Γιατί κλιμακώνει ο Μπάιντεν – Πράσινο φως στο Κίεβο για τη χρήση πυραύλων Atacms κατά της Ρωσίας
Το ναυάγιο στο οποίο κατέληξε η πρώτη, μετά από δυο χρόνια, επικοινωνία του Βερολίνου με τη Μόσχα και η απάντηση του Πούτιν με μια από τις σφοδρότερες επιθέσεις κατά ουκρανικών ενεργειακών στόχων που ακολούθησε, ήταν η θρυαλλίδα για την απόφαση να δοθεί το πράσινο φως στο Κίεβο γαι τη χρήση οπλών μεγάλου βεληνεκούς. Η κλιμάκωση στην οποία προχωρά ο Τζο Μπάιντεν λίγο πριν την αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, συνιστά επίσης απάντηση στην ανάπτυξη 12.000 βορειοκορεατών στρατιωτών στην Ουκρανία και την προετοιμαζόμενη από τη Μόσχα επίθεση στο Κούρσκ.
Ο Τζο Μπάιντεν ήρε την απαγόρευση της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να βάλλει σε ρωσικό έδαφος, επιτρέποντας τη χρήση τους εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ.Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους Atacms αμερικανικής κατασκευής, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 190 μίλια (300 χιλιόμετρα).
Την χρήση των Army Tactical Missile Systems ή ATACMS στο εσωτερικό της Ρωσίας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το Κίεβο μέσα τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν οι πηγές, χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες λόγω επιχειρησιακών ανησυχιών για την ασφάλεια. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.
Την Κυριακή ι περίπου 120 πύραυλοι και 90 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύθηκαν κατά της Ουκρανίας. Η επίθεση ήταν η μεγαλύτερη επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία από τον Αύγουστο και η πρώτη μεγάλη ρωσική επίθεση μετά τις αμερικανικές εκλογές, δείχνοντας ότι το Κρεμλίνο δεν έχει διάθεση συμβιβασμού μετά τη νίκη του Τραμπ και επιταχύνει την προσπάθεια του να καταστρέψει την ικανότητα παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας πριν από τον χειμώνα.
Η απόφαση Μπάιντεν αυτή έρχεται την ώρα που η Μόσχα έχει αναπτύξει σχεδόν 50.000 στρατιώτες στο Κουρσκ, τη νότια ρωσική περιοχή όπου το Κίεβο εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική αντεπίθεσή του το καλοκαίρι, για να προετοιμαστεί για την ανάκτηση εδαφών. Τα όπλα προορίζονται να χρησιμοποιηθούν κυρίως στο Κουρσκ προς το παρόν, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Με την τεράστια συσσώρευση στρατευμάτων εκεί, η Ρωσία προσπαθεί να βγάλει το Κουρσκ από το τραπέζι ως πιθανό διαπραγματευτικό χαρτί για τους Ουκρανούς σε τυχόν μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες, κάτι που οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν. Η ιδέα είναι να βοηθηθεί η Ουκρανία να κρατήσει το Κουρσκ όσο το δυνατόν περισσότερο, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες, περί τους 12.000, έχουν αναπτυχθεί στο Κουρσκ στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης, προκαλώντας την ανησυχία του Μπάιντεν και των συμβούλων του ότι η είσοδός τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη νέα φάση στον πόλεμο.
Ουκρανός διοικητής δήλωσε νωρίτερα στο CNN ότι τα βορειοκορεατικά στρατεύματα αποτελούν “σημαντικό πόρο” για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, καθώς ακόμη και αυτά που αναπτύσσονται αμυντικά θα απελευθέρωναν ρωσικά στρατεύματα για επιχειρήσεις επίθεσης αλλού και τελικά θα χρησιμοποιούνταν σε άμεσες μάχες.
Για την ώρα δεν εχει υπάρξει αντίδραση από το Κρεμλίνο, ωστόσο Ρώσοι ανώτεροι βουλευτές δήλωσαν ότι η χαλάρωση των ορίων για τη χρήση από την Ουκρανία των αμερικανικών όπλων αποτελεί σημαντική κλιμάκωση.
