Κόσμος

27/08/2024 - 19:12

Πάνω από ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα θα φυτευτούν στο Πακιστάν

 Για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής ελαιόλαδου και την υποστήριξη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για αύξηση της πράσινης κάλυψης και μείωση των κλιματικών επιπτώσεων, σχεδιάζεται η φύτευση πάνω από 1 εκατομμύριο ελαιόδεντρων κατά τη φετινή δενδροφύτευση.

Η φύτευση των ελαιόδεντρων θα γίνει σε δύο φάσεις: η πρώτη από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο και η δεύτερη από Μάρτιο έως Απρίλιο, όπως ανέφερε ο Δρ. Ταρίκ, Εθνικός Διευθυντής του Εθνικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Καλλιέργειας Ελιάς του Πακιστάν.

Σε δηλώσεις του, ο Δρ. Ταρίκ ανέφερε ότι έχουν ήδη φυτευτεί πάνω από 5,6 εκατομμύρια δέντρα, με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής ελαιολάδου. Ετησίως φυτεύονται περίπου 500.000 έως 800.000 νέα φυτά ελιάς. Εκτός από τις δενδροφυτεύσεις σε νέες περιοχές, έχει τεθεί στόχος η εγκατάσταση συστημάτων στάγδην άρδευσης σε 10.000 στρέμματα περιοχών με περιορισμένες βροχοπτώσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η καλλιέργεια ελιάς σε περιβαλλοντικά μιονεκτικές περιοχές ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των τοπικών αγροτών.

Παράλληλα, θα παρέχονται επιχορηγήσεις για την εγκατάσταση ελαιοτριβείων μέσω δημόσιων-ιδιωτικών συνεργασιών. Αυτές οι επιχορηγήσεις θα διευκολύνουν τη σωστή επεξεργασία των προϊόντων και θα προσθέσουν αξία στην αγροτική παραγωγή, εξασφαλίζοντας δίκαιη απόδοση για τις τοπικές κοινότητες.

Ο Δρ. Ταρίκ πρόσθεσε ότι θα δοθούν επίσης επιχορηγήσεις στους τοπικούς παραγωγούς για την αγορά δεξαμενών αποθήκευσης, με στόχο την εξασφάλιση ποιότητας και τη συμμόρφωση με διεθνή πρότυπα για την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ενισχύοντας έτσι τις εξαγωγές της χώρας.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μια επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού άγριων ελαιόδεντρων σε περιοχές όπως το AJK, το Gilgit-Baltistan και το FATA. Αυτή η πρωτοβουλία έχει οδηγήσει σε έναν μεγάλο αριθμό άγριων ελαιόδεντρων να εμβολιαστούν, προωθώντας την παραγωγή ελιών στην περιοχή.

Πηγή: olivenews.gr

Μοιράσου το άρθρο!