Κοινωνία

06/01/2019 - 16:17

Τα άγια Θεοφάνεια στη Λέσβο

yle="text-align: justify;">Με κάθε μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Λέσβο. Αν και το κρύο ήταν τσουχτερό αρκετοί ήταν οι τολμηροί που βούτηξαν στη θάλασσα για να πιάσουν το σταυρό.

 

Μυτιλήνη

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Προκυμαία της Μυτιλήνης.  4 τολμηροί  Μυτιληνιοί  αγνόησαν το τσουχτερό κρύο και βούτηξαν στα  νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον σταυρό

 

Θερμή Λέσβου

Την τελετή Αγιασμού των Υδάτων στη Θερμή της Λέσβου  παρακολούθησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

 

Πλωμάρι

Με πάνδημη συμμετοχή του ευσεβούς λαού  εορτάσθηκε η Μεγάλη Δεσποτική Ἑορτή της Θείας Ἐπιφανείας στον Καθεδρικό ναό του Αγ. Νικολάου στο Πλωμάρι .
Το πρωί ο Αρχιερατικός επίτροπος Πλωμαρίου Ευστάθιος Μεταξής και ο συν εφημέριος π. Κυπριανός  τέλεσαν την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία  στο τέλος της οποίας τέλεσαν  τον Μεγάλο Ἁγιασμό.
Στη συνέχεια σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή η οποία κατευθύνθηκε στο λιμάνι του Πλωμαρίου ὅπου πραγματοποιήθηκε η τελετή της  Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων.
Νέοι βούτηξαν για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό, ενώ ο  Αρχιερατικός επίτροπος  ευχήθηκε σε ὅλους, ο βαπτισθείς Κύριος και Θεός να χαρίζει το πολύτιμο αγαθό της υγείας και να ανατείλει στην πατρίδα μας ἕνα καλύτερο αὔριο για ὅλο τον κόσμο.

 

Χειμερινοί Κολυμβητές 

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν οι χειμερινοί κολυμβητές της Μυτιλήνης στη θέση Απελή.

 

Βατέρα

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των υδάτων στα Βατερά. Σε μια πρόχειρη  εξέδρα πάνω στο κύμα έγινε η ρήψη του σταυρού και τελικά βρέθηκαν δύο τολμηροί νεαροί που βούτηξαν στη θάλασσα

Την εκδήλωση παρά το τσουχτερό κρύο παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα από το Σταυρό και τη Βρίσα.

 

Πολιχνίτος 

Θεοφάνεια στον Πολιχνίτο, στο γραφικό λιμανάκι της Σκάλας Πολιχνίτου & της Νυφίδας παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βαλσαμίδη

 

Μεγαλοχώρι

Θεοφάνεια στο Μεγαλοχώρι ο Σταύρος έπεσε μέσα στη δεξαμενή που ποτιζετε ο κήπος του Αγίου Ιωάννου και ένα παιδάκι έπεσε στο παγωμένο νερό να τον βγάλει όπως ορίζει το έθιμο και του χρόνου σε όλους μας ( Ειρήνη Ιππειώτη)

 

Σκάλα Καλλονής

Αγιασμός των (γαλήνιων) υδάτων στην παγωμένη Σκάλα Καλλονής. Αρκετοι και οι θαρραλέοι που έπεσαν για τον Σταυρό. Καλή φώτιση σε όλους και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά.(Ταξιάρχης Βέρρος)

 

 

Βαρειά Μυτιλήνης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυταθλητικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Βαρειάς «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», μαζί με τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου τέλεσαν σήμερα τον αγιασμό των υδάτων με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Λιμανάκι της Βαρειάς με 3 θαρραλέους κολυμβητές να βουτάνε στην θάλασσα για να πιάσουν τον τίμιο σταυρό

 

 

Νεάπολη Μυτιλήνης

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η τελετή αγιασμού των υδάτων στη Νεάπολη Μυτιλήνη από τον ιερέα του Πληγωνίου.  Οι χαμηλές θερμοκρασίες  δεν πτόησαν τους τολμηρούς να βουτήξουν στη θάλασσα τηρώντας το έθιμο της ρίψης του σταυρού.

 

Μόλυβος

Αγιασμός Υδάτων στο Μόλυβο με φόντο τη θάλασσα και το Κάστρο. Το τσουχτερό κρύο δεν στάθηκε εμπόδιο. Οι τολμηροί του Μολύβου βούτηξαν και ... τήρησαν το έθιμο.

Σκάλα Λουτρών

Με απρόσμενη λιακάδα, με τσουχτερό κρύο και με την παρουσία του αντιδημάρχου αυτεπιστασίας του Δήμου Μυτιλήνης κ. Αμπουλού Ιωάννη, του συντονιστή δικτύου κοινοτήτων κ. Προκόπη Σινάνη, του προέδρου της τοπικής μας κοινότητας κ. Μαμώλη Βασίλη, του προέδρου του Αετού Λουτρών κ. Σπανού Νικολάου, του κ. Δημήτρη Μπουρνού εκ μέρους του Συλλόγου αιμοδοτών Μυτιλήνης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουτρών «Το Λιοστάσι» και του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι», πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των υδάτων στην προβλήτα του Αγίου Γεωργίου στη Σκάλα Λουτρών και εν συνεχεία  στη Χαραμίδα.
   Μετά το  πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λουτρών, όλο το εκκλησίασμα ξεκίνησε για τον αγιασμό των υδάτων στην προβλήτα της Σκάλας Λουτρών όπου διαβάστηκε το ευαγγέλιο πάνω στην εξέδρα που γι αυτό το σκοπό είχε στηθεί και μόλις ο ιερέας είπε το «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…»  τρεις νεαροί, αλλά και θαρραλέοι κολυμβητές βούτηξαν στα κρύα νερά του κόλπου Γέρας.    
   Αυτός που έπιασε πρώτος τον Σταυρό τον οποίο και ανέσυρε στην επιφάνεια, ήταν ο Άκης Κολέας από την Σκάλα Λουτρών, ο οποίος έλαβε και το δώρο του από τον πρόεδρο των Λουτρών, το οποίο ήταν μία χειροποίητη εικόνα του Αγίου Νικολάου. Αμέσως μετά το Τοπικό Συμβούλιο Λουτρών έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα προσφέροντας συγχρόνως και από ένα ποτό στους παρευρισκόμενους. Το φλουρί εδώ έπεσε στην κ. Θεοδώρα Γκλάβα η οποία παρέλαβε το δώρο της που ήταν μια εικόνα της Παναγίας.
     Μετά τον Αγιασμό των υδάτων που έγινε στη Σκάλα Λουτρών ο ιερέας και οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους, ξεκίνησαν για να παρευρεθούν στον Αγιασμό των υδάτων στην Χαραμίδα όπου περίμεναν πολλοί κάτοικοι της περιοχής, καθώς και αρκετοί Μυτιληνιοί.
     Η καθιερωμένη τελετή πραγματοποιήθηκε και εδώ χωρίς προβλήματα και τον Σταυρό ανέσυρε από τη θάλασσα ο νεαρός Ταξιάρχης Γκαγκάνης μαζί με τον κ. Σωτήρη Μαμουνή. Αμέσως μετά ακολούθησε το κόψιμο της βασιλόπιτας των κατοίκων της περιοχής και το σχετικό κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

 

Μοιράσου το άρθρο!