Προσφυγικό : Κώδωνας κινδύνου για την ψυχική υγειά των προσφυγόπουλων στα καμπ
Τις φρικτές συνθήκες που έχουν βιώσει τα προσφυγόπουλα στους καταυλισμούς των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και την επίπτωση στην ψυχική τους υγεία αναδεικνύει συγκλονιστικό ρεπορτάζ του Al Jazeera.
Το ρεπορτάζ φιλοξενεί την μαρτυρία ενός 8χρονου κοριτσιού, το οποίο ζει στον Καρά Τεπέ, και που δέχτηκε πρόσφατα φροντίδα σε κλινική ψυχικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Το κοριτσάκι είχε –δυστυχώς- προλάβει να ζήσει από κοντά την φρίκη της Μόριας ενώ είχε γίνει μάλιστα και μάρτυρας μιας από τις συχνές διαμάχες στο καμπ, όταν οι πρόσφυγες περίμεναν σε μια μακρά ουρά για να πάρουν ένα κομμάτι ψωμί.
Όπως αποκαλύπτει η μητέρα της, το κοριτσάκι, μετά το περιστατικό, πάθαινε συχνά κρίσεις πανικού ενώ γινόταν όλο και πιο απόμακρη. Χρειάστηκε να νοσηλευτεί αρκετές φορές, καθώς έφτασε σε σημείο να σταματήσει να τρώει ενώ δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει σε αρκετές δραστηριότητες.
«Τις περισσότερες φορές απλώς κλείνει τα μάτια της και ξαπλώνει» λέει η μητέρα της η οποία θυμάται τις στιγμές εκείνες που η κόρη της ζωγράφιζε και είχε όνειρα να γίνει γιατρός.
«Μου είναι δύσκολο ως μητέρα. Δεν είχε ποτέ κάποιο πρόβλημα πριν. Όταν ξεκίνησε όλο αυτό ανησυχούσα τόσο πολύ που δεν ήξερα πώς να το διαχειριστώ».
Το 8χρονο κοριτσάκι αφού βίωσε τη φρίκη της φωτιάς στη Μόρια πάθαινε ψυχογενείς μη επιληπτικές κρίσεις.
Η παρουσία της αστυνομίας
Σύμφωνα με την μητέρα της 8χρονης, η αστυνόμευση του καμπ παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των παιδιών.
«Παραμένει ασαφές αν το καμπ αστυνομεύεται λόγω της πανδημίας και τον φόβο ότι οι πρόσφυγες μπορεί να προσβληθούν ή να εξαπλώσουν τον κοροναϊό ή αποτελεί μέρος μιας όλο και πιο αυστηρής αστυνόμευσης στα στρατόπεδα στα ελληνικά νησιά» αναφέρει το Al Jazeera.
«Τα περισσότερα παιδιά φοβούνται την αστυνομία επειδή υπάρχουν πολλοί αστυνομικοί γύρω και είναι πολύ δύσκολο να βγεις κανείς από το στρατόπεδο με τα παιδιά πιστεύουν ότι είναι φυλακή» αναφέρει η μητέρα της 8χρονης, η οποία λέει μάλιστα και πως η ίδια νιώθει το καμπ ως φυλακή.
«Ελπίζω πως θα φύγουμε από αυτό το καμπ, αυτή είναι η μοναδική μου ελπίδα».
ιn.gr