Η απόφαση να επιτραπεί η χρήση ATACMS, στο εσωτερικό της Ρωσίας ήταν υπό εξέταση εδώ και μήνες. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονταν διχασμένοι. Ορισμένοι ανησυχούσαν για την κλιμάκωση του πολέμου, ενώ άλλοι για τα μειούμενα αποθέματα των όπλων. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παράσχουν ATACMS στην Ουκρανία τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου, εν μέρει και λόγω ανησυχιών για την ετοιμότητα, καθώς οι ισχυροί πύραυλοι απαιτούν χρόνο και πολύπλοκα εξαρτήματα για να παραχθούν. Αλλά ο Μπάιντεν ενέκρινε μυστικά τη μεταφορά των πυραύλων ATACMS τον Φεβρουάριο για χρήση εντός του ουκρανικού εδάφους και οι ΗΠΑ παρέδωσαν τους πυραύλους τον Απρίλιο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντομίρ Ζελένσκι πίεζε την Ουάσινγκτον να επιτρέψει τη χρήση των όπλων και στο εσωτερικό της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι χρειαζόταν τη δυνατότητα αυτή για να αποκτήσει δυναμική στην πολεμική του προσπάθεια. Όταν ο Μπάιντεν και ο Ζελένσκι συναντήθηκαν τελευταία φορά στον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο, ο Ουκρανός ηγέτης ήρθε με έναν λεπτομερή κατάλογο στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας που ήθελε να πλήξει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με πηγές που γνώριζαν τη συνάντηση. Ο κατάλογος αποτελούσε βασικό μέρος του “σχεδίου νίκης” του Ζελένσκι.
Αν και δεν υπήρξε δημόσιο σχόλιο από τον Λευκό Οίκο, η είδηση για το πράσινο φως της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο έκανε την εμφάνιση της μετά από σε συντονισμένες ενημερώσεις προς τους New York Times, την Washington Post και τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και Associated Press.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελενσκι φάνηκε να επιβεβαιώνει την είδηση, αν και δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόδειξη για την αλλαγή πολιτικής θα προκύψει στο πεδίο της μάχης, εάν και εφόσον χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι.
«Σήμερα, γίνεται πολύς λόγος στα μέσα ενημέρωσης για το ότι έχουμε λάβει άδεια για αντίστοιχες ενέργειες. Αλλά τα πλήγματα δεν πραγματοποιούνται με λόγια. Τέτοια πράγματα δεν ανακοινώνονται. Οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους. Σίγουρα θα μιλήσουν», δήλωσε ο Ζελένσκι .
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας χαιρέτισε την είδηση. «Με την είσοδο στον πόλεμο των στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας και τη μαζική αεροπορική επιδρομή των ρωσικών πυραύλων, ο πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει ο Πούτιν», έγραψε ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι στο Χ.
Η απάντηση της Ρωσίας
Η ρωσίδα βουλεύτρια Μαρία Μπούτινα δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν διακινδυνεύει να πυροδοτήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο αν ισχύει πως αποφάσισε να επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να εξαπολύει πλήγματα με αμερικανικής κατασκευής όπλα μακράς εμβέλειας εναντίον στόχων βαθιά στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Αυτοί οι τύποι, η κυβέρνηση Μπάιντεν, προσπαθεί να κλιμακώσει την κατάσταση στο μέγιστο όσο έχουν ακόμη την εξουσία, όσο την ασκούν», είπε η κυρία Μπούτινα, 36 ετών, εκλεγμένη με το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Τρέφω την ελπίδα πως ο (εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ θα ανακαλέσει την απόφαση αυτή, αν πράγματι έχει ληφθεί, διότι σοβαρά, διακινδυνεύουν στο ξέσπασμα του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», πρόσθεσε.
Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη 12η Σεπτεμβρίου πως αν δοθεί έγκριση από πλευράς κυβερνήσεων της Δύσης για αυτό, η Μόσχα θα την εκλάβει ως «απευθείας ανάμιξη των χωρών μελών του NATO, των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία», διότι για να γίνουν τέτοια πλήγματα θα απαιτείτο η αξιοποίηση νατοϊκής στρατιωτικής υποδομής, ώστε να οριστούν οι στόχοι και να γίνουν οι εκτοξεύσεις.
Στα τέλη του Οκτωβρίου, ο κ. Πούτιν είπε πως η αμυντική βιομηχανία εργάζεται πάνω σε τρόπους ανταπόδοσης σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση ή/και σύμμαχοί της στο NATO βοηθήσουν το Κίεβο να πλήξει στόχους με δυτικής κατασκευής πυραύλους μακρού βεληνεκούς.
«Υποθέτω πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στις ΗΠΑ που είτε δεν έχουν τίποτα να χάσουν (…) ή απλά δεν τους ενδιαφέρει», είπε στο Ρόιτερς η κυρία Μπούτινα, η οποία είχε φυλακιστεί για 15 μήνες στις ΗΠΑ διότι καταδικάστηκε πως ενήργησε πως αδήλωτη πράκτορας της Ρωσίας, αποκτώντας σχέσεις με μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και της NRA, του σημαντικότερου λόμπι της οπλοκατοχής. Η άλλοτε επιχειρηματίας, που διέψευδε πως ήταν κατάσκοπος, καταλαμβάνει έδρα στην κρατική Δούμα (κάτω Βουλή) από το 2021 με τα χρώματα του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας και είναι μέλος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του σώματος.
Αλλά ο Βλαντιμίρ Ντζαμπάροφ, ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της ρωσικής άνω βουλής, προειδοποίησε ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι άμεση.«Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την έναρξη του τρίτου παγκόσμιου πολέμου
«Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την έναρξη του τρίτου παγκόσμιου πολέμου», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Η απόφαση θεωρείται ότι δεν ισχύει για τους πυραύλους Storm Shadow που προμηθεύει το Ηνωμένο Βασίλειο, η χρήση των οποίων στο ρωσικό έδαφος έχει προηγουμένως εμποδιστεί από τις ΗΠΑ.
Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τους Storm Shadows εναντίον αεροπορικών βάσεων που χρησιμοποιούνται για την εξαπόλυση επιθέσεων στην Ουκρανία, αντί για το Κουρσκ.Ο Λευκός Οίκος και η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Τι θα κάνει ο Τραμπ
Δεν είναι σαφές αν ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επικρίνει στο παρελθόν την κλίμακα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, θα επιδιώξει να ανατρέψει την απόφαση. Ο Μπάιντεν είχε προηγουμένως επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει μικρότερου βεληνεκούς όπλα Himars που προμηθεύονται οι ΗΠΑ εναντίον των ρωσικών δυνάμεων που επιτίθενται στο Χάρκοβο από την άλλη πλευρά των συνόρων, αλλά είχε αρνηθεί την άδεια για όπλα βαθιάς κρούσης της Ρωσίας.
Τον περασμένο μήνα, η Βόρεια Κορέα έστειλε περίπου 10.000 στρατιώτες στη Ρωσία για να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, την πρώτη φορά που η Πιονγκγιάνγκ ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει χερσαίες δυνάμεις από το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953.
Έκτοτε έχουν τοποθετηθεί στο Κουρσκ και ετοιμάζονται να ενωθούν με τα ρωσικά στρατεύματα σε μια αντεπίθεση εναντίον σε κοινή δύναμη της οποίας η δύναμη εκτιμάται σε 50.000.
Άλλες αναφορές, βασισμένες σε ενημερώσεις των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, έδειξαν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να στείλει έως και 100.000 στρατιώτες, εάν η συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών ενισχυθεί, σε μια εποχή που το Κίεβο αγωνίζεται να κινητοποιήσει περισσότερους ανθρώπους για να συμμετάσχουν στον πόλεμο.
Πηγή: Reuters , the guardian.com