Έφυγε από τη ζωή η πολυβραβευμένη συγγραφέας Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν
Έφυγε από τη ζωή η πολυβραβευμένη συγγραφέας Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν
«Δεν ήταν απλώς μια συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας· ήταν ένα ίνδαλμα της λογοτεχνίας» δήλωσε ο Στίβεν Κινγκ.
Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή
Mια από τις κορυφαίες προσωπικότητες των αμερικανικών γραμμάτων, η Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, έφυγε από τη ζωή στις 22 Ιανουαρίου 2018, σε ηλικία 88 ετών. Συγγραφέας πολυδιάστατη, ποιήτρια, δοκιμιογράφος, έγινε γνωστή κυρίως για το έργο της στη λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας. Η ματιά της οξύτατα διεισδυτική, προοδευτική, οι αντιλήψεις της ριζοσπαστικές. Με την ευρεία της παιδεία και τη βαθιά της καλλιέργεια, έφερε την κοινωνική ανάλυση στον πυρήνα του έργου της και τιμήθηκε με σχεδόν όλα τα μεγάλα βραβεία του χώρου: 5 βραβεία Hugo, 4 βραβεία Nebula, βραβεία Locus, Jupiter, James Tiptree JR, PEN/Malumud Award, National Book Award, International Fantasy Award, όπως και με τη μεγαλύτερη διάκριση του χώρου της επιστημονικής φαντασίας, το Grand Master από την Ένωση Αμερικανών Συγγραφέων Επιστημονικής Φαντασίας (SFWA).
Στο τελευταίο της έργο που κυκλοφόρησε στα ελληνικά, Τα άγρια κορίτσια και άλλα… (μτφρ. Γιάννης Βογιατζής – Νίκος Κούρκουλος, Εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες, Δεκέμβριος 2017), η Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν ξαναδουλεύει ένα ωραιότατο βραβευμένο διήγημά της για δυο κορίτσια που προέρχονται από την κάστα του λαού του χώματος, τα οποία έχουν πιαστεί όμηροι μιας άλλης κάστας, σε μια κοινωνία σπαθιού και μεταξιού, και μας διηγείται την αποφασιστικότητά τους ν’ ανοίξουν χώρο για τη δικαιοσύνη ακόμα κι εκεί που κάτι τέτοιο δείχνει ανέφικτο.
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει δύο δημόσιες παρεμβάσεις της Λε Γκεν. Η πρώτη έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στον αγγλόφωνο κόσμο, μιας και ασκεί κριτική στη βιομηχανία των εκδόσεων μέσα στον καπιταλισμό. Η δεύτερη παρέμβαση είναι χαρακτηριστική της θεματολογίας της Λε Γκεν που, σε λογοτεχνικό επίπεδο, συνέβαλε στην ανάδειξη των ζητημάτων φύλου και την καθιέρωσε σε κατεξοχήν εκπρόσωπο και φορέα μιας γενιάς συγγραφέων που έφεραν την κοινωνική κριτική στο προσκήνιο της φαντασίας. Τέλος, η έκδοση περιλαμβάνει και μια ακυκλοφόρητη, ασυνήθιστη συνέντευξη της δημιουργού.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης, μεταξύ άλλων έργων της, Το αριστερό χέρι του σκοταδιού (μτφρ. Βαγγέλης Κατσάνης, Εκδόσεις Parsec, 2011), Η πόλη των ψευδαισθήσεων (μτφρ. Θωμάς Μαστακούρης, Εκδόσεις Parsec, 2009) και Λαβίνια (μτφρ. Μαρίνα Τουλγαρίδου, Εκδόσεις Τόπος, 2009).
Βρείτε το βιβλίο της Τα άγρια κορίτσια και άλλα… εδώ