Κοινωνία

25/11/2019 - 10:24

Τίμησαν τον Ακαδημαϊκό Εμμανουήλ Γδούτο - Παγκόσμια η προσφορά του στη Μηχανική Επιστήμη (φωτο)

Συνεστίαση 23ης Νοεμβρίου 2019 Αφιερωμένη στον Ακαδημαϊκό Εμμανουήλ Γδούτο

Αφιερωμένη στον Ακαδημαϊκό Εμμανουήλ Γδούτο

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, οι ροταριανοί της Μυτιλήνης τίμησαν σε μια ιδιαίτερη συνεστίαση τον Εμμανουήλ Ε. Γδούτο, Ομότιμο Καθηγητή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα «Θεωρητική και Πειραματική Μηχανική – Επιστήμες του Μηχανικού», για την ανεκτίμητη προσφορά του παγκοσμίως στη Μηχανική Επιστήμη και την Ανώτατη Εκπαίδευση, που αποτελεί παρακαταθήκη για τους νέους επιστήμονες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κύτελης, ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου Πανάγος Κουφέλος, ο τέως βουλευτής, νομάρχης και δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, πολλοί συμμαθητές του τιμώμενου Ακαδημαϊκού και φίλοι.

Η πρόεδρος του Ομίλου Ελένη Χατζηδήμου-Γογγολίδου καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους, τους ροταριανούς-ές και τους φίλους του Ομίλου και αναφέρθηκε στον επίσημα τιμώμενο ακαδημαϊκό με θερμά λόγια, ανακοινώνοντας παράλληλα πως η βραδιά είναι αφιερωμένη στη γενιά των αποφοίτων του 1966.

Ο ρ. προ-πρόεδρος του Ομίλου Σπύρος Καρδακάρης παρουσίασε τον τιμώμενο με σύντομο βιογραφικό που συνοδευόταν από παράλληλη προβολή διαφανειών.

Ο Ακαδημαϊκός Εμμανουήλ Γδούτος, Μυτιληνιός την καταγωγή, είναι ένας επιστήμονας ερευνητής που όλη η μέχρι σήμερα ακαδημαϊκή του καριέρα είναι γεμάτη με εκπαιδευτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως.

Πολλοί γνωστοί εκδοτικοί οίκοι, όπως οι Springer’, Elsevier, Kluwer Academic Publishers, Martinus Nijhoff Publishers, εξέδωσαν τα συγγράμματά του, Ελληνικά και Αγγλικά, ενώ υπήρξε και επιστημονικός εκδότης 24 βιβλίων που εκδόθηκαν από τους ανωτέρω οίκους.

Το βιβλίο του “Fracture Mechanics – An Introduction” συνοδευόμενο από “Εγχειρίδιο Επιλύσεως Ασκήσεων” χρησιμοποιείται ως διδακτικό σύγγραμμα από πολλά πανεπιστήμια ανά την υφήλιο. Υπήρξε επικεφαλής εκδότης του περιοδικού “Strain – An International Journal of Experimental Mechanics,” και πολλών άλλων.

Έλαβε πολλά βραβεία, μετάλλια, διπλώματα, και άλλες διακρίσεις από πανεπιστήμια και ακαδημίες χωρών από όλο τον κόσμο και από πολλά ερευνητικά κέντρα.

Είναι επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Toledo, Lehigh, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Michigan, στα πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας στη Santa Barbara και το Davis, στο Πανεπιστήμιο Northwestern και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας.

Έχει ανακηρυχθεί επίσης: “Άρχων Διδάσκαλος του Γένους” του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Σήμερα Είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Περικλή Θεοχάρη και Πρόεδρος του Σωματείου της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς.

Ολοκληρώνοντας είπε: Εμείς οι ροταριανοί της Μυτιλήνης, οι συμμαθητές του, αρκετοί είμαστε παρόντες σήμερα, αλλά και όλοι οι Λέσβιοι είμαστε υπερήφανοι για το Μανώλη.

Ο τιμώμενος καθηγητής και ακαδημαϊκός έλαβε το λόγο και αμέσως κατέκτησε το ακροατήριο.

