Κοινωνία

20/09/2023 - 11:07

Στήνουν ξανά σκηνές στον Καρά-Τεπέ

Ανησυχητική άνοδος του αριθμού των αλλοδαπών τον τελευταίο μήνα – Συνδέεται από πολιτικούς κύκλους με την αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Μετανάστευσης

του Στρατή Σαμιώτη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

 

Παρότι στο πρόσφατο παρελθόν όταν ο αριθμός των αλλοδαπών στο ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ είχε μειωθεί αισθητά – και κυμαινόταν μεταξύ 1.000 και 1.500 ατόμων και ενόψει της ολοκλήρωσης της κατασκευής του νέου ΚΥΤ στη Βάστρια – είχε αρχίσει το ξήλωμα των σκηνών, δεδομένου ότι στο παλιό πεδίο βολής η κατάσταση είχε ελαφρυνθεί ως προς τους αριθμούς των φιλοξενούμενων, η πορεία που ακολουθείται αυτό το φθινόπωρο είναι η ακριβώς αντίστροφη.  

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτό το διάστημα με άκρα μυστικότητα και τη συνδρομή του στρατού στήνονται νέες σκηνές στον Καρά-Τεπέ προκειμένου να μπορεί η εγκατάσταση να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες, καθώς σε καθημερινή βάση έχουμε νέες αφίξεις αλλοδαπών από τα απέναντι παραλία. Την ίδια ώρα φαίνεται πως ο αριθμός προώθησης των μεταναστών σε άλλες δομές στην ενδοχώρα υπολείπεται του αριθμού των αφίξεων και γι’ αυτό οι παραμένοντες αλλοδαποί στη Λέσβο αυξάνονται αισθητά από βδομάδα σε βδομάδα.  Μόλις στις 7 Σεπτεμβρίου είχαμε γράψει τον αριθμό των αλλοδαπών ότι πλησίαζε στους 3.500 στη Λέσβο και χθες, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, τα οποία λάβαμε επίσημα από το γραφείο του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Κουρσουμπά, ο αριθμός των αλλοδαπών στη Λέσβο ήταν 4.975 και είχε δηλωθεί η άφιξη βάρκας με 18 άτομα, δηλαδή είχαν φτάσει στα 4.993 άτομα.

Το νέο κύμα

Το νέο κύμα του μεταναστευτικού είχε φανεί από το προηγούμενο διάστημα και μάλιστα τώρα επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που ανέφεραν μέσα στον Αύγουστο πως λόγω της πληρότητας των πλοίων από τους τουρίστες θα έμεναν πίσω οι προωθήσεις μεταναστών από τη Λέσβο στην ενδοχώρα, με συνέπεια να αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός τους στην περιοχή μας. Αυτό φαίνεται καθώς χθες Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου ουσιαστικά ο αριθμός τους άγγιζε μαζί με τους διαμένοντες στις δομές εκτός ΚΥΤ, που χειρίζονται οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα 5.000 άτομα, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι αφίξεις σκαφών είναι σχεδόν καθημερινές και μάλιστα με σημαντικούς αριθμούς κάθε φορά ανθρώπων που έρχονται από τα απέναντι παραλία για μία καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.  

Η Λέσβος φέτος είχε μία από τις καλύτερες τουριστικές περιόδους της τελευταίας δεκαετίας. Ωστόσο οι εκπρόσωποι του κλάδου του τουρισμού παρά τις ενδείξεις ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με το μεταναστευτικό και έχουμε αύξηση στον αριθμό επέλεξαν να μην ακολουθήσουν διεκδικητική κατεύθυνση στη λογική να μην διαταραχθεί η τουριστική σεζόν. Και μπορεί η τουριστική σεζόν πράγματι να μην διαταράχτηκε, ωστόσο με το να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες και πιέσεις από τους τοπικούς εκπροσώπους για τη συγκράτηση του αριθμού των αλλοδαπών μέσω προώθησής τους στην ενδοχώρα, η κατάσταση βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη. Και αυτό ο τόπος μας όσο δεν κινούνται οι φορείς του θα το βρει ακόμα πιο αισθητά μπροστά του το επόμενο διάστημα, όσο ο καιρός είναι ακόμα καλός.

Ο Δημήτρης Κουρσουμπάς

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Κουρσουμπάς, σημείωσε ότι «ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης έχει εγκαίρως προειδοποιήσει διατυπώνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα για το πού οδεύουμε με το μεταναστευτικό, καθώς η κατάσταση αρχίζει πάλι να διογκώνεται ενώ μας είχαν υποσχεθεί ότι οι αριθμοί θα παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα».

Αυτό το οποίο αναφέρει ο κ. Κουρσουμπάς είναι ορατό σε κάθε πολίτη καθώς η αύξηση των αλλοδαπών γίνεται αισθητή, ιδιαίτερα στην περιοχή του Καρά-Τεπέ.

