Κοινωνία

29/05/2024 - 07:23

Τρεις μήνες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ζει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων σε χωριό του Πολιχνίτου

Καμία λύση δεν βρέθηκε για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς του ζευγαριού, ενώ η ζωή της γυναίκας που έχει ποσοστό αναπηρίας 76% βρίσκεται σε κίνδυνο «Βρίσκομαι σε απόγνωση, κλαίω όλη τη μέρα στην αυλή και παρακαλώ το Θεό να μας βοηθήσει», λέει η 69χρονη κ. Γιώτα

Τρεις μήνες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ζει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων σε χωριό του Πολιχνίτου εν έτει 2024 λόγω ανεξόφλητων οφειλών που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια και ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ. Πρόκειται για την υπόθεση που είχαν αναδείξει τον Φεβρουάριο τα “Νέα της Λέσβου”, δεδομένου ότι η γυναίκα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας και έχει ποσοστό αναπηρίας 76%, σύμφωνα με γνωμάτευση από Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, γεγονός που καταδεικνύει την ιδιαίτερη κοινωνική μέριμνα που θα έπρεπε να έχει ληφθεί ώστε να μην κοπεί το ρεύμα ούτε για μια ημέρα από το συγκεκριμένο ζευγάρι. Ωστόσο, οι μήνες περνούν χωρίς να δίνεται λύση και η υγεία της γυναίκας τίθεται σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο κάθε μέρα που περνάει.

Το ζευγάρι ζει εδώ και χρόνια με ένα επίδομα 313 ευρώ το μήνα που λαμβάνει η γυναίκα, το οποίο δεν επαρκεί για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και φυσικά τους λογαριασμούς του ρεύματος που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια. Η 69χρονη κ. Γιώτα βρίσκεται σε απόγνωση, αφού πέραν όλων των άλλων, κινδυνεύει η ζωή της από την στιγμή που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το νεφελοποιητή που της έχουν συστήσει οι γιατροί για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Εδώ και 3 μήνες, είναι αναγκασμένη να ζητά βοήθεια από τους γείτονές της στο χωριό για να χρησιμοποιεί το μηχάνημα και όχι μόνο. 

«Κλαίω όλη τη μέρα…»

Μάλιστα, μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να επισκεφθεί το Νοσοκομείο Μυτιλήνης για προγραμματισμένες εξετάσεις σε καρδιολόγο και πνευμονολόγο και η ίδια φοβάται ότι η υγεία της έχει επιδεινωθεί. «Δυστυχώς, όλο αυτό τον καιρό δεν βρέθηκε καμία λύση και εγώ προσωπικά έχω φθάσει στα όριά μου. Γείτονες μας έβαλαν ένα φωτοκύτταρο στην αυλή που ανάβει τη νύχτα χάρη στον ήλιο της μέρας για να έχουμε λίγο φως. Κλαίω όλη τη μέρα στην αυλή και παρακαλώ το Θεό να μας βοηθήσει», είπε η ίδια συγκινημένη.

Στην τελευταία προσπάθεια που έγινε με τους υπαλλήλους της ΔΕΗ με σκοπό την επανασύνδεση του ρεύματος, ζητήθηκε από το ζευγάρι να καταβάλλει 2.000 ευρώ “μπροστά” για τις παλιές οφειλές και να υπογράψει διακανονισμό για την εξόφληση με μηνιαίες δόσεις των 500 ευρώ. Κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο για το ζευγάρι που ζει με το επίδομα των 300 ευρώ.

Ο σύζυγος της κ. Γιώτας είναι 77 ετών και όλη του τη ζωή δούλευε ως οικοδόμος αλλά χωρίς ένσημα, με συνέπεια να μην λαμβάνει καμία σύνταξη. Μέχρι πρότινος προσπαθούσε να κάνει κάποια μεροκάματα, αλλά πλέον οι δυνάμεις του τον έχουν εγκαταλείψει. Το ζευγάρι έχει ένα γιο, ο οποίος έχει δημιουργήσει την δική του οικογένεια με τρία παιδιά και ζει στην Αγιάσο, προσπαθώντας κι εκείνος να τα βγάλει πέρα οικονομικά, αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες. Ο γιος τους, τους πήγε το χειμώνα μια σόμπα με ξύλα για να μπορούν να ζεσταθούν, ενώ ένας καλός γείτονας τους έδωσε πετρογκάζ για να μπορούν να μαγειρέψουν.

Άκαρπες οι προσπάθειες του Δήμου

Το ηλικιωμένο ζευγάρι έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” και μέσω των υπαλλήλων που το επισκέπτονται ζήτησε βοήθεια από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Εκτός από τα τρόφιμα που τους παρέχει ο Δήμος ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας, Νίκος Αλεξανδρής, προσπάθησε όλο το προηγούμενο διάστημα να βρει λύση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα: «Λόγω της υπέρογκης οφειλής δεν κατέστη δυνατό να βρούμε λύση, παρ’ ότι απευθυνθήκαμε ακόμη και στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, θέτοντας την κοινωνική διάσταση του προβλήματος. Οι δυνατότητες της Κοινωνικής Πρόνοιας είναι περιορισμένες κι αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα για το ζευγάρι είναι να χορηγήσουμε το επίδομα των 600 ευρώ που προβλέπεται για αδύναμους οικονομικά πολίτες».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υφίσταται αυτή την περίοδο η δυνατότητα που έδινε η κυβέρνηση στους Δήμους να προχωρούν σε διακανονισμούς για την ρύθμιση οφειλών και την διαγραφή ποσοστού του χρέους, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρ’ ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με ειδικές ανάγκες έχει θίξει κατ’ επανάληψη το ζήτημα αυτό και πάγιο αίτημα των μελών της είναι να απαγορευτεί η διακοπή ρεύματος σε κοινωνικά ευάλωτους πολίτες.

 

Ντίνα Βερβέρη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!