Κοινωνία

05/05/2014 - 18:07

Υγρός τάφος - Συγκλονίζει η τραγωδία στη Σάμο (φωτογραφίες) - Δηλώσεις

Σ

ε επιχείρηση διάσωσης 36 παράνομων μεταναστών προέβη πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., από σκάφος που ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν.Σάμου και είχε επίσης ώς αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων 22, μέχρι στιγμής, παράνομων μεταναστών.


Συγκεκριμένα, σκάφος της Φινλανδικής συνοριοφυλακής που συμμετέχει στη μικτή επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» υπό το συντονισμό του FRONTEX, ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), ότι εντόπισε δύο (02) ανατραπείσες λέμβους (μία βοηθητική) και ικανό αριθμό παράνομων μεταναστών στη θάλασσα, τέσσερα (4) ναυτικά μίλια βόρεια της νήσου Σάμου.


Κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, έσπευσαν στην περιοχή δύο (02) πλωτά περιπολικά Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., δεσμεύτηκε το Κ/Ζ “AZAMARA JOURNEY” σημαίας Μάλτας και κινητοποιήθηκαν ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, μονάδα επιφανείας του Π.Ν. που έσπευσε στην περιοχή ορίστηκε ως Διοικητής επί Σκηνής.


Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, περισυνέλεγησαν 13 παράνομοι μετανάστες από το Φινλανδικό σκάφος και 23 παράνομοι μετανάστες από το ΠΛΣ 604.
Συνολικά διασώθηκαν τριάντα έξι (36) παράνομοι μετανάστες (32 άνδρες, 03 γυναίκες και 01 ανήλικο αγόρι) που μεταφέρθηκαν με πλωτό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμένα Σάμου.
Από τη θάλασσα ανεσύρθησαν, μέχρι στιγμής, τέσσερις (04) σοροί μεταναστών (01 ανηλίκου αγοριού, 02 γυναικών και 01 άνδρα).
 Στη συνέχεια η ανατραπείσα λέμβος μεταφοράς των μεταναστών, (με όνομα “KING HELSINKI” και σημαία SIERRA LEONE) ρυμουλκήθηκε στο λιμένα Βαθέως Σάμου από συμμετέχοντα στην επιχείρηση διάσωσης αλιευτικά σκάφη της περιοχής με τη συνοδεία πλωτού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ η βοηθητική λέμβος ανελκύστηκε από πλωτό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.

 Μετά από έρευνα στο εσωτερικό της λέμβου, στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. απεγκλώβισαν δέκα οκτώ (18) σορούς (10 γυναίκες, 05 άνδρες, 02 ανήλικα κορίτσια και 01 ανήλικο αγόρι).

Ένας διασωθείς άντρας, καθώς και ένα ανήλικο αγόρι, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου “Αγιος Παντελεήμων” για παροχή ιατρικής περίθαλψης, ενώ το παιδί στη συνέχεια διεκομίσθη με μέριμνα του ΕΚΑΒ, σε κρίσιμη κατάσταση, σε νοσοκομείο των Αθηνών.
Οι έρευνες προς εντοπισμό λοιπών αγνοουμένων μεταναστών συνεχίζονται από επιχειρησιακά μέσα (πλωτά και εναέρια του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., του Π.Ν. και της Π.Α. ), από παραπλέον πλοίο που έχει δεσμευτεί από το ΕΚΣΕΔ για συνδρομή στην επιχείρηση διάσωσης, καθώς και από σκάφος του FRONTEX.
Κατόπιν εντολής του Αρχηγού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναυάρχου Λ.Σ Αθανάσιου ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, μετέβη στη Σάμο ο Επιθεωρητής Βορείου και Νοτίου Αιγαίου Υποναύαρχος Λ.Σ. Ι. ΣΕΡΓΗΣ, για το συντονισμό των ενεργειών διερεύνησης των συνθηκών και αιτιών του περιστατικού.
Από τη Λιμενική Αρχή Σάμου ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση.
Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και της στρατιωτικής ηγεσίας του Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., εκφράζεται η βαθιά θλίψη για το τραγικό συμβάν και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των εκλιπόντων.

