Skip to main content
|

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2019 - Βιβλιοκριτική από τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Παναγιώτης Σκορδάς: Λεσβιακό Ημερολόγιο 2019. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός, Εκδόσεις Μύθος, σελ. 453

Συνεχίζοντας την ακαταπόνητη, περί πολλά και αξιόλογα, δραστηριότητά του ο φιλόλογος, Γυμνασιάρχης Παναγιώτης Σκορδάς έδωσε και φέτος (για ένατη χρονιά)  στο αναγνωστικό κοινό, ιδίως του νησιού μας, το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2019» με μια ποικιλία συνεργασιών για την Ιστορία, την Τέχνη, τη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό γενικά της Λέσβου.
Θάπαιρνε πολλές σελίδες να παρουσιάσω ή να σχολιάσω κάποιες από τις πενήντα περίπου  δημοσιευμένες εργασίες και περιορίζομαι να επισημάνω τα «Δύο νέα ποιήματα της Σαπφούς» του Αθανάσιου Φραγκούλη,  «Τα μπακαλοτέφτερα» του Χρήστου Σταυράκογλου, τη μελέτη του Ιωάννη Σκορδύλη για τον ζωγράφο μας Στρατή Αθηναίο, και να αδικήσει ασφαλώς όλους τους άλλους που κατέθεσαν και σ’ αυτόν τον τόμο λιθαράκι οικοδόμησης του Λεσβιακού πνευματικού βίου και πολιτισμού.
Λόγω επικαιρότητας όμως, ιδιαιτέρως της «καυτής» επικαιρότητας, θα πω δυο λόγια για την πολύ ενδιαφέρουσα εργασία  για τον  Στράτη Μυριβήλη και τις πληροφορίες που μας δίνει για το «Μακεδονικό» ζήτημα η Μαρία Μανδαμαδιώτου, παλιά, αγαπημένη μου μαθήτρια και νυν καθηγήτρια του Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Στην εργασία αυτή βεβαιώνεται ότι οι Σλαβομακεδόνες των σημερινών Σκοπίων και της επικράτειάς τους μιλούσαν δική τους γλώσσα(σλαβικό ιδίωμα) που την έλεγαν «Μακεδονική» και δήλωναν ότι η εθνικότητά τους ήταν «Μακεδονική».
Δηλαδή γλώσσα και καταγωγή είχαν (αφότου βέβαια ήρθαν στα Βαλκάνια με τους άλλους  Σλάβους)  τον τόπο εγκατάστασης τους, την Μακεδονία.
Δεν είναι λοιπόν προς θάνατον να τους αναγνωρίσουμε αυτή την ιδιαιτερότητα μεταξύ των διαφόρων φύλων, που εγκαταστάθηκαν κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, και δεν έχουν φυσικά καμιά σχέση με τους αρχαίους Έλληνες Μακεδόνες και τον Μέγα Αλέξανδρο.
Κι άλλες  βέβαια συνεργασίες του τόμου αυτού του «Ημερολογίου» δίνουν αφορμές και ευκαιρίες σχολιασμού και συζήτησης, αλλά το παρόν σημείωμα αρκείται στα ανωτέρω.

Παναγιώτης Παρασκευαΐδης
Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος, Συγγραφέας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις