Κοινωνία

12/10/2024 - 20:15

Οι Παλαιστινιακές σημαίες κυμάτισαν στη Μυτιλήνη

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Καμία συμμετοχή-καμία εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους

Με εκατοντάδες κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 11 Οκτώβρη η αντιπολεμική συγκέντρωση-συναυλία του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Σωματείων και Φορέων του νησιού. 

Στάλθηκε ακόμη μία φορά το μήνυμα της Ειρήνης και Φιλίας όλων των λαών, να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους και να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους λαούς που δοκιμάζονται από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. 

Οι Παλαιστινιακές σημαίες κυμάτιζαν καθόλη την διάρκεια της συγκέντρωσης ενώ το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» δονούσε την ατμόσφαιρα. 

Το ενδιαφέρον  των συγκεντρωμένων τράβηξαν η έκθεση φωτογραφίας για την Παλαιστίνη που επιμελήθηκε η Διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. 

«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά» ακούστηκε δυνατά όταν διαβάστηκε η ανακοίνωση συμπαράστασης στους νέους στρατευμένους που τιμωρήθηκαν επειδή εξέφρασαν δημόσια την αντίθεση τους στην ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο. 

Πρώτη στο βήμα της συγκέντρωση ανέβηκε η Σεϊρίν Οθμάνι μέλος της Παλαιστινιακής Κοινότητας του νησιού. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την Μαρία Μαδυτινού πρόεδρο του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης και τον Νάσο Γαλή πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου. 

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δημήτρη Ευσταθίου αντιπρόεδρο του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και πρόεδρο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου. 

Στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία στον Παλαιστινιακό και Λιβανέζικο λαό από τους: την χορωδία CANTALALOUN, τον Παναγιώτη Καραγιάννη, τον Gianluca Spilotros, την Μαρία Κουρούτσαλτη, τον Γιάννη Μυκονιάτη και τον Ιωάννη Παπλωματά

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή, στο τέλος της συγκέντρωσης, όταν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες από κοινού με Έλληνες εργαζόμενους χόρεψαν παραδοσιακό παλαιστινιακό τραγούδι. 

---

Η κεντρική ομιλία από τον Δημήτρη Ευσταθίου

 

Τέτοιες μέρες το 2023, από αυτό εδώ το βήμα, σε αυτήν την πλατεία, καταγγείλαμε το μακελειό που ξεκίνησε σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, σαν συνέχεια της παράνομης κατοχής της γης του από το Ισραήλ εδώ και 70 χρόνια.

Τότε σύσσωμο το ευρωατλαντικό μπλοκ, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, από κοντά η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, λογιών λογιών τηλε-ειδικοί και διεθνολόγοι, μας μιλούσαν για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Μας γέμισαν τις οθόνες με fake news για αποκεφαλισμένα βρέφη, αραδιάζανε ανιστόρητες αρλούμπες, παραχαράσσοντας την ιστορία για να στρέψουν την κοινή γνώμη υπέρ του Ισραήλ.

Το αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά; 43 χιλιάδες νεκροί, από αυτούς 16μιση χιλιάδες παιδιά. Σχεδόν δύο εκατομμύρια ξεριζωμένοι. Η Γάζα, αλλά και η Δυτική όχθη, ένας ατέλειωτος σωρός ερειπίων και χαλασμάτων. Στρατόπεδα συγκέντρωσης και βασανιστηρίων, παλαιστίνιοι να πετιούνται ακόμα και από τις ταράτσες. Αυτό θα πει αυτοάμυνα…  

Δε μας λέει λοιπόν ο Μητσοτάκης και τα πρωτοπαλίκαρα του, ένα χρόνο μετά, είχε το Ισραήλ δικαίωμα αυτοάμυνας απέναντι στο Λίβανο και εισέβαλε στο έδαφος του; Είχε δικαίωμα αυτοάμυνας απέναντι στο Ιράν και χτύπησε με πυραύλους το έδαφος του; Οι πάνω από 1000 υγειονομικοί στη Γάζα που έχουν χάσει τη ζωή τους, ήταν απειλή για την άμυνα του Ισραήλ; Σαν δεν ντρέπονται λιγάκι;