 


Δήλωση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή για την τραγωδία στα ανοιχτά του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σάμο:

«Το Βόρειο Αιγαίο, εμείς οι κάτοικοι των νησιών του, γινόμαστε μάρτυρες ξανά μίας πολύνεκρης τραγωδίας μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή αυτή τη φορά του Αγίου Κωνσταντίνου της Σάμου. Δεν υπάρχει πλέον όμως χώρος για θλίψη. Η θλίψη μας, μετατρέπεται σε οργή. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλα λόγια συμπαράστασης. Έχουν ειπωθεί πολλά και έχουμε ακούσει άλλα τόσα. Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι υπόθεση όλης της Ευρώπης και δεν αρκούν πια δηλώσεις «κατανόησης».

Είναι υποχρέωσή της να το αντιληφθεί στην ουσία του και επιτέλους να δραστηριοποιηθεί.

Στη σημερινή συγκυρία, η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει τον ουσιαστικό της ρόλο και να καταδείξει το μέγεθος του ζητήματος στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Το Βόρειο Αιγαίο δεν μπορεί να αποτελεί τον «υγρό τάφο» εκατοντάδων συνανθρώπων μας».


Αγλαΐα Κυρίτση:

«Να μην κάνουμε την πατρίδα μας “πάρκινγκ” φυλακισμένων ψυχών»

Συγκλονισμένοι, μαζί με τους κατοίκους της Σάμου, παρακολουθούμε από τα σήμερα τα ξημερώματα, να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας ακόμα ένα επεισόδιο με πνιγμένους μετανάστες, νεκρές γυναίκες και παιδιά, που τους ξέβρασε το κύμα, ανθρώπους που προσπάθησαν να βρουν διέξοδο στη χώρα μας για μια καλύτερη ζωή.

Οι 22 νεκροί μετανάστες, εκ των οποίων οι 18 βρέθηκαν πνιγμένοι στο αμπάρι του σκάφους που τους μετέφερε, και τα γυναικόπαιδα που εντοπίστηκαν νεκρά στη θάλασσα, αποκαλύπτουν τις ευθύνες μιας πολιτικής που αδιαφορεί όχι μόνο για τα θύματα αλλά και για τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η μεταναστευτική πολιτική της χώρας.

Σαν Αριστερά δεν χάνουμε την ψυχή μας, θα προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας και την ανθρωπιά μας για αυτούς τους ανθρώπους, πρόσφυγες-μετανάστες από τη Σομαλία και την Ερυθραία. Θα στηρίξουμε με κάθε μας δύναμη τους 36 μετανάστες που ευτυχώς γλίτωσαν το θάνατο. Οι  5 εξ αυτών νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με υποθερμία και ένα παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας λόγω έλλειψης παιδιάτρου στο νοσοκομείο της Σάμου! 

Επαναλαμβάνουμε ότι η καταγγελία της οδηγίας «Δουβλινο ΙΙ»  και η παράδοση ταξιδιωτικών  εγγράφων προκειμένου οι πρόσφυγες-μετανάστες να μπορούν να μεταβούν ελεύθερα στις χώρες της επιλογής τους χωρίς να εγκλωβίζονται παράνομα στα νησιά μας είναι η μοναδική λύση για να μην θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.

Παράλληλα, θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην ανθρωπιστική κρίση που εντείνεται με τον φράχτη του Έβρου και που μεταφέρει τη πίεση στις πύλες εισόδου του Βόρειου Αιγαίου. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι «βάρκες της ελπίδας» με κατατρεγμένους μετανάστες προσεγγίζουν τις ακτές των νησιών μας, σχεδόν καθημερινά, χωρίς να γίνονται αντιληπτές.

