Skip to main content
|

Στο Βερολίνο για τις «γκρίζες ζώνες» της Λέσβου στα θέματα προσφύγων

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

«Η αλληλεγγύη ως συλλογικό και πολιτικό πρόταγμα στο προσκήνιο των

συναντήσεων του Lesvos Solidarity στο Βερολίνο».

 

 

Οι συστηματικές επαναπροωθήσεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη χρήση βίαιων και εξευτελιστικών πρακτικών στα ελληνικά σύνορα αλλά και οι συνθήκες υποδοχής των προσφύγων στην Ελλάδα και την Ευρώπη με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων της Αλληλεγγύης Λέσβου στο Βερολίνο. Με το βλέμμα στραμμένο στους εκατομμύρια πρόσφυγες ενός ακόμη βάναυσου πολέμου, φορείς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέλη του Γερμανικού Κοινοβουλίου και κομμάτων της Ευρωβουλής, παλιοί και νέοι σύμμαχοι στον αγώνα της αλληλεγγύης συνομίλησαν με την αποστολή του Lesvos Solidarity που επισκέπτεται τη Γερμανία με αφορμή την παραλαβή του Διεθνούς Βραβείου Ειρήνης στις 20 Μάϊου στη Βρέμη.

Οι συνθήκες περιορισμού των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής των νησιών, όπου ενήλικες και παιδιά παραμένουν σε μια κατάσταση limbo, ήταν το αντικείμενο των συζητήσεων της πρώτης ημέρας των επαφών του Lesvos Solidarity. Αποκλεισμένοι από τον κοινωνικό ιστό και την εκπαίδευση καθώς συχνά το αίτημα ασύλου τους απορρίπτεται με fast track διαδικασίες συνόρων στην βάση της οδηγίας που θεωρεί την Τουρκία ασφαλή χώρα, οι άνθρωποι παραμένουν δέσμιοι ενός ελλιπή κρατικού μηχανισμού. Η αποστολή του Lesvos Solidarity συζήτησε ακόμα και για τις συνοπτικές και ελλιπέστατες διαδικασίες εξέτασης της ευαλωτότητας αιτούντων άσυλο που εκθέτει σε κίνδυνο και αφήνει εκατοντάδες νεοαφιχθέντες στα νησιά καθώς τους στερεί την πρόσβαση σε δικαιώματά και προστασία.

Στο αντίποδα των εχθρικών και αδιεξόδων  πολιτικών στα σύνορα της χώρας μας η άμεση  ανταπόκριση της χώρας μας και της Ευρώπης στην Ουκρανική κρίση, φανερώνει το μεγάλο κενό της μεταναστευτικής πολιτικής του Νότη Μηταράκη και της Ε.Ε που χωρίζει αυθαίρετα τους πρόσφυγες σε πραγματικούς και μη.

 

Στον μεγάλο διάλογο που άνοιξε στο Βερολίνο συζητήθηκε η αυξημένη παρουσία αστυνομίας και σεκιούριτι μέσα στα καμπ, η καταστολή καθώς και η έλλειψη διαφάνειας και η δημιουργία «γκρίζων ζωνών» στην πληροφόρηση για τις συνθήκες διαβίωσης που παραμένουν αδιευκρίνιστες μετά και τον αποκλεισμό μη συνεργαζόμενων με την κυβέρνηση ΜΚΟ μέσα από τα καμπ. Οι πρακτικές αυτές που στοχεύουν στην αποτροπή και τον αποκλεισμό των αιτούντων από το δικαίωμα στο άσυλο, «σφραγίζεται» με τη δημιουργία των σύγχρονων νέων κλειστών - «ελεγχόμενων»δομών-φυλακών όπου οι αιτούντες άσυλο θα είναι “αόρατοι  στη μέση του πουθενά”, όπως χαρακτηριστικά πανηγύρισε ο Δήμαρχος της Μυτιλήνης.

 

Από τις συναντήσεις έγινε επίσης σαφές πως οι πρακτικές pushback στο Αιγαίο και τον Έβρο παραβιάζουν άμεσα τους διεθνείς και εθνικούς νόμους και δεν μπορούν πλέον να παραμείνουν «κρυφές» για το ευρύ κοινό στη Γερμανία και στον υπόλοιπο κοσμο. Το χρονικό της δημιουργίας μιας άλλης, «μαύρης ζώνης» στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου που επετεύχθη με την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και την απομάκρυνση των οργανώσεων διάσωσης και βοήθειας από τις ακτές και από την θάλασσα τη ώρα που οι ελληνικές αρχές επιχειρούν συστηματικά χωρίς κανέναν έλεγχο επαναπροωθήσεις παρέμεινε ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης στο Βερολίνο.

