Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 22 Μαΐου 2017
Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 22 Μαΐου 2017
Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον
Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Θα μου χαρίσετε αυτό το χορό; του Ολιβιέ Μπουρντό (Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη, Εκδόσεις Στερέωμα)
Κάτω από το έκθαμβο βλέμμα του γιου τους, χορεύουν το Mr. Bojangles της Νίνα Σιμόν. Ο έρωτάς τους είναι μαγικός, ιλιγγιώδης, μια αέναη γιορτή. Στο σπίτι τους, μονάχα η απόλαυση, η φαντασία και οι φίλοι έχουν θέση. Αυτή που δίνει τον τόνο, που σέρνει τον χορό, είναι η μητέρα, μια απρόβλεπτη και αλλόκοτη χίμαιρα. Αυτή υιοθέτησε το τέταρτο μέλος της οικογένειας, τη Δεσποινίδα Περίσσεια, ένα μεγάλο εξωτικό πουλί που περιφέρεται στο διαμέρισμα. Αυτή τους παρασέρνει όλους αδιάκοπα σ’ έναν στρόβιλο ποίησης και ουτοπίας. Μια μέρα, όμως, θα πάει πολύ μακριά. Πατέρας και γιος θα κάνουν τα πάντα για ν’ αποφύγουν το αναπόφευκτο, για να συνεχιστεί η γιορτή, όποιο κι αν είναι το τίμημα. Ποτέ ο τρελός έρωτας δεν ήταν τόσο πολύ αντάξιος του ονόματός του.
Βρείτε το εδώ
ΜΕΛΕΤΕΣ
Γονείς, παιδί και διαδίκτυο των Μάνου Σφακιανάκη και Βέρας Αθανασίου (Εκδόσεις Ψυχογιός)
Θα αφήνατε ποτέ ένα μικρό παιδί να τριγυρνά μόνο του σε μία λεωφόρο; Θα δίνατε τη συγκατάθεσή σας να μπει σε ένα κλαμπ για ενήλικες; Θα συμφωνούσατε να τρώει τρεις σοκολάτες κάθε μέρα; Πιθανότατα η απάντηση σε όλες τις παραπάνω «ρητορικές» ερωτήσεις να ήταν κατηγορηματικά «όχι», μια και όλοι γνωρίζουμε ότι καμία από αυτές τις πρακτικές δε θεωρείται παιδαγωγικά αλλά και «ηθικά» σωστή. Πρόκειται για κανόνες απαράβατους! Ή μήπως όχι;
Σε ποιο βαθμό τηρούμε τους ίδιους κανόνες όταν πρόκειται για τη χρήση του διαδικτύου; Και πόσο διαφορετικές είναι οι συνέπειες όταν επιτρέπουμε στο μικρό παιδί μας να «τριγυρνά» μόνο του στα μονοπάτια του διαδικτύου; Όταν παίζει διαδικτυακά παιχνίδια που δεν ανταποκρίνονται στη χρονολογική του ηλικία; Ή όταν σερφάρει για ώρες στο διαδίκτυο; Τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά δεν υπάρχει καμία διαφορά!
Ο κόσμος του διαδικτύου είναι ωφέλιμος αλλά και επικίνδυνος. Είναι κάτι σαν το μαχαίρι: ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια κάποιου που δε γνωρίζει πώς να το χρησιμοποιεί ή το χρησιμοποιεί με κακούς σκοπούς.
Το βιβλίο αυτό έχει στόχο να εκπαιδεύσει τους γονείς πρακτικά αλλά και ψυχολογικά στη χρήση του διαδικτύου, τόσο από τους ίδιους όσο και από τα παιδιά τους, μέσα από το πρίσμα της τεχνογνωσίας αλλά και της συναισθηματικής αυτοεπίγνωσης.
Βρείτε το εδώ
ΠΑΙΔΙΚΑ
Το βατραχέλι των Κατερίνας Ευσταθίου-Σελάχα και Γιώργου Τυρίκου-Εργά (Εικονογράφηση: Έφη Λαδά, Εκδόσεις Πατάκη)
Ένα παραδοσιακό παραμύθι από τη Λέσβο, από το νησί-σταθμό στο ταξίδι των προσφύγων. Ένα παραμύθι για την αλληλεγγύη που μιλάει μία και μόνη γλώσσα παντού. Τη γλώσσα της αγάπης.
Βρείτε το εδώ