Δεν θα δεχτούμε άλλο να μεταβάλλονται τα νησιά μας σε αποθήκες δυστυχισμένων και απελπισμένων ανθρώπων. Να μην κάνουμε την πατρίδα μας πάρκινγκ φυλακισμένων ψυχών.

 


ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΕΣ!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ!

Το έγκλημα είναι διαρκές! Ενάμιση μήνα μετά την βύθιση λέμβου στο ακρωτήρι Κόρακα της Λέσβου που στοίχισε τη ζωή σε εννιά πρόσφυγες, είκοσι δύο ζωές ακόμα προστέθηκαν στον τραγικό κατάλογο μετά από το αντίστοιχο συμβάν σήμερα στη Σάμο…

Ξαναρωτάμε: Με το αίμα πόσων ακόμη άλλων νεκρών θα βάψει τα σύνορά της η Ευρωπαϊκή Ένωση; Για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε μια πολιτική ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων Η.Π.Α. και Ε.Ε. στα ανατολικά σύνορά μας που θα παράγει κύματα προσφύγων και που θα θρέφει τον πόλεμο και τον νεοναζισμό; Για πόσο ακόμα θα αφήσουμε τη Frontex και τους ελληνικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς να υψώνουν τείχη, να σπέρνουν ναρκοπέδια στον Έβρο και να βουλιάζουν βάρκες στις φουρτουνιασμένες θάλασσες του Αιγαίου; Για πόσο ακόμα θα επιφυλάσσει ο «ευρωπαϊκός παράδεισος» στους πρόσφυγες κολαστήρια τύπου Αμυγδαλέζας, εργασιακές συνθήκες Μανωλάδας, πογκρόμ, απελάσεις, εξευτελισμούς;

Αυτοί που αποκαλούν τους μετανάστες «λαθραίους» σήμερα θα πρέπει να σωπαίνουν! Αυτοί που βλέπουν στην Ε.Ε. μια «ένωση των λαών» σήμερα θα πρέπει να το ξανασκεφτούν…  Ας πάψουν οι εκκλήσεις στην «ανθρωπιά» των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας… Οι πνιγμοί δεν είναι ατύχημα… Είναι η άμεση συνέπεια μιας πολιτικής που θέλει ελευθερίες μόνο στην κίνηση των κεφαλαίων και στους όρους της εργασίας αλλά περιορισμούς στα κοινωνικά και τα πολιτικά δικαιώματα, μιας πολιτικής που θέτει τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Είναι η ίδια η Ε.Ε. και οι πολιτικοί εκφραστές του ευρωμονόδρομου υπεύθυνοι για την τραγωδία αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας μηχανισμός ρατσισμού και πολέμου ενάντια στους φτωχούς, είτε αυτοί βρίσκονται εντός των συνόρων της, είτε εκτός. Η πάλη ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάλη για τη δικαίωση των χιλιάδων νεκρών από τη Λαμπεντούζα ως το Αιγαίο. Είναι πάλη για να μην ξαναέχουμε εγκλήματα όπως το σημερινό.

Παλεύουμε για να καταργηθεί η Frontex και η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, για να κλείσουν τα άθλια κέντρα κράτησης και να διαμορφωθούν ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες, για να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους και πολιτικό άσυλο σε όσους το ζητούν, για να έχουν οι μετανάστες ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες εργαζόμενους.


Δήλωση της υποψήφιας Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου για το Ναυάγιο στη Σάμο
 
Τρίτη 6 Μαΐου 2014
 
Η υποψήφια Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, στο ραδιοφωνικό σταθμό 2000 FM της Σάμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η νέα τραγωδία στο Αιγαίο με τουλάχιστον 22 νεκρούς θέτει και πάλι με δραματικό τρόπο ένα μεγάλο και δύσκολο πρόβλημα, που ξεπερνάει την Ελλάδα και γίνεται ευρωπαϊκό. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλεται να αναζητηθεί η αντιμετώπισή του».

Μοιράσου το άρθρο!