Οι πραγματικοί τρομοκράτες, η ισραηλινή αστική τάξη και το κράτος της, με τη στήριξη των μεγαλύτερων κατα συρροή δολοφόνων του πλανήτη, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, διεξάγουν μια πραγματική γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Με πρόσχημα, τι άλλο, την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, αυτοί που, επαναλαμβάνουμε, κατέχουν παράνομα, τα εδάφη της Παλαιστίνης αλλά και του Λιβάνου και της Συρίας, υλοποιούν τα βάρβαρα σχέδια τους, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες χιλιάδες σωρούς πτωμάτων, εκατομμύρια ανθρώπους να αναρωτιούνται πότε θα έρθει η σειρά τους και να παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Τι κρύβουν οι αστικές τάξεις; Ότι πίσω από τα προσχήματα που αξιοποιούνται για άλλη μια φορά για επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή (καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αυτοάμυνα κ.ο.κ.) κρύβονται οι σχεδιασμοί τους για τον έλεγχο των εμπορικών και ενεργειακών διαδρομών, στις οποίες αυτά τα εδάφη παίζουν κομβικό ρόλο. Όλα τα αίσχη που διεξάγει το κράτος-δολοφόνος και ο Νετανιάχου γίνονται για να αναδειχθεί το Ισραήλ στη βασική δύναμη όλης της περιοχής, με αναβάθμιση του ρόλου της αστικής τάξης του στους δρόμους και τις αγορές. Με λίγα λόγια, να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαί…

Οι λαοί όμως, δεν έχουν πεί την τελευταία τους λέξη. Γι’ αυτό λοιπόν  ένα χρόνο μετά, είμαστε ακόμα εδώ, είμαστε ξανά εδώ για να διαδηλώσουμε, για να τραγουδήσουμε για το δικαίωμα όλων των λαών στην ειρήνη, για να εκφράσουμε την αλληλεγγυή μας στους ήρωες λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, για να φωνάξουμε ξανά: Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, που έχει ξεσηκωθεί σε όλο τον κόσμο, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, με εκατομμύρια ανθρώπους να διαδηλώνουν δεν φιμώνεται, παρά τη συκοφαντία, παρά τις απαγορεύσεις και την καταστολή ακόμα και από δήθεν προοδευτικές κυβερνήσεις, παρά την αισχρή προπαγάνδα των αστικών τάξεων και των συμμαχιών τους. Και να είστε βέβαιοι: Τους ενοχλούμε! Τους χαλάμε τη σούπα! Τον ξεσηκωμό της εργατικής τάξης τρέμουν!

Γι’ αυτό και εδώ και λίγες μέρες, η κυβέρνηση, κάτι τύποι σαν τον Πλεύρη και τον Γεωργιάδη μαζί με άλλους “πρόθυμους” όπως ο Πέτρος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι παπαγάλοι σαν τον Πορτοσάλτε και άλλοι “κίτρινοι” με ανυπόγραφα άρθρα στο ίντερνετ, έχουν εξαπολύσει χυδαία επίθεση, στους νέους στρατιώτες, που μαζί με δεκάδες άλλους συναδέλφους του καταδίκασαν δημόσια τη σφαγή στην Παλαιστίνη και την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο. Τους τιμώρησαν, επειδή όπως έχουν κάθε δικαίωμα, υπενθύμισαν ότι ο όρκος που έχουν δώσει, είναι να προστατεύουν τα σύνορα της χώρας μας και όχι να συμμετέχουν στη σφαγή άλλων λαών. Και από αυτό το βήμα, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας στους δύο στρατιώτες και απαιτούμε να παρθεί πίσω η απαράδεκτη τιμωρία τους.

Γι’ αυτό και μια ομάδα ισραηλινών “τουριστών” έβγαλαν αφρούς μόλις είδαν τις παλαιστινιακές σημαίες σε συγκέντρωση στη Ρόδο και επιτέθηκαν τραμπουκίζοντας μέλη σωματείων και διαδηλωτές, απειλώντας πως “θα τους κόψουν τα κεφάλια”(ναι, είναι οι ίδιοι που υποτίθεται πολεμάνε την τρομοκρατία). Και με την αστυνομία, που πέρυσι βέβαια συνέλαβε παλαιστίνιο διαδηλωτή που ανέβασε τη σημαία της χώρας του στο Σύνταγμα, σε αυτό το απαράδεκτο περιστατικό να σφυρίζει αδιάφορα. 

Δεν μας εξήγησε όμως κανείς, τελικά “τι ρόλο βαράγανε” οι δήθεν τουρίστες; Μήπως ήταν τίποτα τουριστικοί πράκτορες σαν αυτούς που τραπέζωσε ο δήμος Μυτιλήνης; Μήπως ήταν τίποτα επενδυτές, σαν αυτούς που κάνουν real estate στο δήμο Δυτικής Λέσβου, που έφτασε να κάνει και τον πρέσβη του κράτους-δολοφόνου επίτιμο δημότη του; Αναρωτιόμαστε, πόσα λεφτά άραγε, κοστίζει το ξέπλυμα της σφαγής ενός ολόκληρου λαού;

Μιας σφαγής, στην οποία η χώρα μας εμπλέκεται ενεργά, με ευθύνη της κυβέρνησης. Συμμετέχοντας στους βρώμικους σχεδιασμούς των Αμερικάνων, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε που δίνουν δεκάδες δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για εξοπλισμούς στο Ισραήλ. Επιτρέποντας τα καύσιμα και τα όπλα των σφαγέων να περνάνε απ’ τα ελληνικά λιμάνια. Στέλνοντας φρεγάτες, κυριολεκτικά στο στόμα του λύκου και πληρώνοντας μισό εκατομμύριο ευρώ την ημέρα για τη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στην επιχείρηση ασπίδες της Ε.Ε. Μια επιχείρηση που όπως μας λένε, είναι καθαρά αμυντική και γίνεται για την προστασία της ναυτιλίας. 

