Ελλείψεις στις Σχολικές Μονάδες της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου - Ερώτηση Μ. Κομνηνάκα
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στις Σχολικές Μονάδες
της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου
Κοντεύει Νοέμβρης και η πραγματικότητα στα σχολεία της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου καταδεικνύει με τον πιο ηχηρό τρόπο το γεγονός ότι και η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει ώστε να καλυφθούν ούτε καν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικούς.
Σε ό,τι αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Γενικής και Ειδικής Αγωγής, ακάλυπτα παραμένουν ακόμα εκπαιδευτικά κενά που αντιστοιχούν σε 225 ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως στη Λήμνο και 19 ώρες εβδομαδιαίως στον Άγιο Ευστράτιο. Στο ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της προετοιμασίας των τελειόφοιτων Λυκείου για τις πανελλήνιες εξετάσεις, τα πράγματα είναι τραγικά, καθώς εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων έχουν χαθεί στα Λύκεια της Λήμνου, ενώ, δύο μήνες σχεδόν μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στο ΓΕΛ του Μούδρου οι μαθητές της Γ’ Λυκείου ακόμη δεν διδάσκονται Φυσική και Χημεία Προσανατολισμού. Από την άλλη, στο ΓΕΛ της Μύρινας μέχρι πολύ πρόσφατα δεν διδάσκονταν το μάθημα της πληροφορικής σε καμία τάξη και ούτε βέβαια στη Γ Λυκείου, με αποτέλεσμα οι μαθητές να προβούν σε κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη καθηγητή. Η λύση που προκρίθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Λέσβου ήταν να μετακινηθεί εκπαιδευτικός πληροφορικής από το συστεγαζόμενο ΕΠΑΛ στο ΓΕΛ, δημιουργώντας έτσι κενό στο ΕΠΑΛ, εκεί που δεν υπήρχε, αλλά και διαταράσσοντας την αρμονική σχέση και συνεργασία των δυο σχολείων. Όπως γίνεται αντιληπτό, αλλά και σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, σοβαρότατες είναι οι δυσλειτουργίες που έχουν προκαλέσει οι τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών συνολικά στην εκπαιδευτική κοινότητα, στη διαδικασία τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες και κατ’ επέκταση στην ανάθεση των μαθημάτων.
Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Λήμνου, παραμένει κλειστή η Τάξη Υποδοχής Αλλοδαπών μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας, το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας δεν έχει στελεχωθεί πλήρως με το απαραίτητο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, ενώ υπάρχουν ανάγκες για νηπιαγωγό και δάσκαλο Παράλληλης Στήριξης, σχολικό νοσηλευτή στο 1ο Νηπιαγωγείο Μύρινας και στελέχωση του ΚΕΣΥ (Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης), με νηπιαγωγό Ειδικής Αγωγής. Παράλληλα, λείπουν 22 ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Εικαστικών από εκπαιδευτικό ειδικότητας Εικαστικών.
Επιπλέον, σοβαρότατο ζήτημα αποτελεί η ανυπαρξία κρατικής μέριμνας για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων. Αρκετές από αυτές λειτουργούν χωρίς πιστοποιητικά καταλληλότητας, ενώ ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές στο κτίριο του Γυμνασίου Μύρινας από το σεισμό του 2014!
Τέλος, η μεγάλη έλλειψη χώρων και αιθουσών διδασκαλίας οδηγεί στην ανάγκη για κατασκευή και λειτουργία νέου κτιριακού Λυκειακού συγκροτήματος στη Μύρινα, κατασκευή και λειτουργία νέου κτιρίου για το 4ο Νηπιαγωγείο Μύρινας, επισκευή και επέκταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
- Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τα σχολεία της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.
- Να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολείων της ακριτικής Ελλάδας με μόνιμο προσωπικό από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
- Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι αντισεισμικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης) και όχι μόνο οπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λήμνου και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία.
- Να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή και η συντήρησή της, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
- Να ανεγερθούν άμεσα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σύγχρονα και ασφαλή σχολικά συγκροτήματα με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, από δημόσιο φορέα, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους.
Οι Βουλευτές
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω
Συντυχάκης Μανώλης