Κοινωνία

26/10/2020 - 08:00

Ραβασάκια ΕΝΦΙΑ για δεύτερη χρονιά στα διαλυμένα σπίτια στο Πλωμάρι

Επί δύο χρόνια ζουν με τα βράχια μέσα στα σπίτια τους στο Πλωμάρι, πληρώνοντας ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη μέχρι και στεγαστικό δάνειο στην τράπεζα. Καμία απάντηση εδώ και 8 μήνες στο αίτημά τους για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ από το ΥΠ.ΟΙΚ.

Το πρωί της περασμένης Τρίτης (20 Οκτωβρίου) άνδρες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής περικύκλωσαν το σημείο του Προφήτη Ηλία στο Πλωμάρι της Λέσβου, πέταξαν σχοινιά, σκαρφάλωσαν στα βράχια, ενώ σειρήνες αναστάτωσαν ξαφνικά την ησυχία που επικρατούσε στον «πληγωμένο» οικισμό από την κατολίσθηση που σημειώθηκε εκεί τον Νοέμβριο του 2018.

 

Δεν προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν κάποιον από τα βράχια, ούτε ήθελαν να προειδοποιήσουν τους κατοίκους του Πλωμαρίου για μια νέα κατολίσθηση. Έκαναν προγραμματισμένη δοκιμαστική άσκηση σε περίπτωση που ξαναγίνει κατάπτωση βράχων, ξυπνώντας μνήμες του 2018 όταν οι βράχοι «βομβάρδιζαν» τα πρώτα σπίτια του Πλωμαριωτών, προκαλώντας σ' αυτά μεγάλες καταστροφές.

 

Συνολικά 36 σπίτια βγήκαν ακατάλληλα τότε ενώ έξι από αυτά χαρακτηρίστηκαν κόκκινα και μη κατοικήσιμα σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Μυτιλήνης Στρατή Τζιμή. Δύο χρόνια μετά οι κάτοικοι σε δύο από τα έξι «κόκκινα» σπίτια που έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, επέστρεψαν σε αυτά συνεχίζοντας να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, νερό ενώ και οι δόσεις δανείου για την αγορά τους συνεχίζουν να… τρέχουν.

 

ethnos.gr/ 

Τίμος Φακαλής

Μοιράσου το άρθρο!