Skip to main content
|

Συναγερμός για νέες προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι χώρες της Μεσογείου για το ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών ροών μετά τη νέα κρίση στο Αφγανιστάν – Ζητούν να συζητηθεί το θέμα στο έκτακτο συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων  

Στην ατζέντα του έκτακτου συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα διεξαχθεί την Τετάρτη ψηφιακά, βάζουν οι MED-5 την κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Οι πέντε μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) ζητούν με επιστολή που έστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον Σλοβένο υπουργό Εσωτερικών Αλές Χόις, να συζητηθούν «οι έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν» και «οι επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στο μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής» και «σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το σενάριο που εξετάζουν οι χώρες των MED-5 είναι να δημιουργηθεί ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα αρχικά προς την Τουρκία και στην συνέχεια τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες

Σύμφωνα με το OPEN, η Ελλάδα με επιστολή που έχει στείλει από τις 5 Αυγούστου έχει προειδοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία νέα μεταναστευτική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2015. Στην επιστολή σημειώνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική φυγή των Αφγανών πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί η Τουρκία ώστε η γειτονική χώρα να μπορέσει να μετριάσει τις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη. Σύμφωνα μάλιστα με το OPEN, oι πρώτες εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν λόγο για περισσότερους από 500.000 Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα. Την ίδια στιγμή στρατιωτικέ πηγές υπογραμμίζουν ότι το πρώτο μέλημα πρέπει να είναι αν κλείσουν τα κενά ασφάλειας στο Αφγανιστάν, ενώ αναφέρουν ότι η κατάσταση αξιολογείται ώρα με την ώρα.

 

Οξεία ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τους Ταλιμπάν

Οι εικόνες με τους Ταλιμπάν μέσα στο προεδρικό μέγαρο της Καμπούλ, προκαλούν και πάλι οξεία ανησυχία στην διεθνή κοινότητα.

Ύστερα από δύο δεκαετίες ελέγχουν και πάλι το Αφγανιστάν. Χρειάστηκαν μόλις ένα μήνα για την προέλασή τους από την στιγμή κατά την οποίαν αποχώρησαν οι ξένες δυνάμεις, συναντώντας απειροελάχιστη αντίσταση από τις ντόπιες κρατικές δυνάμεις.

«Νομίζω ότι μία αφγανική περιεκτική κυβέρνηση είναι το ζητούμενο, η θέληση του λαού του Αφγανισταν. Θέλουν αυτήν την κυβέρνηση και κατά συνέπεια είναι μία λαϊκή εξέγερση», υποστηρίζει ο Σουχαΐλ Σαχίν, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Στην ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα, ο Ασράφ Γκανί, που εγκατέλειψε την χώρα επαναλαμβάνει ότι έλαβε την δύσκολη απόφαση να φύγει από την Καμπούλ για να αποτραπεί η αιματοχυσία.

Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και δεκάδες δυτικές κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν σε άμεση εκκένωση των πρεσβειών τους από την Καμπούλ.

Ταυτόχρονα ξεκινά μία νέα στρατιωτική επιχείρηση με πολλαπλούς στόχους.

Η Ουάσινγκτον ανεβάζει τον συνολικό αριθμό της παρουσίας τους στις 6.000 με βασική προτεραιότητα να δημιουργήσει περίμετρο ασφαλείας στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Εκεί βρίσκονται χιλιάδες ξένοι υπήκοοι αλλά και Αφγανοί που σπεύδουν να φύγουν από την χώρα.

Το βράδυ της Κυριακής στην πίστα του αεροδρομίου η κατάσταση ήταν χαώδης με το πλήθος των ανθρώπων, που έψαχναν να βρουν αεροσκάφος να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, ωστόσο οι πτήσεις έχουν διακοπεί.

Οι Ταλιμπάν άρχισαν να εφαρμόζουν ήδη να εφαρμόζουν την σαρία, τον σκληρό ισλαμικό νόμο, με πρώτα θύματα της γυναίκες.

Η κατάσταση δημιουργεί πολλαπλούς κλυδωνισμούς για την ευρύτερη περιοχή εξ ου και αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις