Τότε Δήμος Λέσβου, τώρα Δήμος Μυτιλήνης η απραξία για τα αδέσποτα έχει συνέχεια... Ανακοίνωση - απάντηση από την "Κιβωτό"
Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης διάβασε με ενδιαφέρον την απάντηση του Δήμου Μυτιλήνης σχετικά με τις «ενέργειές του για τα αδέσποτα ζώα». Και αισθανθήκαμε ότι μετακινηθήκαμε στον χρόνο, πίσω στο 2018. Και τότε, η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης εγκαλούσε τον (ενιαίο) Δήμο Λέσβου για «αδράνεια». Και τότε, η απάντηση που είχαμε λάβει είναι ότι κατηγορούμε (αδίκως) το Δήμο για «αδιαφορία». Να το ξαναπούμε λοιπόν, για μια ακόμη φορά (αντιγράφουμε από το ΔΤ μας της 6ης Ιουνίου 2018):
«Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης ουδέποτε κατηγόρησε το Δήμο Λέσβου για ‘αδιαφορία’. Τον κατηγόρησε για απραξία. Συγκεκριμένα η ΚΙΒΩΤΟΣ ανέφερε ότι από 1/1/2018 μέχρι σήμερα ‘ο Δήμος Λέσβου δεν δαπάνησε ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ –και κατά συνέπεια δεν περιέθαλψε ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ- καθώς το εφετινό πρόγραμμα διαχείρισης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων στη Λέσβο δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου’. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο Δήμος Λέσβου ενδιαφέρεται για τα αδέσποτα στο νησί μας. Μόνο που τα αδέσποτα, ΔΕΝ στειρώνονται, ΔΕΝ εμβολιάζονται, ΔΕΝ περιθάλπονται «με ενδιαφέρον». Στειρώνονται, εμβολιάζονται, περιθάλπονται ΜΕ ΕΥΡΩ- και ΜΟΝΟ με ευρώ.»
Αυτό λοιπόν είναι το δεδομένο και σήμερα. Από 1/1/2020 μέχρι και σήμερα, και πέρα από τις καλές προθέσεις και τους σχεδιασμούς, ο Δήμος Μυτιλήνης:
ΔΕΝ ξόδεψε ούτε ένα ευρώ για εμβόλια και θεραπείες αδέσποτων ζώων
ΔΕΝ πραγματοποίησε/πλήρωσε ούτε μία στείρωση αδέσποτου ζώου,
ΔΕΝ έδωσε ούτε ένα λεπτό του ευρώ για οποιαδήποτε επέμβαση σε τραυματισμένο αδέσποτο ζώο.
Και αυτή την (τραγική αλλά ακριβέστατη) περιγραφή της πραγματικότητας, ο Δήμος Μυτιλήνης την θεωρεί… «επίθεση»!
Ερχόμενοι τώρα στις συγκεκριμένες ενέργειες που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Δήμου Μυτιλήνης:
1. Αναφέρει ο Δήμος Μυτιλήνης ότι στα τέλη του 2019 πραγματοποιήθηκαν περίπου 100 στειρώσεις αδέσποτων ζώων (72 σκυλίτσες και 20 γάτες). Ξεχνά όμως να σημειώσει ότι αυτό το πρόγραμμα αφορούσε (και είχε προϋπολογιστεί από) τον ενιαίο Δήμο Μυτιλήνης, για το έτος 2019. Απλά, λόγω της τραγικής αδράνειας και αδιαφορίας της απερχόμενης αρχής, κατέληξαν οι στειρώσεις να γίνουν τον …Δεκέμβριο!
Επίσης, για να έχουμε μια εικόνα, την ίδια περίοδο (2019) η ΚΙΒΩΤΟΣ και η συνεργαζόμενη με εμάς Ολλανδική φιλοζωική οργάνωση CANILOS στείρωσαν 121 θηλυκά αδέσποτα σκυλιά, ενώ μόνο η ΚΙΒΩΤΟΣ στείρωσε 268 αδέσποτες θηλυκές γάτες.
2. Αναφέρει ο Δήμος Μυτιλήνης ότι έχει συνταχθεί μελέτη για το 2020 με ημερομηνία αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών την 10η Ιουνίου 2020 από την αρμόδια επιτροπή. Αντιγράφουμε ξανά, από το ΔΤ μας της 6ηςΙουνίου 2018:
«Μας προξενεί κατάπληξη ότι κάποιοι φαίνεται να μην καταλαβαίνουν ότι για τη μείωση των αδέσποτων ζώων σημασία δεν έχει μόνο το πόσες στειρώσεις γίνονται αλλά και το πότε γίνονται, διαφορετικά δεν έχει κανένα απολύτως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ένα αδέσποτο σκυλί που είναι έγκυο ζώο την 5η Μαρτίου ΔΕΝ μπορεί να κρατηθεί και να μη γεννήσει αλλά να περιμένει να στειρωθεί τον Ιούνιο! Θα γεννήσει κανονικότατα, θα γεννήσει νέα αδέσποτα, τα οποία θα προστεθούν στις «αγέλες αδέσποτων ζώων» που είναι η ατία των δικαιολογημένων παραπόνων, ακόμα και της οργής πολλών συμπολιτών μας».
Επιπλέον, αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί σε τούτο εδώ το νησί η σύμβαση για την περίθαλψη και τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων πρέπει να υπογράφεται -ΚΑΘΕ χρόνο!- τον Ιούνιο, τον Αύγουστο ή τον… Δεκέμβριο, ενώ για άλλες δράσεις όλα γίνονται στην ώρα τους! Γιατί, δηλαδή, για την «Διοργάνωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων των Αποκριών και της Καθαρά Δευτέρας του Δήμου Μυτιλήνης» που έπεφτε 1-2 Μαρτίου 2020, ο Δήμος Μυτιλήνης είναι ικανότατος στο να βγάλει προκήρυξη «ενδεικτικού προϋπολογισμού 23.000 ευρώ» στην ώρα της, στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ για τα αδέσποτα ζώα, που η περίθαλψή τους έπρεπε να ξεκινήσει από 1 Ιανουαρίου, να έχει πάει Ιούνιος και ακόμα να περιμένουμε;
3. Αναφέρει ο Δήμος Μυτιλήνης ότι στις 16 Απριλίου 2020 μας παρέδωσε, όπως εξάλλου δημόσια είχαμε ανακοινώσει και ευχαριστήσει, 18 τσουβάλια σκυλοτροφής, 20 κιλά έκαστο. Ξεχνά όμως να σημειώσει ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο, «για την αγορά τροφής και φαρμάκων σε αδέσποτα ζώα», ο Δήμος Μυτιλήνης έλαβε έκτακτη επιχορήγηση με 7.500 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών.
4. Αναφέρει ο Δήμος Μυτιλήνης ότι «Ενέταξε την προστασία και φροντίδα των αδέσποτων και δεσποζομένων στην ειδική πλατφόρμα υποστήριξης πολιτών κατά την διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας». Ξεχνά όμως να σημειώσει ότι την έμπρακτη υποστήριξη των πολιτών που απευθύνονταν σε αυτή την πλατφόρμα την είχαν αναλάβει εθελοντές της ΚΙΒΩΤΟΥ Μυτιλήνης, οι οποίοι και μετέφεραν τα σχετικά ζώα στα κτηνιατρεία τα οποία συνεργαζόμαστε, ενώ το κόστος περίθαλψης αυτών των αδέσποτων ζώων το κάλυπτε η ΚΙΒΩΤΟΣ.
5. Αναφέρει ο Δήμος Μυτιλήνης ότι «υποστήριξε τον εθελοντισμό» καθώς «Χορήγησε περίπου 50 πιστοποιητικά σε εθελοντές Δημότες, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν σε συγκεκριμένες ώρες και με συγκεκριμένο σκοπό, την σίτιση και περίθαλψη αδέσποτων». Ξεχνά όμως να σημειώσει ότι η χορήγηση των εν λόγω πιστοποιητικών ήταν υποχρέωσή του, όπως και όλων των Δήμων της χώρας, κατόπιν σχετικής εντολής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης προσβλέπει και επιδιώκει πάντοτε την συνεργασία με όλους, ειδικά τους κατά νόμο αρμόδιους, για την ευζωία των αδέσποτων ζώων. Αλλά δεν είναι δυνατόν να παραμένει απαθής όταν διαπιστώνει ότι τα κακώς κείμενα –τα οποία είχε επισημάνει σε ΟΛΕΣ τις δημοτικές παρατάξεις προ των εκλογών του 2019 και για τα οποία είχε ενημερώσει (με ανοιχτές επιστολές της τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις) τους νεοεκλεγείσες Δημοτικές αρχές- συνεχίζουν απαράλλακτα.
Παρότι, λοιπόν, είμαστε πάντοτε ανοικτοί στην συνεννόηση και τη συνεργασία, μας προβληματίζει που στις 568 λέξεις της ανακοίνωσης του Δήμου Μυτιλήνης δεν χώρεσε μία, το «Λάθος!», για το ότι δεν υπήρχε πρόγραμμα περίθαλψης για αυτό το αδέσποτο σκυλί, που του έσπασε τα δύο μπροστινά πόδια ένα αμάξι στη Μυτιλήνη, στις 21 Ιανουαρίου 2020, και έπρεπε να καλύψουν τα έξοδά του η ΚΙΒΩΤΟΣ και φιλόζωοι πολίτες.
Μας κάνει να απορούμε που δεν βρέθηκε χώρος στην ανακοίνωση του Δήμου Μυτιλήνης και για μια ακόμα λέξη, το «Λυπάμαι!», για το ότι τον Μάιο του 2020, έπρεπε να πληρώσουν πάλι η ΚΙΒΩΤΟΣ και οι συμπολίτες μας για αυτό το αδέσποτο σκυλί, που του έκοβε το λαιμό ένα περιλαίμιο-λάστιχο στο Κάτω Τρίτος.
Χωρίς αυτές τις λέξεις, χωρίς την ανάληψη της ευθύνης και την παραδοχή των αστοχιών των υπεύθυνων/υπευθύνων/αρμοδίων, τι είδους συνεργασία μπορεί να υπάρξει;