Βιβλίο

10/06/2012 - 08:04

Βραβείο Μυθιστορήματος: Αλέξης Πανσέληνος - "Σκοτεινές επιγραφές"

Ο Αλέξης Πανσέληνος, γιός του Ασημάκη Πανσέληνου, βραβευμένος και καταξιωμένος λογοτέχνης, μετά το μυθιστόρημα "Ζαΐδα ή Η καμήλα στα χιόνια" που επανεκδόθηκε  από τις εκδόσεις "Μεταίχμιο" κυκλοφόρησε μέσα στο 2011  μέρες και ένα νέο μυθιστόρημα με τον τίτλο  "Σκοτεινές Επιγραφές", για το οποίο βραβεύτηκε από το περιοδικό «Διαβάζω»

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν:

  • Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου Αγγελίδου Μαρία (κείμενο), Στεφανίδη Φωτεινή (εικονογράφηση), Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα, Αερόστατο
  • Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιάΚατσαμά Ελένη, Κοσμοδρόμιο, Πατάκης
  • Βραβείο ΠοίησηςΓιώργος Μπλάνας, Στασιωτικά 1-50, Γαβριηλίδης
  • Βραβείο Λογοτεχνικού Δοκιμίου-ΜελέτηΔημήτρης Τζιόβας, Ο μύθος της γενιάς του 30: Νεοτερικότητα, ελληνικότητα και πολιτισμική ιδεολογία, Πόλις
  • Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (στη μνήμη του Ηρακλή Παπαλέξη) Γιώργος Μητάς, Ιστορίες του Χαλ, διηγήματα, Κίχλη
  • Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή Γιάννης Δούκας, Στα μέσα σύνορα, Πόλις
  • Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας Κώστας Παπαγεωργίου, Το νερό, Κέδρος
  • Βραβείο Μυθιστορήματος Αλέξης Πανσέληνος, Σκοτεινές επιγραφές, Μεταίχμιο
  • Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο (στη μνήμη του ιδρυτή του περιοδικού, Περικλή Αθανασόπουλου)Το βραβείο απονεμήθηκε στον Γιώργο Χατζόπουλο για το σύνολο του πνευματικού του έργου και την προσφορά του στο χώρο του βιβλίου.
  • Νέο Βραβείο στη μνήμη του Νίκου Θέμελη, θεσμοθετημένο από το Δήμο Άνδρου, θα απονεμηθεί στη συγγραφέα, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη για το βιβλίο της Τρυφερός σύντροφος (Άγρα), μια μυθιστορηματική βιογραφία του Γεώργιου Σκληρού.

 Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκδήλωση σε βίντεο από το www.blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Γράφει:  Παναγιώτης Σκορδάς

Αλέξης Πανσέληνος: Σκοτεινές Επιγραφές(Μυθιστόρημα), Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2011

 Δυo λόγια για την υπόθεση: Μια μυστήρια επιγραφή στο κέντρο της πόλης, βαμμένη άτσαλα πάνω σε έναν τοίχο, τόσο ψηλά που για να γραφτεί χρειάστηκε σκάλα. Άρα μια επιγραφή που σίγουρα κάτι θέλει να μας πει. Να μαρτυρά κάτι για την πόλη ή για τον τόπο ή, τέλος, για τον ήρωα του βιβλίου που έτυχε να την προσέξει και κρέμασε σ’ αυτήν την ελπίδα του να φωτίσει τα σκοτεινά μυστήρια της ζωής του; Ένας κόσμος και μια κοινωνία σε παράκρουση, μια νεολαία οπλισμένη με σπρέι, μια άλλη οπλισμένη με ρόπαλα, ένας Αγιορείτης και ένας Ανθυπασπιστής, ένας ταξιδιωτικός πράκτορας, μια νοσοκόμα και ένα μοντέλο, δυο παλιοί φίλοι που μισιούνται, μια απρόθυμη χήρα και ένας οδηγός ασθενοφόρου, συμπλέκονται και σέρνουν τον χορό γύρω από τους εφιάλτες ενός ερασιτέχνη ζωγράφου που ψάχνει μέσα από το νόημα της επιγραφής να ανακτήσει τη χαμένη του αγάπη.

Αντιγράφουμε ένα μικρό απόσπασμα: “Το μπαρ Honolulu είχε απέξω μια Χαβανέζα με χορταρένια φούστα από νέον που τίναζε δεξιά αριστερά τους γοφούς, το δεξί της πόδι ακρωτηριασμένο από την αμέλεια να αντικαταστήσουν μια καμένη λυχνία. Πρώην κατοικία, στον δρόμο επάνω είχε μόνο πόρτα και ένα στενό παραθυράκι ανοιγμένο ώστε να παίρνει φως η σκάλα της εισόδου. Για να δεις μέσα έπρεπε να πατήσεις στο εξόγκωμα του σοβά, με κίνδυνο να σπάσεις κανένα πόδι. Ωστόσο η Ρόη, που είχε πάρει την αποστολή ζεστά, το τόλμησε και σχεδόν αμέσως πήδηξε πάλι κάτω. "Τζίφος;" τη ρώτησε.

-Όχι, εδώ είναι! είπε αυτή με ένα μικρό λαχάνιασμα. Αλλά δεν μπαίνω μέσα εγώ. Νομίζω πως με έκοψε και δεν θέλω μπλεξίματα.

-Πότε πρόλαβε;

-Έτυχε να κοιτά. Μη φοβάσαι, θα τον γνωρίσεις. Ένα φρικιό είναι, τρίτο τραπέζι αριστερά απ΄τον πάγκο..."

Ο Αλέξης Πανσέληνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και δικηγόρησε ως το 1997. Εμφανίστηκε το 1982 με τη συλλογή Ιστορίες με σκύλους. Ακολούθησαν η βραβευμένη με Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος "Μεγάλη Πομπή" (1985), τα μυθιστορήματα "Βραδυές μπαλέτου" (1991) και "Ο Κουτσός Άγγελος" (2002) και ένας τόμος με δοκίμια "Δοκιμαστικές πτήσεις" το 1993. Επίσης, η συλλογή διηγημάτων "Τέσσερις ελληνικοί φόνοι" (2004), μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας όπως "Ο Βλακοχορτοφάγος" του John Barth (1999) και το αυτοβιογραφικό "Μια λέξη χίλιες εικόνες" (2004).

 

Μοιράσου το άρθρο!