Κοινωνία

04/12/2023 - 09:01

Στο στρατόπεδο της Λάρσου το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας

Με ιδιαίτερη συγκίνηση μεταφέρθηκε χθες το απόγευμα από το ναό του στρατηγείου της Παγανής το απότμημα του θαυματουργού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας προστάτιδας του Πυροβολικού το οποίο Δευτέρα ανήμερα της γιορτής της θα εκτίθεται κατά τη διάρκεια των πρωινών και μεσημβρινών ωρών για προσκύνημα στους πιστούς στο στρατόπεδο του Πυροβολικού στη Λάρσο.

Το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός και σήμερα στις 10:00 το πρωί παρουσία των τοπικών εκπροσώπων φορέων και αρχών θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος εορτασμός.

Αξίζει να σημειωθεί πως το απότμημα από το λείψανο της μεγαλομάρτυρα Αγίας Βαρβάρας προσφέρθηκε στην 98 ΑΔΤΕ το 2019  από τον εφημέριο του προσκυνήματος του Μανταμάδου πατέρα Χρήστο, καθώς μέχρι τότε φυλασσόταν για τέσσερις περίπου δεκαετίες ως πνευματικός θησαυρός στην περιοχή του Μανταμάδου.

Εκτός από το στρατόπεδο της Λάρσου όπου τιμάται η Αγία Βαρβάρα, για όλη τη Λέσβο το κεντρικό προσκύνημα είναι στο χωριό των Παμφίλων στον ομώνυμο ναό όπου σήμερα το απόγευμα τελέστηκε ο Πανηγυρικός Μέγας Εσπερινός από τον πρωτοσύγκελο της μητροπόλεως Μυτιλήνης, Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο ενώ από τους τοπικούς φορείς παρέστησαν η Περιφερειακή Σύμβουλος Καλλιόπη – Πρωτογεράκη Γόμου και ο πρώην Αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Τσακύρης ο οποίος συμμετείχε στον εορτασμό και με την ιδιότητα του προέδρου των ιεροψαλτών.

Η Αγία Βαρβάρα έζησε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και σύμφωνα με το βιογράφο της Συμεών, η μεγαλομάρτυρας αποκεφαλίστηκε από το χέρι του ίδιου του πατέρα της όταν αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πίστη της στην Αγία Τριάδα. Την ώρα του αποκεφαλισμού, σύμφωνα με τον Συμεών, ο πατέρας της χτυπήθηκε από κεραυνό και για αυτό η Αγία συνδέθηκε στις μέρες μας ως προστάτιδα του Πυροβολικού.

 

πηγη:

Στρατής Σαμιώτης / https://nealesvou.gr/

Μοιράσου το άρθρο!