Οι ηγέτες της ΕΕ ψήφισαν Γιούνκερ
Χρόνος ανάγνωσης :
2'Τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, ψήφισαν 26 από τους 28 ηγέτες της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής για επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν. Κατά της υποψηφιότητας όπως ήταν άλλωστε γνωστό εδώ και καιρό τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, και ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Ορμπάν.
“Η απόφαση ελήφθη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, ανέφερε ο Ρομπάι στο Twitter, χωρίς να διευκρινίσει εάν έγινε ψηφοφορία.
Βρετανοί αξιωματούχοι πάντως όπως γράφει το BBC ανέφεραν ότι έγινε ψηφοφορία, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Κάμερον ενώ πρόκειται για μια διαδικασία που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν.
Ο διορισμός του Γιούνκερ πρέπει τώρα να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η υποψηφιότητα του Γιούνκερ είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη Βρετανία με τον Κάμερον να έχει απειλήσει ακόμα και με δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας του από την ΕΕ, όπως έγραψε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Ο ίδιος άλλωστε χλεύασε τον ισχυρισμό ότι ο Γιούνκερ- που έχει προταθεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα-, είχε επιλεγεί για την θέση αυτή βάσει του αποτελέσματος των ευρωεκλογών τον περασμένο μήνα.
Οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, διεμήνυσε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας χθες στις Βρυξέλλες. Μιλώντας στο BBC, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς τους πρωθυπουργούς που είχαν αρχικά συνταχθεί μαζί του κατά της υποψηφιότητας Γιουνκέρ και στη συνέχεια υπαναχώρησαν. Ο Κάμερον, εμφανίζεται αποφασισμένος να εμμείνει στη στάση του, προκειμένου να δείξει στους Βρετανούς, ότι δεν κάνει πίσω όταν είναι να υπερασπισθεί τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τέσσερις ακροάσεις κατά τη δεύτερη σύνοδο ολομέλειας του Ιουλίου, προκειμένου να εγκρίνει, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται, τους υποψήφιους που θα αντικαταστήσουν προσωρινά τους τέσσερις Ευρωπαίους Επιτρόπους που αναλαμβάνουν καθήκοντα ευρωβουλευτών από την 1η Ιουλίου.
Πρόκειται για τους Όλι Ρεν από τη Φινλανδία (Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις), Αντόνιο Ταγιάνι από την Ιταλία (Βιομηχανία και Επιχειρηματικότητα), Γιάνους Λεβαντόφσκι από την Πολωνία (Δημοσιονομικός προγραμματισμός και προϋπολογισμός) και Βίβιαν Ρέντιγκ από το Λουξεμβούργο (Δικαιοσύνη, Θεμελιώδη δικαιώματα και Ιθαγένεια).
Όπως αναφέρει το δελτίο ενημέρωσης Agence Europe μέχρι σήμερα μόνο ο Ρεν έχει ενημερώσει επίσημα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναχώρησή του. Παρά ταύτα ο Μπαρόζο ευχαρίστησε τους αποχωρούντες τέσσερις Επιτρόπους μέσω Twitter προχθές Τετάρτη.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στον προσωρινό υποψήφιο της φινλανδικής κυβέρνησης – τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Γιούρκι Κατάινεν.
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν εκ νέου στις 16 Ιουλίου, για ένα ανεπίσημο δείπνο, στο οποίο θα συζητήσουν για τις υπόλοιπες θέσεις των προέδρων και των Επιτρόπων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ανέφερε σήμερα μια διπλωματική πηγή.
Σε αυτήν την άτυπη σύνοδο θα αποφασιστεί μεταξύ άλλων ποιος θα διαδεχτεί τον Βέλγο Χέρμαν φαν Ρομπάι στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στη θέση της σημερινής Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων, της Βρετανίδας Κάθριν Άστον.
πηγή: www.enet.gr