 

Η Αλληλεγγύη Λέσβου συνομίλησε με τους συνοδοιπόρους της στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της προστασίας των παιδιών,  τους ανθρώπους του Kindernothilfe E.V.(KNH) Jürgen Schübelin, Frank Misho, Katharina Draub, Christopher Vent, Ellen Schostock ενώ συμμετείχε στην δράση/διαμαρτυρία του Γερμανικού Τμήματος του KNH για τα δικαιώματα  του παιδιού  μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, που στόχο είχε να καταδείξει την ανισότητα στα μέτρα υποδοχής και υποστήριξης και τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη κάνει διακρίσεις μεταξύ προσφύγων από την Ουκρανία και άλλες χώρες.

 

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας η αποστολή του Lesvos Solidarity συναντήθηκε με βουλεύτριες του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Nadja Sthamer και Heike Engelhardt μέλη του κόμματος SPD οι οποίες δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν τα όσα πληροφορήθηκαν ν στις Βρυξέλλες. Η αποστολή της αλληλεγγύης Λέσβου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Επίσκοπο Christian Stäblein - Επίτροπο της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία (EKD) για το θέμα της μετανάστευσης.

 

Η εβδομάδα έκλεισε με Εκδήλωση στην εκκλησία Heilig Kreuz - Passion Church όπου συναντηθήκαμε με φίλους και υποστηρικτές για να συζητήσουμε τις τρέχουσες δραστηριότητές μας και την κατάσταση στη Λέσβο με συντονίστρια την Ute Gniewoß.

  «Το ενδιαφέρον για τη Λέσβο στο εξωτερικό εξακολουθεί να υπάρχει παρά το γεγονός πως τα media έστρεψαν αλλού το βλέμμα τους με την πάροδο του χρόνου. Σε αντίθεση με τους εκπροσώπους του Ελληνικού υπουργείου μετανάστευσης και τις Δημοτικες και Περιφερειακές αρχές στην Μυτιλήνη που επιτέθηκαν στην αλληλεγγύη Λέσβου και ουδέποτε συνομίλησαν μαζί μας, στο Βερολίνο μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε για το έργο μας στα θέματα ένταξης και ενσωμάτωσης και να ανοίξουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας για το μέλλον» σημειώνει η Έφη Λατσούδη που τονίζει για ακόμη μια φορά την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού σχεδιασμού που θα δημιουργήσει τις  υποδομές για ένα σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας ανθρώπων που ζητούν προστασία και καταφύγιο στην Ελλάδα και θα βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού για την ανθρώπινη ζωή, την αλληλεπίδρασης με την κοινωνία  και της ίσης μεταχείρισης.

 

«Οι εικόνες από την Αθήνα όπου αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ζουν σαν επαίτες στον δρόμο τη στιγμή που η κατασκευή των υπερδομών απορροφούν τεράστια ποσά χρηματοδότησης από την Ε.Ε καταδεικνύει την απουσία πολιτικών ένταξης που δεν μπορούμε να κρύβουμε πια «κάτω από το χαλί» . Στις συζητήσεις επισημάνθηκε  η επιτακτική ανάγκη για ένα διαφορετικό μοντέλο που θα προωθεί την ένταξη και την συμβίωση ειδικά την στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε με σαφήνεια πως όπου υπάρχει πολιτική βούληση υπάρχουν και λύσεις μέσα σε τέτοιες τραγωδίες.

 

Η πρόταση της Lesvos Solidarity για την αντιμετώπιση της πολύπλοκης κατάστασης της προσφυγιάς και  μετανάστευσης που στράφηκε από το 2012 ήδη στην υλοποίηση δράσεων - «παραδειγμάτων» αξιοπρεπούς στέγασης και πρόσβασης στα δικαιώματα της εκπαίδευσης  της υγείας της εργασίας και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία παρουσιάστηκε στο Βερολίνο σε μια εκδήλωση στην φιλόξενη αυλή του Oyoun @Oyounberlin έναν χώρο που προωθεί ζητήματα της LGBT κοινότητας του Βερολίνου και άλλες αυτοδιαχειριζόμενες συλλογικότητες.

 

Παλιοί και νέοι φίλοι, και πρόσφυγες από τη Λέσβου που ζουν σήμερα στη Γερμανία, μέλη οργανώσεων που πέρασαν από το νησί και Βερολινέζοι υποστηρικτές του έργου μας συμμετείχαν σε μια μεγάλη συζήτηση για τις καλές πρακτικές και τους ισότιμους όρους της κοινωνικής ένταξης των προσφυγών που προωθεί η Αλληλεγγύη Λέσβου ενώ παρουσίασαν τα προϊόντα του Safe Passage.  Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκτυπώθηκε με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας ένα σχέδιο του φίλου μας γνωστού εικαστικού και ακτιβιστή  @yorgos.konstantinou με σκοπό την προώθηση του τελευταίου μας καλλιτεχνικού- πολιτικού έργου "Άνθρωποι που κουβαλάνε το σπίτι τους

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις