είναι καλό! Η πολυφωνία ποτέ δεν βλάπτει.

Ωστόσο καλό είναι να γίνει ένας διαχωρισμός : ανάμεσα στις επαγγελματικές δουλειές και στις ερασιτεχνικές. Στα ηλεκτρονικά media συμβαίνει το εξής παράδοξο: οι ερασιτεχνικές δουλειές να είναι πολλές φορές καλύτερες από τις επαγγελματικές.  Ακόμη χειρότερο είναι ότι ορισμένες επαγγελματικές δουλειές στα ηλεκτρονικά media ουσιαστικά κάνουν αντιγραφή την ύλη των εφημερίδων.  (Μάλιστα κάποιοι το κάνουν χωρίς αναφορά στην πηγή της είδησης. Δεν σέβονται τίποτα... )

Ενδιαφέρον έχει ότι τα Ιστολόγια (blogs) έχουν αποκτήσει μια τεράστια δυναμική και ως εκ τούτου έχουν μπει στο στόχαστρο. Το αναγνωστικό κοινό δείχνει να προτιμάει τον ερασιτέχνη blogger από τον επαγγελματία που ζει ουσιαστικά με τα δανεικά κείμενα από τις  εφημερίδες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες αποκαλύψεις που έγιναν από τα ηλεκτρονικά media προέρχονται από τα Ιστολόγια.  (Άσχετα αν μετά τα αντέγραψαν οι επαγγελματίες του χώρου ως δικά τους....)

Μεγάλο θέμα είναι η ανωνυμία των Ιστολογίων. Επειδή αυτές τις μέρες έχουν ακουστεί φοβερές ανοησίες από νεόκοπους που τώρα ανακάλυψαν το διαδίκτυο ας δώσουμε το λόγο στο Νομικό  Β.Σωτηρόπουλο:

"Έχω υποστηρίξει πολλές φορές ότι η ανωνυμία στο Διαδίκτυο - επομένως και στα blogs -αποτελεί  συνιστώσα της ελευθερίας της έκφρασης. Στο Διαδίκτυο ασκούμε ταυτόχρονα πολλά δικαιώματα, τα οποία μπορεί να φαίνονται αντιφατικά μεταξύ τους, όμως δεν είναι: δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικότητας (ψευδωνυμία, ανωνυμία, απόρρητο) σε συνδυασμό με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.Ταυτόχρονα ομως, η ανωνυμία δεν συνιστά αλληλοαποκλειόμενη αξία σε σχέση με την δεοντολογία που πρέπει να τηρεί καθένας στο δημόσιο λόγο (είτε είναι, είτε δεν είναι δημοσιογράφος). Το ότι είσαι ανώνυμος δεν σημαίνει ότι απαλάσσεσαι από την υποχρέωση διασταύρωσης και τεκμηρίωσης μιας είδησης ΠΡΙΝ την μεταδόσεις. Το ότι γράφεις σε blog δεν σημαίνει ότι απαλάσσεσαι από την αναζήτηση της αντίθετης άποψης, όταν μεταδίδεις μια πληροφορία (όχι απλή κρίση) για ένα ερειζόμενο ζήτημα."  Na σημειωθεί ότι υπάρχει και δεδικασμένο που κατοχυρώνει την ανωνυμία των Ιστολογίων και στην Ελλάδα.

Το Lesvosnews από την αρχή της δημιουργίας του έχει αυτά τα λόγια ως αρχή. Ασφαλώς και έχουμε κάνει λάθη. Όμως ούτε κάνουμε επάγγελμα τα "δανεικά" κείμενα ούτε κάνουμε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. To Lesvosnews παραμένει ανοιχτό σε ιδέες , απόψεις , αντιθέσεις. Είναι σελίδα επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Και η λάσπη επιστημονικής φαντασίας που κατά καιρούς μας  ρίχνουν  έχει μόνο ένα αποτέλεσμα: να μας διαβάζουν και να μας εκτιμούν περισσότερα άτομα!  Μια γειτονιά είναι η Λέσβος... Καλό μήνα και καλή άνοιξη!  Τουλάχιστον καθαρό συναίσθημα ρε παιδιά ...μην είναι και αυτό δανεικό... !!!!

Lesvosnews

 

Μοιράσου το άρθρο!