Η περίοδος που διανύουμε, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία, έχει αυξημένες αφίξεις καθώς αρκετοί αλλοδαποί που συνωστίζονται στη γείτονα χώρα ελπίζοντας να βρουν την ευκαιρία να περάσουν στα νησιά μας, επισπεύδουν κάθε φθινόπωρο το ταξίδι τους για την Ελλάδα ώστε να προλάβουν, όσο είναι καλές ακόμα οι καιρικές συνθήκες, πριν μπούμε στο χειμώνα. Μετά από ένα καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του οποίου οι Λιμενικές Αρχές και η frontex βρέθηκαν πολλές φορές να αιφνιδιάζονται με το πέρασμα μεταναστών από «θαλάσσια μονοπάτια», που ήταν αξιοπερίεργο πώς γνώριζαν ότι δεν φυλάσσονταν τις συγκεκριμένες μέρες και ώρες ώστε να περάσουν τις βάρκες, μετά τη σύλληψη δύο ομάδων που κατηγορούνται για εγκληματικές οργανώσεις αποτελούμενες από αλλοδαπούς και μέλη ΜΚΟ και τα τόσα άλλα που έχουν σημαδέψει το μεταναστευτικό, αλλά το κυριότερο τα ναυάγια που κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές, η κατάληξη είναι πλέον οι βάρκες να μπαίνουν ανενόχλητες στη Λέσβο και αυτό να αποτυπώνεται στους αριθμούς των αλλοδαπών.

Πολιτικοί κύκλοι αποδίδουν την αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών και στην αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Μετανάστευσης. Ο Νότης Μηταράκης, επί ημερών του οποίου υπήρχε αυστηρή γραμμή, βρίσκεται εκτός Κυβέρνησης μια και μετά τις εκλογές του Ιουνίου μετακινήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από το πρώτο κιόλας διάστημα ανάληψης των νέων καθηκόντων του οδηγήθηκε σε παραίτηση (λόγω των ατυχέστατων χειρισμών του με την λεγόμενη έφιππη αστυνομία που ακύρωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και με τις καλοκαιρινές του διακοπές σε κοσμοπολίτικο νησί ενώ η χώρα μας βρισκόταν τον Ιούνιο αντιμέτωπη με τις πρώτες καταστροφικές πυρκαγιές). Με τον νέο Υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη που ανέλαβε τον Ιούνιο, μέσα στους δύο μήνες της Υπουργίας του οι αριθμοί των αλλοδαπών που φιλοξενούνται στη Λέσβο παρουσιάζουν εκρηκτική άνοδο. 

Κι αυτό, όπως λέγεται, καθώς ο νέος Υπουργός έχοντας θορυβηθεί από τα ναυάγια προσπαθεί περισσότερο μέσω του διαλόγου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να προκαλέσει την πίεση της Κοινότητας προς την Τουρκία, ώστε να σταματήσει τους διακινητές να στέλνουν αλλοδαπούς στα νησιά μας και μάλιστα σε συνθήκες που από μόνες τους αποτελούν κίνδυνο για τις ζωές αυτών των ανθρώπων. Με άλλα λόγια ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης φέρεται να ακολουθεί ένα μοντέλο διοίκησης που προσομοιάζει στο μοντέλο Κουμουτσάκου, το οποίο όμως όπως αποδείχθηκε ήταν αδιέξοδο. Άλλωστε ο διάλογος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σχετικός και δεν φέρνει άμεσα λύσεις. οπότε όλο αυτό το διάστημα οι διακινητές «γδύνοντας» τους μετανάστες και παίρνοντας ό,τι έχουν και δεν έχουν προσπαθούν να τους περάσουν από την Τουρκία προς τα νησιά μας για να προλάβουν και την περίοδο του χειμώνα, όπως προαναφέραμε. 

«Ενδεχομένως κάποιοι να θεωρούν ότι με την αύξηση του αριθμού των μεταναστών στη Λέσβο θα έχουν ένα μοχλό πίεσης προς την κοινωνία για να συναινέσει για τη λειτουργία της Βάστριας, όπου οι αλλοδαποί θα βρίσκονται στην καρδιά του δάσους και δεν θα φαίνονται στον πολύ κόσμο. Όμως εμείς θέλουμε να ρωτήσουμε, αν σήμερα στον Καρά-Τεπέ οι αλλοδαποί πλησιάζουν τους 5.000, στη Βάστρια που δεν θα τους βλέπει κανείς, πόσους πρόσφυγες και μετανάστες θα φιλοξενούν;», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης παραπέμποντας στις τελευταίες δηλώσεις του Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη, ο οποίος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του για το πού οδηγούνται τα πράγματα με το μεταναστευτικό και ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για το Βόρειο Αιγαίο και τη Λέσβο.

Στη Λέσβο ο Παππάς με τον Αρχηγό του Λιμενικού 

Αν και η επίσκεψη επίσημα δεν συνδέεται με το μεταναστευτικό, σήμερα αναμένεται στη Λέσβο ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς, ο οποίος θα παραμείνει στη Μυτιλήνη για δυο μέρες για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Μαζί με τον Υφυπουργό, στη Μυτιλήνη θα βρεθεί και ο Αρχηγός του Λιμενικού, Αντιναύαρχος, Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο οποίος είχε μεταβεί και τον Ιούνιο στο νησί μας.

Μοιράσου το άρθρο!