Κοινωνία

26/10/2014 - 01:14

Οι προτάσεις της ΚΙΒΩΤΟΥ για την μείωση των αδέσποτων/εγκαταλειμμένων ζώων στη Λέσβο

style="text-align: justify;">Πριν από μερικές εβδομάδες, η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης κοινοποίησε στις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Λέσβου τις προτάσεις της για τη διαχείριση και την μείωση των αδέσποτων/εγκαταλειμμένων ζώων στο νησί μας. Όλες οι προτάσεις μας απορρέουν από τη γενικότερη θέση του συλλόγου μας η οποία είναι «Διαχειριζόμαστε τα αδέσποτα ζώα – Ελέγχουμε τα ιδιόκτητα ζώα», και είναι οι ακόλουθες:
 
*********************************
1.     Συνέχιση της λειτουργίας του Δημοτικού Κτηνιατρείο: Το Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων-Δημοτικό Κτηνιατρείο Δήμου Λέσβου την περίοδο Ιούλιος 2013-Αύγουστος 2014 έχει παράξει ένα εντυπωσιακό έργο. Η συνέχιση της λειτουργίας του, και ειδικά των στειρώσεων αδέσποτων ζώων, είναι απαραίτητη για να περιοριστεί ο ρυθμός αύξησης των αδέσποτων ζώων στο νησί μας
 
2.     Επέκταση των υποδομών του Δημοτικού Κτηνιατρείου: Δυστυχώς, η τρέχουσα δραστηριότητα του Κέντρου περιορίζει αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των πραγματοποιούμενων στειρώσεων στα αδέσποτα ζώα. Για να αυξηθούν οι στειρώσεις πρέπει να αυξηθεί η σημερινή χωρητικότητα του Κέντρου (το οποίο έχει μόλις 10 κλουβιά φιλοξενίας). Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει οικονομικά προς αυτή την κατεύθυνση.
 
3.     Ηλεκτρονική ταυτοποίηση («τσιπάρισμα») των ιδιόκτητων ζώων: Το 70% των αδέσποτων ζώων προέρχεται από εγκαταλείψεις ιδιόκτητων ζώων (ηλικιωμένα ζώα, άρρωστα ζώα, ανεπιθύμητες γέννες). Γι αυτό το λόγο η Ελληνική νομοθεσία (Ν.4039/2012) επιβάλλει την υποχρεωτική ηλεκτρονική ταυτοποίηση (τοποθέτηση «τσιπ») όλων των σκυλιών, επί ποινή προστίμου 300 ευρώ, γιατί –πολύ απλά- ένα ατσιπάριστο ζώο είναι ένα ζώο υποψήφιο να καταλήξει αδέσποτο. Σχετικά με το θέμα του τσιπαρίσματος προτείνουμε τα εξής,
3Α. Τσιπάρισμα ιδιόκτητων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε τιμή κόστους
Προτείνουμε την ενεργοποίηση του Άρθρο 4 παρ. 3α, του Ν.4039/2012 σύμφωνα με τον οποίο:
«Στην περίπτωση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., οι διαβιούντες με το επίδομα της Πρόνοιας), οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς επιβαρύνονται με το κόστος μόνο του ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης και οι υπόλοιπες υπηρεσίες προσφέρονται αζημίως όταν η σήμανση του ζώου πραγματοποιείται στα κτηνιατρεία ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, των Δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας».
Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης είναι διατεθειμένη να μεσολαβήσει ώστε το Δημοτικό Κτηνιατρείο να προμηθευτεί το ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης («τσιπ») σε τιμή μερικών ευρώ ανά τεμάχιο –η οποία θα είναι και η τιμή που πληρώνει ο ιδιοκτήτης του ζώου.
3Β. Συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία για ελέγχους ιδιόκτητων ζώων και επιβολή προστίμων
Ο Δήμος Λέσβου πρέπει να ζητήσει τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.  ώστε να αρχίσουν συστηματικοί έλεγχοι των ιδιόκτητων σκυλιών και να επιβάλλονται -άμεσα και επί τόπου- τα προβλεπόμενα πρόστιμα όταν διαπιστώνεται ότι το σκυλί δεν είναι τσιπαρισμένο, όπως ακριβώς απαιτεί η Ελληνική Νομοθεσία (Ν. 4039/2012). Υπενθυμίζουμε ότι το σύνολο του προστίμου αποδίδεται στον δικαιούχο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)- εν προκειμένω στο Δήμο Λέσβου- και διατίθεται αποκλειστικά για τη βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων και κτηνιατρείων και εν γένει για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων (Ν. 4039/2012 Αρθρο 21, παρ. 7).
 
4.     Δημιουργία δημοτικού συστήματος παροχής τροφής και νερού για τα αδέσποτα ζώα: Σύμφωνα με το Ν.4039/2012, Άρθρο 9, παρ. 10, όπως τροποποιήθηκε από τον Ν.4235/2014 ‘Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής’. Τέτοια δημοτικά συστήματα λειτουργούν ήδη στην Άρτα, το Ηράκλειο, τη Δράμα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης είναι διατεθειμένη (α) να συνεισφέρει οικονομικά στην προμήθεια/κατασκευή των εν λόγω συστημάτων (β) να συνεισφέρει στην προμήθεια ζωοτροφών και (γ) να επικουρήσει στη λειτουργία του συστήματος μέσα από τα μέλη-εθελοντές της.
 
5.     Δημιουργία δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων: Πολλοί συμπολίτες μας υποστηρίζουν τη δημιουργία δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων, για τη μακροχρόνια φιλοξενία τους. Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης είναι κατ’ αρχάς υπέρ μια τέτοιας δράσης αλλά τονίζει ξεκάθαρα ότι ένα τέτοιο καταφύγιο ΔΕΝ θα λύσει το πρόβλημα των εγκαταλειμμένων-αδέσποτων ζώων, όπως ακριβώς τα Κέντρα Προσωρινής Φιλοξενίας Μεταναστών ΔΕΝ έχουν λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης. Μια τέτοια δράση προφανώς θα αντιμετωπίσει μέρος των συνεπειών του προβλήματος, και γι’ αυτό είναι καλοδεχούμενη στο βαθμό που θα εναρμονίζεται πλήρως με τις πρόνοιες της Ελληνικής νομοθεσίας, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα αίτιά του, που δεν είναι άλλα από τις εγκαταλείψεις ιδιόκτητων σκυλιών (τουλάχιστον 94  κουτάβια, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, για την περίοδο Ιούνιος-Αύγουστος 2014).
 
6.     Ενεργοποίηση συλλογής οικονομικών πόρων από παραβάσεις της φιλοζωικής νομοθεσίας: Χάρη στις καταγγελίες των φιλοζωικών σωματείων και των απλών πολιτών, έχουν πλέον βεβαιωθεί στη Λέσβο δεκάδες διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις της φιλοζωικής νομοθεσίας, αξίας χιλιάδων ευρώ. Βάσει του Ν. 4039/2012 Αρθρο 21, παρ. 7, το σύνολο αυτού του ποσού αποδίδεται στον δικαιούχο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και διατίθεται αποκλειστικά για τη βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων και κτηνιατρείων και εν γένει για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Συνεπώς, οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις συναρμόδιες υπηρεσίες (Αστυνομικά Τμήματα και Δνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Β. Αιγαίου), να εξακριβώσουν το ακριβές ποσό των προστίμων και να εκκινήσουν τη διαδικασία απόδοσης αυτού του ποσού.

Μοιράσου το άρθρο!