Skip to main content
|

Τρία ολόφρεσκα παιδικά βιβλία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Αυτή την εβδομάδα, προτείνουμε τρία ολόφρεσκα βιβλία για τους μικρούς μας φίλους: «Ξέρει κάποιος να μου πει αν υπάρχει Αϊ-Βασίλης;» της Βίκυς Ι. Πολυχνιάτου, «Η μαμά μου η καροτσάτη» της Τάνιας Ιωακειμίδου και «Τα αληθινά δώρα του Αϊ-Βασίλη» της Στέλλας Μιχαηλίδου.

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

«Ξέρει κάποιος να μου πει αν υπάρχει Αϊ-Βασίλης;» της Βίκυς Ι. Πολυχνιάτου, από τις Εκδόσεις Susaeta (Εικονογράφηση: Νίκη Λεωνίδου, Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2016)

«Έχουν δίκιο αυτοί που λένε

πως δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης;

Κι αν υπάρχει αληθινά,

γιατί στα μαγαζιά

ο ένας είναι έτσι κι ο άλλος είν’ αλλιώς;

Ο ένας πιο αδύνατος κι ο άλλος πιο χοντρός;»

 

Η απορία διατυπώνεται από μια μικρή μαθήτρια μες στην τάξη και οι ερωτήσεις αρχίζουν να πέφτουν βροχή στη δασκάλα, η οποία έχει μόλις τελειώσει την ανάγνωση μιας χριστουγεννιάτικης ιστορίας. Επειδή, πράγματι, όλα τα παιδιά θέλουν να μάθουν επιτέλους την αλήθεια και όλα τα παιδιά θα ρωτήσουν κάποτε: υπάρχει Αϊ-Βασίλης, ναι ή όχι;

Η απάντηση που δίνεται στο βιβλίο, και την οποία δεν θ’ αποκαλύψουμε βέβαια εδώ, είναι έξυπνη και πειστική. Η Βίκυ Ι. Πολυχνιάτου, αν και πρωτοεμφανιζόμενη στη συγγραφή, είναι έμπειρη παιδαγωγός και αυτό φαίνεται στην τρυφερότητα με την οποία προσεγγίζει τα παιδιά μέσ’ από το έμμετρο κείμενό της.

Όσο για την εικονογράφηση, η Νίκη Λεωνίδου είναι μια δημιουργός που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Τα παιδικά πρόσωπα με τα τόσο εκφραστικά μάτια είναι χαρακτηριστικά της δουλειάς της, οι μοντέρνες γραμμές, η ενδιαφέρουσα προοπτική στα σαλόνια της, τα όμορφα χρώματα, όλ’ αυτά υποστηρίζουν το κείμενο και το αναδεικνύουν με ωραιότατο τρόπο.

Βρείτε το εδώ

( Σημείωση: Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 27 Δεκεμβρίου στο βιβλιοπωλείο "Book and Art" στη Μυτιλήνη )

 

«Η μαμά μου η καροτσάτη» της Τάνιας Ιωακειμίδου, από τις Εκδόσεις Έναστρον (Εικονογράφηση: Γιώργος Πετρίδης, Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2016)

Επίσης πρωτοεμφανιζόμενη στη συγγραφή, η Τάνια Ιωακειμίδου καταθέτει ένα βιβλίο που θα περάσει καιρός μέχρι να βγει από τη σκέψη μας, αν βγει ποτέ.

Ο μικρός Ιάσονας μας αφηγείται σε λίγες αράδες πώς η μητέρα του, έπειτα από ένα ατύχημα κι αφού έμεινε στο νοσοκομείο πολύ καιρό, γύρισε στο σπίτι με αναπηρικό αμαξίδιο· δεν μπορούσε πια να περπατήσει. «Πώς θα με φροντίζει τώρα;» σκεφτόταν το παιδί. «Θα μπορεί να είναι δίπλα μου όπως παλιά; Θα μπορούμε να παίζουμε μαζί; Κι αν θέλει να πιάσει κάτι από τα ψηλά ράφια, πώς θα το κάνει αφού δεν φτάνει;» Η συνέχεια του βιβλίου, απολύτως ρεαλιστική, καταρρίπτει τις ανησυχίες του παιδιού, το οποίο διαπιστώνει ότι μια «καροτσάτη» μαμά εξακολουθεί να είναι μια απόλυτα ικανή, τρυφερή, αστεία, υπέροχη μαμά.

