Skip to main content
|

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Αργεντινή

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Αργεντινή

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Αργεντινή
 
Παρά τις προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή, οι διαπραγματεύσεις της Αργεντινής για τη ρύθμιση του χρέους με δύο αμερικανικά hedge funds απέβησαν άκαρπες.
Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ν. Αμερικής οδεύει ολοταχώς προς τη στάση πληρωμών μετά από 13 χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις - κυριολεκτικά - της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στη χώρα και σε δύο αμερικανικά hedge funds, NML Capital και Aurelius δεν ευοδώθηκαν και έτσι η προθεσμία που είχε τεθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη (31.07.14) εξέπνευσε χωρίς αποτέλεσμα.
 
«Γύπες τα hedge funds»
Ο υπουργός Οικονομίας Αξέλ Κισίλοφ εμφανίστηκε αμετακίνητος. «Αυτοί οι γύπες», όπως αποκάλεσε χαρακτηριστικά τα hedge funds, «θέλησαν να επιβάλουν κάτι το παράνομο στην Αργεντινή. Δεν θέλησαν να αποδεχθούν την πρότασή μας για ένα κούρεμα χρέους κατά το πρότυπο του 2005 και του 2010. Ήθελαν περισσότερα χρήματα και τα ήθελαν τώρα. Η χώρα μου είναι πρόθυμη να αποπληρώσει το χρέος της, αλλά κάτω από λογικές συνθήκες και όχι υπό καθεστώς εκβιασμών», ανέφερε.
Από την πλευρά του ο Ντάνιελ Πόλακ, δικαστικός διαμεσολαβητής, απλά επιβεβαίωσε τη μη επίτευξη συμφωνίας. «Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν, επίκειται η χρεοκοπία της Αργεντινής». Και εξήγησε τους λόγους. «Μας ζητήθηκε να πληρώσουμε περισσότερο από ό,τι οι υπόλοιποι πιστωτές, αυτό δεν μπορεί να το κάνει η Αργεντινή».
Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s έσπευσε να προεξοφλήσει τη στάση πληρωμών της χώρας, υποβαθμίζοντας το κρατικό αξιόχρεό της στην κατηγορία «επιλεκτική χρεοκοπία». Αναμένεται να ακολουθήσουν το ίδιο βήμα και οι οίκοι Fitch and Moody's. Πάντως, πρόκειται για ένα «τεχνικό γεγονός» που όμως θα δυσκολέψει στην Αργεντινή την πρόσβαση στις αγορές.
Σύμφωνα με το Reuters, ακόμη και μία σύντομη χρεοκοπία εκτιμάται ότι θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο νόμισμα της χώρας (πέσο), θα εξαντλήσει τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό που είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο.
Πολλοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι, αν τελικά το Μπουένος Αϊρες χρεοκοπήσει επισήμως, δεν θα υποστεί καταστροφή, παρόλο που θα επιδεινωθεί η ύφεση στην οποία ήδη βρίσκεται. Και αν τελικά βρεθεί μια λύση στη δικαστική διαμάχη της χώρας με τις ΗΠΑ, θα γίνει μεν ένα «πάρτι» στις αγορές με τα ομόλογα και τις μετοχές της Αργεντινής, αλλά δεν θα σημειωθεί μαζική άφιξη κεφαλαίων. Η οικονομία θα ανακάμψει, αλλά μετριοπαθώς.
 
«Δεν είναι χρεοκοπία αυτό»
Ο Κισίλοφ αντέδρασε στην υποβάθμιση της χώρας του. «Δεν πρόκειται για επιλεκτική χρεοκοπία. Επιλεκτική χρεοκοπία υπάρχει όταν κάποιος δεν είναι σε θέση να πληρώσει. Η Αργεντινή έχει ήδη πληρώσει», τόνισε.
Εκτός από τις επίσημες διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη βρίσκονταν, παράλληλα, προσπάθειες από ομάδα ιδιωτικών τραπεζών που προθυμοποιήθηκε να δώσει το ποσό των 250 εκατ. δολαρίων ως εγγύηση για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών. Τα ΜΜΕ της Αργεντινής μετέδιδαν ότι στη συζήτηση τέθηκε και το ενδεχόμενο εξαγοράς όλων των χρεογράφων που κατέχουν hedge funds. Όμως και αυτές οι διαπραγματεύσεις απέβησαν άκαρπες.
 
 
Πηγή: www.naftemporiki.gr
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις