Περί της καταγωγής του Τζον Γκλεν.
Χρόνος ανάγνωσης :
3'Ο καλός φίλος της ιστοσελίδας Παναγιώτης Κουτσκουδής αποκαλύπτει την Αγιασώτικη καταγωγή του Τζον Γκλεν.
Αναφέρει ο Παναγιώτης:
"Σήμερα το μεσημέρι πήρα ένα εκπληκτικό μήνυμα στη συνομιλία του φβ από τον αγαπητό και σεβάσμιο φίλο Παναγιώτη Φωτεινέλλη, Αγιασώτη της αυστραλέζικης ομογένειας, 89 ετών, που σας το παραθέτω αυτούσιο:
Πάνο, εχθές πέθανε ο Τζον Γκλεν στην Αμερική. Ήτανε ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που έκανε το γύρο της Γης. Η μητέρα του ήτανε πρώτες ξαδέρφες με τη μητέρα μου. Όταν το 1962 ήλθε διακοπές στην Ελλάδα, τότε ήταν δήμαρχος στην Αγιάσο ο Στρατής Τραγάκης, ο οποίος τον κάλεσε να επισκεφθεί την Αγιάσο, αλλά αρνήθηκε, γιατί την Αγιάσο την είχαν ονομάσει «Μικρή Μόσχα»!!! Αυτό το διάβασα στην εφημερίδα, όταν ήμουν στην Αργεντινή. Το όνομά του ήταν Ιωάννης Κλεάνθης. Η μάνα της μητέρας του έμενε στην Αγριά. Τη λέγανε Καλλιόπη. Τη θυμάμαι πολύ καλά. Ήταν αδερφή με την Κουρτζήδαινα στο Σταυρί, που είχανε το αγγειοπλαστείο, και αδερφή με της μητέρας μου τη μητέρα. Τρεις αδερφάδες. Και το όνομά του λεγότανε Ιωάννης Κλεάνθης. Να γραφτεί στο περιοδικό. Αν χρειαστεί τίποτα άλλο, εδώ είμαι. Γεια σου.
Τα σχόλια περιττεύουν! Αγιασωτόσπορος, διαβολόσπορος! Παντού έφτασε η χάρη μας!"
up date
Σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησης, αναρτώ σήμερα για ενημέρωσή σας το κατατοπιστικό κείμενο του αείμνηστου Βασίλη Πλάτανου, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 184 (2011) του περιοδικού ΑΓΙΑΣΟΣ (έκδοση του ΦιλοπρόοδουΣυλλόγου Αγιασωτών της Αθήνας), περί της... αγιασώτικης καταγωγής του πρόσφατα εκλιπόντος Αμερικανού αστροναύτη Τζον Γκλεν . Αν έχετε λίγη υπομονή, διαβάστε το. Αξίζει τον κόπο. Παλιά ιστορία, παλιά αμαρτία...
Σύντομο βιογραφικό του:
Ο Τζον Χέρσελ Γκλεν γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1921 στο Κέμπριτζ του Οχάιο.
Ξεκίνησε να σπουδάζει χημικός μηχανικός αλλά διέκοψε τις σπουδές του για να καταταγεί στην ναυτική αεροπορία μετά την εμπλοκή της Αμερικής στον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1943.
Στο σμήνος VMO-155 με βάση το Ματζούρο της Ιαπωνίας και τα νησιά Μάρσαλ, ο Γκλεν οδήγησε στη μάχη 59 αποστολές.
Η καριέρα του ως πιλότου συνεχίστηκε στην Κορέα, όπου ως σμήναρχος συμπλήρωσε 90 αποστολές, σε μία από αυτές μάλιστα πλησίασε μάλιστα τόσο πολύ τα εχθρικά αεροσκάφη που όταν το F-86 το οποίο πλοηγούσε επέστρεψε στη βάση του αριθμούσε 200 τρύπες.
Το 1958 η αμερικανική κυβέρνηση, μετά την επιτυχία του ρωσικού δορυφόρου Σπούτνικ, ξεκίνησε το Project Mercury, ένα πρώτης προτεραιότητας σχέδιο με στόχο την τοποθέτηση ενός διαστημικού οχήματος σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Ο Γκλεν υπεβλήθη σε μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά τεστ και τον Απρίλιο του 1959 επελέγη ως ένας από τους επτά αστροναύτες του Mercury.
Στις 20 Φεβρουαρίου του 1962, ο νεαρός τότε αστροναύτης απογειώθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ μέσα στη διαστημική κάψουλα Friendship 7 Mercury. Έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Θερμός υποστηρικτής των διαστημικών πειραμάτων και ερευνών της NASA, ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι έγινε στενός φίλος του Τζον Γκλεν και τον συμβούλεψε να στρέψει το βλέμμα του προς την πολιτική.
Ο θάνατoς του Κένεντι όμως άφησε τον Γκλεν μετέωρο. Η πολιτικές φιλοδοξίες του Γκλεν μάλιστα διακόπηκαν λόγω ενός ατυχήματος. Ο Γκλεν υπέστη σοβαρή βλάβη στο τύμπανο του δεξιού αφτιού μετά από πτώση του στο μπάνιο.
Ο Τζον Γκλεν εξελέγη τελικά γερουσιαστής το 1974, στην τρίτη του απόπειρα ως υποψηφίου.
Το 1998 τον προσέγγισε τη NASA, με σκοπό την επιστροφή του στο Διάστημα.
Στις 29 Οκτωβρίου 1998 το διαστημόπλοιο Discovery απογειώθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ και ο Γκλεν έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία αστροναύτης που ταξίδεψε στο Διάστημα.