Κοινωνία

02/10/2024 - 14:49

Ότι δεν έκαναν τόσα χρόνια οι Δήμαρχοι της Μυτιλήνης ... το κάνει η καταγγελία ενός γιατρού!

Τη διοίκηση και διαχείριση των κοιμητηρίων όπως δικαιούται διεκδικεί ο δήμος

Μετά από 4 περίπου δεκαετίες, που τα νεκροταφεία ενώ έπρεπε να διαχειρίζονται από τον Δήμο Μυτιλήνης, ήταν στα Φιλανθρωπικά και στη Μητρόπολη και κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει αυτό το θέμα... ήρθε  (ΕΥΤΥΧΩΣ) η καταγγελία του ιατρού και πρώην Βουλευτή κ. Γιάννη Ζερδελή και αναγκάζει τον Δήμο Μυτιλήνης να "τρέξει".

Σε σημερινό της ρεπορτάζ στην ΕΡΤ η Μυρσίνη Τζινέλλη  αναφέρει: 

Προ των ευθυνών τους για την εφαρμογή του νόμου στη διαχείρισης των κοιμητηρίων της Μυτιλήνης, βάζει Δήμο Μυτιλήνης και Φιλανθρωπικά Καταστήματα, η μηνυτήρια αναφορά κατά πάντως υπευθύνου που θα καταθέσει ο γιατρός και πρώην βουλευτής Γιάννης Ζερδελής, μετά από προσωπική δυσάρεστη εμπειρία.

 Η νομοθεσία είναι σαφής και ορίζει ότι «Η ίδρυσή και συντήρηση κοιμητηρίων (νεκροταφείων) ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων και κοινοτήτων» . Στη Μυτιλήνη ωστόσο τησυντήρηση και Διοίκηση των Νεκροταφείων Μυτιλήνης, κατέχουν τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης και η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης.

Μια δυσάρεστη εμπειρία με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος ο κ. Ζερδελής, άνοιξε το δρόμο,  για να διεκδικήσει εκ νέου ο δήμος Μυτιλήνης τη διοίκηση των κοιμητηρίων από τα ΦΚΜ. Όπως κατήγγειλε ο κ. Ζερδελής έγινε εκταφή της μητέρας του χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν οι συγγενείς και ο ίδιος θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Επειδή σύμφωνα με τη νομοθεσία υπεύθυνοι για τη λειτουργία των κοιμητηρίων είναι οι δήμοι, η κίνηση του κ. Ζερδελή, ενεργοποίησε το δήμο Μυτιλήνης ό οποίος συντάσσει επιστολή προς στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα, όπου θα ζητά να του παραχωρηθεί η διαχείριση των κοιμητηρίων. Να σημειωθεί ότι ιδιοκτησία ο χώρος που έχουν αναπτυχθεί τα δύο κοιμητήρια ανήκουν στην εκκλησία.

Τα ΦΚΜ που διοικούνται από 9μελές ΔΣ στο οποίο προΐσταται ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης. Δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα ενώ τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου θα  συγκληθεί συνεδρίαση του ΔΣ όπου αναμένεται να τεθεί και το συγκεκριμένο θέμα. Μέλη του ΔΣ είναι ο Μητροπολίτης, δυο πολίτες , εκπρόσωπος της Περιφέρειας και ο εκάστοτε   δήμαρχος Μυτιλήνης, και πρόεδροι των επιστημονικών φορέων ήτοι επιμελητηρίου, δικηγορικού ιατρικού και φαρμακευτικού συλλόγου. Μέλη του ΔΣ διατύπωσαν στην ΕΡΤ Αιγαίου ότι «ότι είναι το νόμιμο πρέπει να γίνει».

Ο δήμος Μυτιλήνης υποχρεούται πλέον να διεκδικήσει τη διαχείριση των κοιμητηρίων καθώς ο κ. Ζερδελής απευθύνθηκε και στην υπηρεσία δημόσιας υγείας της Περιφέρειας για υγειονομικές παραβάσεις στα κοιμητήρια όπου οι ελεγκτές χθες παρέδωσαν το πόρισμά τους στο οποίο αναφέρεται ότι «το κοιμητήριο της Χρυσομαλλούσας, δε λειτουργεί σύμφωνα με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, και οφείλει η αρμόδια αρχή , να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες προς συμμόρφωση». Η παραβίαση των υγειονομικών διατάξεων αποτελεί ποινικό αδίκημα όπως ορίζει ο νόμος .

Αρμόδια αρχή όμως η νομοθεσία αναγνωρίζει τον οικείο δήμο και στην προκειμένη περίπτωση το δήμο Μυτιλήνης, ο οποίος καλείται να παρέμβει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και να αποκαταστήσει τις ανθυγιεινές εστίες . Οι υγειονομικές παραβάσεις αφορούν κυρίως τη διαδικασία πλύσεις των οστών και τις αποθήκες φύλαξης εργαλείων.

Και στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2017, ο τότε δήμος Λέσβου , είχε ζητήσει με επιστολή του στα ΦΚΜ τη διαχείριση των κοιμητηρίων, επιστολή η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ  αλλά ούτε και ο δήμος επανήλθε. Ευνόητο είναι ότι ο δήμος Μυτιλήνης που ξεκινά τη διαδικασία αποκατάστασης της νομιμότητας στο θέμα αυτό ,  θα πρέπει να οργανώσει και το θέμα της υποδοχής αυτής της αρμοδιότητας με το ανάλογο οργανισμό και προσωπικό για τη διαχείριση και λειτουργία δημοτικών πλέον κοιμητηρίων.

φφ

Μοιράσου το άρθρο!