Λήμνος

25/06/2014 - 19:31

Επιστολή Αντιδημάρχου Λήμνου: Απαράδεκτη η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία της Λήμνου

style="text-align: justify;"> 
Επιστολή του Αντιδημάρχου Λήμνου Παναγιώτη Τσανταρλιώτης προς:  
 
1. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπο Αθανασίου
 
2. Βουλευτές:   - κ. Παύλο Βογιατζή
   - κ. Γιάννη Ζερδελή
   - κ. Νίκο Σηφουνάκη
 
3. Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου
    κ. Νάσο Γιακαλή
 
4. Νεοεκλεγείσα Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου
      
ΚΟΙΝ.: - Μέλη Οργανωτικής Επιτροπής Λήμνου - Μ.Μ.Ε.
 
 
 
Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι, 
 
Σκοπός της επιστολής μου αυτής είναι να σας γνωστοποιήσω πως την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα, θα παρθεί μια απόφαση κομβικής σημασίας για το μέλλον της Λήμνου.
 
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών την 01/07/2014 θα γνωμοδοτήσει και ο Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου θα κληθεί να αποφασίσει αν το πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» θα συνεχίσει να εκτελεί δρομολόγια (με τον τρόπο που τα εκτελεί, όταν τα εκτελεί) για άλλα τρία χρόνια μέχρι το τέλος του 2017.
 
Σας θυμίζω πως το πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί με νεότερο – σύγχρονο πλοίο, ήδη, από το 2013, αλλά δόθηκε παράταση στην αντικατάστα-ση έως το τέλος του 2014, με νόμο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου το Σεπτέμβριο του 2010 που για να βοηθήσει τότε, συγκεκριμένη ναυτιλιακή εταιρεία που εξυπηρετούσε την Τήλο, καταδίκασε τη Λήμνο, όπως ο ίδιος αναγνώρισε κατά την επίσκεψή του στο νησί μας στις 8 Οκτωβρίου 2010. Στη συνέχεια στις 11/04/2012, η τότε κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου έφερε στη Βουλή τον νόμο 4072/2012 και με το άρθρο 221, έδινε δικαίωμα παράτασης στην υποχρέωση αντικατάστασης για άλλα τρία χρόνια μετά από γνωμοδότηση του Σ.Α.Σ και απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας. Αυτό είναι πιθανό να γίνει την επόμενη εβδομάδα και να μείνει το «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» στη γραμμή εξυπηρέτησης μέχρι και το 2017. 
 
Θυμίζουμε, επίσης, ότι ανάλογη απόφαση που ελήφθη την περασμένη χρονιά, διατηρεί στην άλλη άγονη γραμμή το πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», με τις γνωστές συνέπειες και προβλήματα στην εξυπηρέτηση των νησιών του Β. Αιγαίου με τη Β. Ελλάδα.
 
Η κατάσταση στην ακτοπλοΐα γνωρίζουμε πως είναι δύσκολη, αλλά οι συνθήκες ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας στη Λήμνο είναι τραγικές. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες περι-γραφής για το πρόβλημα, τις γνωρίζετε, όπως τις γνωρίζουν και τις υφίστανται όλοι οι Λημνιοί και είναι υποχρέωση σας να συμβάλλετε στην  επίλυση  τους.
 
Η Λήμνος είναι το μοναδικό από τα μεγάλα νησιά της Ελλάδας που εξυπηρετείται αποκλειστικά από πλοία τέταρτης κατηγορίας και δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό ούτε καν από αυτά, καθώς οι ματαιώσεις, καθυστερήσεις και συχνές βλάβες, όπως και οι αντι-συμβατικές συμπεριφορές με αλλαγές δρομολογίων, αντικαταστάσεις και προσεγγίσεις άλλων λιμανιών που επιμηκύνουν το χρόνο του ταξιδιού, αποτελούν πια καθεστώς.
Τα προβλήματα παραδέχτηκε ακόμα και ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ στο Σ.Α.Σ  το Φεβρουάριο, αλλά και ο Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και οι προκάτοχοί του υπουργοί τα τελευταία χρόνια .
 
Δυστυχώς, όμως, η Λήμνος συνεχίζει να βιώνει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση σε βάρος του τουρισμού, της επιδιωκόμενης οικονομικής ανάπτυξης, της ποιότητας ζωής μας και των στοιχειωδών δικαιωμάτων των Λημνιών για ασφαλείς ποιοτικές και αξιοπρε-πείς συγκοινωνίες.  
Ας μην επιτρέψουμε να υποβαθμισθεί, ακόμη περισσότερο, η ζωή μας.
 
Με εκτίμηση,
Ο Αντιδήμαρχος Λήμνου
Παναγιώτης Τσανταρλιώτης
 

Μοιράσου το άρθρο!