Skip to main content
|

«Μικρές Εισαγωγές» από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Παρουσίαση της σειράς «Μικρές Εισαγωγές»

 

Η σειρά «Μικρές Εισαγωγές» αποτελεί το πιο φιλόδοξο εκδοτικό εγχείρημα στα 65 χρόνια ιστορίας των Εκδόσεων Παπαδόπουλος. Η νέα συλλογή βιβλίων αναφοράς προσκαλεί Έλληνες και ξένους συγγραφείς από όλους τους τομείς των επιστημών, των γνώσεων και της επικαιρότητας, να καταγράψουν σύντομα και περιεκτικά όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για θέματα που έρχονται στις καθημερινές συζητήσεις μας. Η σειρά απευθύνεται στο πιο ευρύ αναγνωστικό κοινό, σε όσους αναζητούν μια αναλυτική ενημέρωση, σε όσους δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση μιας ακαδημαϊκής προσέγγισης, σε όσους θέλουν απαντήσεις σε κάποιο από τα αναρίθμητα περίπλοκα θέματα της εποχής, του κόσμου και της επιστήμης. Διευθυντής της σειράς είναι ο δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής Μπάμπης Παπαδημητρίου.

 

Ο εκδοτικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την κυκλοφορία 10-12 νέων τίτλων κάθε χρόνο. Οι τρεις πρώτοι τίτλοι της σειράς, που ήδη βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία, είναι:

 

«Πρόσφυγες, Ευρώπη, Ανασφάλεια» του Κωνσταντίνου Φίλη, διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων

Τα κύματα προσφύγων και μεταναστών δοκιμάζουν την Ευρώπη. Η υπευθυνότητα, η αλληλεγγύη, καθώς και η συνοχή των κρατών και των κοινωνιών, ακόμα και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμφισβητούνται. Ιδίως όταν οι μεταναστευτικές ροές μεταφράζονται από πολλούς σε απειλή, αφού δεν είναι πάντοτε εύκολο να διακρίνουν οι πολίτες τους έχοντες ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας από τους πραγματικούς κινδύνους. Γιατί είναι τόσο πολλοί οι πρόσφυγες; Ποια είναι τα συμφέροντα των «παικτών» στη Μέση Ανατολή;  Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη;

 

 

«Κλιματική αλλαγή» της Εμμανουέλας Δούση, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο ΕΚΠΑ

Η κλιματική αλλαγή, ένα από τα δυσκολότερα και πιο σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, είναι μια εντελώς πραγματική, μια πλανητική απειλή. Συνδέεται με κρίσιμους τομείς της οικονομίας, του τρόπου ζωής και οργάνωσης των κοινωνιών μας, του ίδιου του τρόπου ζωής μας. Ενέργεια, τρόφιμα, νομοθεσία, επιχειρηματικές αποφάσεις, τεχνολογία, μεταφορές, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, επιλογή καυσίμων και πολλά άλλα ακόμη πρέπει να συζητηθούν σχεδόν εξαρχής.

 

 

«Φιλελευθερισμός» του Αριστείδη Χατζή, αναπληρωτή καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ

Η φιλελεύθερη προσέγγιση στην πολιτική, τις κοινωνικές σχέσεις και την οικονομία ξεχωρίζει επειδή δίνει προτεραιότητα στην ελεύθερη επιλογή. Οι μεγάλοι φιλελεύθεροι διανοητές, που εμπέδωσαν και διέδωσαν αυτή τη σχολή σκέψης, θέλησαν το άτομο να είναι ελεύθερο όταν πρόκειται να ασκήσει το δικαίωμα επιλογής. Η παρούσα εισαγωγή στις αρχές του φιλελευθερισμού παρουσιάζει τις βασικές αρχές και ιδέες: ανοχή, αυτοκτησία, κράτος δικαίου και δικαιώματα, όπως καθοριστικά επηρέασαν τις σύγχρονες συνταγματικές δημοκρατίες.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις