Κοινωνία

23/09/2021 - 06:34

Πότε αλλάζει η ώρα - Θα καταργηθεί τελικά το μέτρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μια ώρα πίσω θα γυρίσουμε τους δείκτες από τα ρολόγια μας την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου ώστε να εισέλθουμε στη χειμερινή ώρα.

Η ώρα αλλάζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου για να μπούμε και επίσημα στον χειμώνα, καθώς θα νυχτώνει νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου θα κληθούμε να γυρίσουμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω για να γίνει η μετάβαση από τη θερινή στη χειμερινή.

 

Τι ισχύει με την κατάργηση της αλλαγής της ώρας

Η εναλλαγή χειμερινής και θερινής ώρας έχει απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και ύστερα από απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση.

Ωστόσο, πολλοί από τους αρμόδιους Ευρωπαίους υπουργούς εκτιμούν πως εντός του 2021 δεν θα είναι εφικτή η προσαρμογή στα νέα δεδομένα που θα φέρει η κατάργηση του μέτρου.

Άρα, η οριστική κατάργηση της αλλαγής της ώρας ή όχι, αναμένεται να παραταθεί έτι περαιτέρω και να αποφασιστεί στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπου συμμετέχουν και οι «27».

 

Γιατί γίνεται η αλλαγή ώρας

Η αλλαγή ώρας ξεκίνησε μέσα στον 20ο αιώνα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της αξιοποίησης του ήλιου και του φυσικού φωτός. Το μέτρο υιοθέτησαν οι χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα κατά την πετρελαϊκή κρίση του ’70. Από το 1980, η ΕΕ θέσπισε σταδιακά νομοθεσία με στόχο την εναρμόνιση των ημερομηνιών αλλαγής ώρας στις χώρες της Ευρώπης.

Από το 2001, η αλλαγή ώρας καθορίζεται από την Οδηγία 2000/84/ΕΚ που προβλέπει την υποχρέωση όλων των κρατών-μελών να αλλάζουν τα ρολόγια σε θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να επιστρέφουν στην κανονική ώρα (χειμερινή) την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι η αποτελεσματικότητα του μέτρου στην εξοικονόμηση ενέργειας έχει αμφισβητηθεί με δεδομένη την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις αλλαγές στις συνήθειες των ανθρώπων, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι η αλλαγή ώρας προκαλεί περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη που υποτίθεται ότι προσφέρει.

Μοιράσου το άρθρο!