Η Τάνια Ιωακειμίδου, δίχως περιττές λεπτομέρειες σχετικά με το γεγονός που έφερε τη νέα κατάσταση στην οικογένεια, καταθέτει τη δική της προσωπική και οικογενειακή αλήθεια χωρίς καθόλου μελό στοιχεία, αλλά με απλή, αυθεντική, ωραία γραφή. Από άποψη εικονογράφησης, ο Γιώργος Πετρίδης εξακολουθεί να υπηρετεί το ολότελα χαρακτηριστικό, δικό του στιλ, με τις κουκλίστικες φυσιογνωμίες, τις γλυκές γραμμές, τα όμορφα σχέδια και τα παραμυθένια χρώματα. Μια πολύ αξιόλογη πρόταση, όχι μόνο για την εορταστική περίοδο που έρχεται, αλλά για όλη τη χρονιά.

 

Βρείτε το εδώ

 

 

«Τα αληθινά δώρα του Αϊ-Βασίλη» της Στέλλας Μιχαηλίδου, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος (Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά, Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2016)

Το νέο βιβλίο της Στέλλας Μιχαηλίδου, η οποία με την Πολυξένη της (εικονογράφηση: Πέρσα Ζαχαριά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος 2014) βρίσκεται στη φετινή βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου, είναι χαρωπό, χριστουγεννιάτικο, αγιοβασιλιάτικο, αλλά και σοβαρό στα μηνύματά του.

Στη μακρινή χώρα όπου ζει ο Αϊ-Βασίλης, λοιπόν, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση: τα ξωτικά έχουν ξεχυθεί στους δρόμους αναζητώντας τον Άγιο, ο οποίος έχει εξαφανιστεί!

 

«Φοβάμαι, ξωτικά μου, ανησυχώ πολύ

μήπως κάτι κακό στον Άγιο έχει συμβεί.

Μην έπεσε και χτύπησε στο πόδι, στο κεφάλι.

Γιατί δεν είναι και μικρός, μην του ’ρθε καμιά ζάλη…»

 

Στην αναζήτηση του Αϊ-Βασίλη αρχίζουν να συμμετέχουν και τα δώρα, που ήταν ήδη έτοιμα να παραδοθούν στα παιδιά. Ο Αϊ-Βασίλης όμως έχει κρυφτεί καλά σε μια μικρή σπηλιά, επειδή είναι πολύ στενοχωρημένος:

«Σήμερα η καρδιά μου είναι λυπημένη.

Έφτασαν Χριστούγεννα, μια μέρα μόνο μένει.

Τα δώρα μου δε φτάνουν σε όλα τα παιδιά.

Αλλού υπάρχει πόλεμος, αλλού βρίσκω κλειστά,

αλλού δεν προλαβαίνω και χάνω τη σειρά…»

 

Τη λύση θα την προτείνουν στον Αϊ-Βασίλη δύο πλασματάκια ταπεινά, ένα ποντίκι και μία νυχτερίδα. Εμείς, βέβαια, δεν θα σας την αποκαλύψουμε εδώ, επειδή αξίζει να την ανακαλύψετε μόνοι σας. Εδώ θα πούμε μόνο ότι το έμμετρο κείμενο της Στέλλας Μιχαηλίδου συνδυάζεται εξαιρετικά με την παιχνιδιάρικη εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά, η οποία δίνει άλλη διάσταση στη γνώριμη φυσιογνωμία του Αϊ-Βασίλη, των ξωτικών και όλων των πλασμάτων, με τα ωραία εικαστικά της και τα θεσπέσια χρώματά της. (Σημειωτέον ότι και η Μυρτώ Δεληβοριά βρίσκεται στη φετινή βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου, με το Νησί της Ροδιάς, του Μάνου Κοντολέων, Εκδόσεις Ψυχογιός 2014.)

Βρείτε το εδώ

 

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία