Κόσμος

09/06/2024 - 22:09

Έκτακτο - Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέστη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν να σφραγίζει μια νίκη που τη φέρνει στη θέση του φαβορί για τις προεδρικές εκλογές το 2027.

Το κόμμα της Λεπέν κέρδισε το 31,5% των ψήφων, μια άνοδος 10 μονάδων σε σχέση με τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019 και περίπου 17 μονάδες μπροστά από το κόμμα του Μακρόν το οποίο έμεινε μόλις 15,2%, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls. Οι Σοσιαλιστές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από το ψηφοδέλτιο του Μακρόν, με 14%. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν έφτασε το με 8,3%, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι το 7%. Οι Οικολόγοι είχαν ποσοστό 5,6%, ενώ 5,1% έλαβε  ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Τα αποτελέσματα αυτό μεταφράζεται σε 31 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο για την Λεπέν, 14 έδρες για τον Μακρόν και 13 έδρες για τους Σοσιαλιστές υπό τον Ραφαέλ Γκλουκσμάν.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Μπαρντέλα ζήτησε από τον Μακρόν να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. «Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ένας αποδυναμωμένος πρόεδρος απόψε», δήλωσε στους υποστηρικτές του, προσθέτοντας: «Η πρωτοφανής διαφορά μεταξύ της προεδρικής πλειοψηφίας και του κορυφαίου κόμματος της αντιπολίτευσης απόψε αντανακλά μια έντονη αποκήρυξη και απόρριψη του προέδρου και της κυβέρνησής του».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί προς τους Γάλλους πολίτες λίγο μετά την δημοσιοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, κάτι που δεν συνηθίζεται στη Γαλλία μετά τις ευρωεκλογές. Η συμμετοχή εκτιμάται περί το 52,5% του εκλογικού σώματος και είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία.

Στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε έρθει και πάλι πρώτο με 23,31% έναντι 22,41% που είχε λάβει η παράταξη Μακρόν. Την τρίτη θέση είχαν καταλάβει οι Οικολόγοι με 13,47%, την τετάρτη οι Ρεπουμπλικάνοι με 8,48%, την πέμπτη η Ανυπότακτη Γαλλία με 6,31% και την έβδομη οι Σοσιαλιστές με 6,19%. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν είχαν υπερβεί το 5% και συνεπώς δεν είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή με βάση τον γαλλικό ευρωεκλογικό νόμo.

Τα διακυβεύματα

Η Λεπέν και ο 28χρονος επικεφαλής υποψήφιός της, ο ολοένα και πιο δημοφιλής Τζόρνταν Μπαρντέλα, είχαν επιδιώξει να πλαισιώσουν τις ευρωεκλογές ως ένα ενδιάμεσο δημοψήφισμα για την κυβέρνηση Μακρόν, αξιοποιώντας τη δυσαρέσκεια για τη μετανάστευση, την εγκληματικότητα και τη διετή κρίση του πληθωρισμού.

Η ισχυρή εμφάνιση της Λεπέν αποδυναμώνει τη θέση του Μακρόν τρία χρόνια πριν από το τέλος της θητείας του και θα μπορούσε να προκαλέσει μακροχρόνιες εκκλήσεις για πρόωρες γαλλικές εκλογές, αλλά και να πυροδοτήσει το εναρκτήριο λάκτισμα στο δικό του στρατόπεδο για την κούρσα διαδοχής του.

Αναμένοντας μια συντριπτική ήττα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των ευρωεκλογών, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές της ΕΕ είναι κακός προγνωστικός δείκτης της προεδρικής ψηφοφορίας, αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, ο συμβολισμός της ήττας είναι σημαντικός και θα μπορούσε να έχει πραγματικές επιπτώσεις. Η Λεπέν μπορεί να είναι σε θέση να προσελκύσει τους συντηρητικούς, μετατρέποντάς τους σε ένα κόμμα με σαφή αίσθηση δυναμικής που μοιάζει όλο και πιο καλά τοποθετημένο για τις εκλογές του 2027, αν και τρία χρόνια μακριά.

Η τύχη της σημερινής κυβέρνησης Μακρόν θα εξαρτηθεί από το αν το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο συγκέντρωσε ένα ισχνό 7%, θα αποφασίσει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Πηγές του Reuters αναφέρουν ότι αυτό είναι απίθανο να συμβεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που θα ξεκινήσουν στις 26 Ιουλίου.

Κούρσα διαδοχής του Μακρόν;

Η ήττα του Μακρόν πυροδοτεί επίσης σενάρια την έναρξη της μάχης για τη διαδοχή του. Πολλά μεγάλα ονόματα, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο νυν πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ, και ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, επιθυμούν να αναλάβουν την κορυφαία θέση, λένε πολιτικές πηγές στο Reuters. Ωστόσο, δημοσκόπηση της Le Figaro τον Απρίλιο έδειξε ότι η Λεπέν θα κερδίσει τόσο τον Αττάλ όσο και τον Φιλίπ στην ψηφοφορία του 2027.

«Τα αποτελέσματα προκαλούν επίσης ένα πιο υπαρξιακό ερώτημα σχετικά με το μέλλον του κόμματος του Μακρόν όταν ο ίδιος αποχωρήσει από την εξουσία», έγραψαν οι αναλυτές της Eurointelligence σε σημείωμά τους. «Θα κατακερματιστεί ή θα βρει έναν νέο ηγέτη για να ενωθεί πίσω του;»

Τα αποτελέσματα της Κυριακής έδειξαν επίσης την ανάκαμψη της γαλλικής κεντροαριστεράς, με τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Ραφαέλ Γκλουκσμάν, έναν μετριοπαθή πολιτική που έχει ταχθεί υπέρ της Ουκρανίας, ο οποίος κέρδισε περίπου 14%. Η ισχυρή παρουσία του θα ενθαρρύνει τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι βρίσκονταν σε εκλογική «λήθη» μετά την εκλογική νίκη του Μακρόν το 2017.

Μοιράσου το άρθρο!