 Λιτός, προσηνής, με γλώσσα απλή , ευχαρίστησε το Δ.Σ. και τα μέλη του Ρ.Ο. Μυτιλήνης για την αναγνώριση του έργου του. Τόνισε πως η τιμή είναι αμφίδρομη γιατί οι μαθητές του, οι καθηγητές, και το ευρύ κοινό είναι εκείνα τα οποία τον ώθησαν να δημιουργήσει και να αφοσιωθεί στο έργο του.

Ευχαρίστησε και τους συμμαθητές του στο Γυμνάσιο και το Λύκειο που ήταν παρόντες. Μη θέλοντας να κουράσει το ακροατήριο, μια που θα ακολουθούσε η ομιλία του ρ. Νίκου Σταυρίδη, υποσχέθηκε στο μέλλον να κάνει ομιλία στον Όμιλό μας σχετική με την επιστήμη της Μηχανικής.

Ο ρ. Σπύρος Καρδακάρης προσέφερε εκ μέρους του Ρ.Ο.Μ. αντίγραφο του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων» σε μάρμαρο, με σχετική αναμνηστική επιγραφή.

Η πρόεδρος του Ομίλου Ελένη Γογγολίδου προσέφερε αναμνηστική πλακέτα και περγαμηνή καθώς επίσης τη σημαία του Ομίλου μας. Ο ροταριανός προ-πρόεδρος Ηλίας Παπαγεωργίου προσέφερε στον τιμώμενο το βιβλίο του «Όταν η Παιδεία νοσεί…, η χώρα πεθαίνει».

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κύτελης έλαβε το λόγο και συνεχάρη τον τιμώμενο ακαδημαϊκό, τονίζοντας ότι το νησί μας είναι υπερήφανο και ζήτησε την συμβολή του στις προσπάθειες του δήμου, όχι μόνο να βελτιώσει την εικόνα του τόπου μας αλλά και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, με προτάσεις εισηγήσεις αλλά και την προσωπική του παρουσία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου Πανάγος Κουφέλος, τόνισε το μέγεθος της προσωπικότητας του τιμωμένου, το σημαντικό του έργο και την παγκόσμια αναγνώρισή του. Μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, συμμαθητή, συνεργάτη και φίλου του Εμμανουήλ Γδούτου, και την λύπη του γιατί αδυνατούσε να είναι παρών λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Ακολούθησε η ομιλία του ρ. Νίκου Σταυρίδη με Θέμα «Ανανεώσιμες πηγές ενεργείας». Ο ομιλητής με παράλληλη προβολή διαφανειών, ανέπτυξε το μεγάλο πρόβλημα επιβάρυνσης, αφενός του περιβάλλοντος, αφετέρου δε, της εξάντλησης των φυσικών πόρων.

Αναφέρθηκε στις δοκιμασμένες, άλλες με επιτυχία και άλλες όχι, ανανεώσιμες μορφές παραγωγής ενέργειας, ιδιαίτερα στο νησί μας, όπως η γεωθερμία, η αιολική ενέργεια (ανεμογεννήτριες), η Ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταϊκά) κ.α.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο φυσικό αέριο και στους δύο αγωγούς μεταφοράς του, τον TAP (Trans Adriatic Pipeline) που περνά από την βόρειο Ελλάδα, και του EastMed της ανατολικής μεσογείου και τις πιθανές διαδρομές του, προτείνοντας την επέκταση, οποιουδήποτε από τους δύο, στα νησιά του ανατολικού αιγαίου, λύνοντας το ενεργειακό τους πρόβλημα.

Η πρόεδρος του ομίλου συνεχάρη τον ομιλητή και ζήτησε να ξανασυζητηθεί το πρόβλημα στον Όμιλό μας τμηματικά με προτάσεις κατά περίπτωση στις τοπικές αρχές. Ο ροταριανός Ηλίας Παπαγεωργίου πρόσφερε στον ομιλητή μια ποιητική του συλλογή.

 

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση 

Μοιράσου το άρθρο!