Κοινωνία

12/07/2023 - 12:02

Στην αιωνιότητα και ο Αλφόνσος Δελής

Στην αιωνιότητα και ο Αλφόνσος Δελής

"Έφυγε" ο τελευταίος ρομαντικός της Λέσβου με τόσο πολύπλευρο, πολυπληθές λογοτεχνικό, ιστορικό, λαογραφικό έργο με ιδιαίτερη παρουσία στα Λεσβιακά Γράμματα.

Ο Αλφόνσος Δελής κατείχε και μουσική παιδεία με ιδιαίτερες γνώσεις για την κλασική και την ελαφρά μουσική, ενώ χαρακτηριστικές ήταν οι ιστορικές συντροφιές του με κορυφαίους Λέσβιους όπως ο Μυριβήλης, ο Σ. Παρασκευαϊδης, ο Α. Πανσέληνος, ο Β. Αρχοντίδης, ο Ο. Κανέλλης και άλλους.

Ο Αλφόνσος Δελής με τη σύζυγό του Θεοδοσία στο Συνέδριο για τον Μυριβήλη-Κουντουρά!

Με θείο και πατέρα στην Λεσβιακή Άνοιξη, γνώρισε τότε όλα τα Ιερά Τέρατα της Λέσβου, ζώντας ανάμεσα τους έγραφε στις 6 Απριλίου 2019 ο Μάκης Αξιώτης ο οποίος και τους φωτογράφισε...

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 18.30 στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου Μυτιλήνης.

ΟΛΣΑ

---------

Χθές εξεμέτρησε το ζείν ένας απο τους τελευταίους ρομαντικούς ευπατρίδες του τόπου μας .Ο Αλφόνσος Δελής

Θα μας λείψει...η ευγένεια του , η ευπρέπεια του ,οι συζητήσεις μας ,οι αφηγήσεις του ,η συντροφιά του ...

Μερικά από τα έργα του :

Ο ποιητής Λάμπρος Πορφύρας (Μελέτη)

Animae dolor.Ποιήματα

Προσέγγιση στο χώρο της λογοτεχνίας.Δοκίμια

Μεθόδιος Αρώνης και Κύριλλος Μουμτζής ,Μητροπολίτες Μυτιλήνης

Γερμανός Καραβαγγέλης

Ο Χριστομάνος και η εποχή του

Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Κωνσταντίνος (1876-1893)

Θέατρο και θεατρίνοι στην παλιά Μυτιλήνη

Συντροφιά με το Στράτη Μυριβίλη

Η ποίηση και το πάθος (Δοκίμιο)

Ν.Καββαδίας -Α.Πανσέληνος ( δυό ομιλίες)

Τα δικά μας ,Λεσβιακά θέματα

Μητροπολίτες Μυτιλήνης από τον Νικόδημο Αϊνατζή ως τον Κύριλλο Μουμτζή

Αναφορές σε πρόσωπα της λογοτεχνίας, του καλλιτεχνικού κόσμου και της Εκκλησίας με μερικές εικόνες απ τη ζωή της Μυτιλήνης του χτές .Τα περισσότερα δοσμένα με λυρισμό ,με νοσταλγική αναπόληση αλλά και ιστορική τεκμηρίωση .Τα στοιχεία του πάντοτε ελεγμένα και στα πλαίσια της διασταυρωμένης μνήμης ,έρχονται να συμπληρώσουν την γνώση μας για πρόσωπα και γεγονότα του Λεσβιακού 19ου και 20ου αιώνα.

Ο Α. Δελής καταγράφει ιδιαίτερες προσωπικές του αναμνήσεις και στιγμές από τις ιστορικές συντροφιές του με τους κορυφαίους σαν τον Μυριβήλη , τον Σ. Παρασκευαϊδη, τον Α. Πανσέληνο ,τον Β. Αρχοντίδη , τον Ο. Κανέλλη και άλλους. Μερικούς ,προγενέστερους του, τους σκιαγραφεί μέσα από πληροφορίες που αποκόμισε απ τις συζητήσεις του με τις φιλολογικές του συναναστροφές και από δυσεύρετες γραπτές ιστορικές και εκκλησιαστικές πηγές .

Μεγαλωμένος μέσα σ ένα κλίμα πνευματικής ενασχόλησης και με την προσωπική του καλλιέργεια , αποδίδει την σωρευμένη γνώση του σε μας ,σαν αναμνήσεις γλαφυρές, γεμάτες από συναίσθημα και μας τροφοδοτεί με βιογραφικές στιγμές προσώπων της Λεσβιακής γραμματείας και εκκλησιαστικής μας ιστορίας που αλλιώς δεν θαχαμε γευτεί.

Σάββας Κωφόπουλος

Μοιράσου το άρθρο!