Κοινωνία

08/01/2013 - 17:22

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ μεταξύ Λέσβου και Λήμνου

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ μεταξύ Λέσβου και Λήμνου

trong>Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16.16 στη θαλάσσια περιοχή 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λήμνου   (θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Λήμνου) , σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Μέχρι στιγμής, με βάση τις πρώτες πληροφορίες από το αστυνομικό τμήμα της Μύρινας, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Αναφέρθηκαν μόνο διακοπές ρεύματος περιορισμένης διάρκειας στη Λήμνο.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ-ΜΠΕ, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σεισμών αντίστοιχου μεγέθους. Νωρίτερα, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού είναι 34 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του νησιού και το εστιακό βάθος ορίζεται στα 10 χλμ.

Η δόνηση έγινε αισθητή ακόμα και στην Αθήνα.

 

Σύμφωνα δε, με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS, ο σεισμός είχε ένταση 5,7 βαθμών και σημειώθηκε σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τη Λέσβο.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,2 βαθμοί και ότι έγινε αισθητός στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.


«Είχε πολύ μεγάλη διάρκεια και προκάλεσε πολύ μεγάλη αναστάτωση» δήλωσε ο Δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, για τον σεισμό που είχε ως επίκεντρο, τη θαλάσσια περιοχή ΝΑ της Λήμνου, στο enikos.gr. «Οι αρχές έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούμε να τεθούμε σε ετοιμότητα σε περίπτωση που υπάρξει συνέχεια. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές» τόνισε.

 


 

Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα στην Λήμνο καθώς μέχρι αυτή την ώρα έχουν σημειωθεί πέντε μετασεισμοί. Η ισχύς των σεισμών κυμαίνεται από τους τρεις έως τους τέσσερις βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ και οι επιστήμονες το θεωρούν φυσιολογικό.

Μοιράσου το άρθρο!