Πως είναι δυνατόν να είναι αμυντική μια επιχείρηση, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα μας σε εμπόλεμη περιοχή; Ποιά ναυτιλία προστατεύουν; Τους εφοπλιστές, που δεν δίνουν ούτε μισό ευρώ φορολογία στο ελληνικό κράτος και που κατά δήλωση τους έχουν χεσμένο τον κάθε πρωθυπουργό;

Αλήθεια, από ποιόν πήρε η κυβέρνηση εξουσιοδότηση και κάνει τη χώρα μας συμμετοχή στη φρίκη που βιώνουν οι λαοί της Μέσης Ανατολής; Πάντως σίγουρα, όχι από το λαό! Και αυτό εκφράζεται καθημερινά, στους δρόμους, με τις εκατοντάδες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα, με τους δεκάδες χιλιάδες που διαδηλώνουν, με εμάς σήμερα εδώ! Η οργή και η αντίθεση του λαού που όλο και μεγαλώνουν, απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές εκφράζεται καθημερινά, με τις διεκδικήσεις μας για την Υγεία, την Παιδεία, για μέτρα προστασίας στη δουλειά, ενάντια στην ακρίβεια και τη φτώχεια. 

Ας αναρωτηθούμε, αυτό το μισό εκατομμύριο που δίνουμε κάθε μέρα, για να έχουμε φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα να συμμετέχει στο μακελειό, δε θα αρκούσε για να κρατήσει ανοιχτα τα τμήματα που συγχωνεύονται στο 3ο ΓΕΛ, στο Ίππειος, στα δημοτικά σχολεία του νησιού, ακόμα και το νηπιαγωγείο στο Σκόπελο κλείνουν οι απαράδεκτοι και που παλεύουν να τα κρατήσουν ανοιχτά με τον αγώνα τους οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς; Δε θα αρκούσε μισό εκατομμύριο ευρώ τη μέρα, για να ενισχυθεί το νοσοκομείο μας με προσωπικό και εξοπλισμό, για να λειτουργεί πλήρως το κέντρο υγείας που προχθές το άφησαν χωρίς ρεύμα για μία ώρα; Δε θα μπορούσαν τα ποσά που δίνουμε για τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, για να στηρίζουμε τους ναζί του Αζόφ και τον Ζελένσκι, να δοθούν για την ενίσχυση του εισοδήματος του ελληνικού λαού, που με δυσκολία βγάζει το μήνα;

Στις διεκδικήσεις μας απαντούν ότι δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά μια χαρά τα βρίσκουν για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μια χαρά τα δίνουν για φυλακές προσφύγων, όπως η Βάστρια και ο Καρά Τεπές που προορίζονται για να φυλακίσουν τους ανθρώπους, που παλεύουν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου στους οποίους συμμετέχουμε ενεργά. Γι’ όλους αυτούς του λόγους, ο αγώνας μας, έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να κλιμακωθεί, να απλωθεί παντού, να δυναμώσει! Και σε αυτό, το Εργατικό Κέντρο, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, με τις κινητοποιήσεις σε διάφορους κλάδους το επόμενο διάστημα και με τη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 20 Νοέμβρη.

Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος μπροστά στον οργανωμένο λαϊκό αγώνα. Οι ιμπεριαλιστές, που με το αίμα μας χαράζουν σύνορα δεν είναι παντοδύναμοι. Απαιτούμε εδώ και τώρα, η κυβέρνηση να αποσύρει τη φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα και να σταματήσει κάθε συνεργασία με τους σφαγείς των λαών. Εδώ και τώρα να αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 και ο λαός της παλαιστίνης να ζήσει ειρηνικά στον τόπο του. Να σταματήσει η παράνομη ισραηλινή κατοχή των ξένων εδαφών. Έξω τώρα οι βάσεις του ΝΑΤΟ από τη χώρα μας! Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών! 

Εκ μέρους της διοίκησης του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, ευχαριστούμε θερμά όλους τους καλλιτέχνες και τη χορωδία Cantalaloun για την ανταπόκριση τους στο κάλεσμα μας, να διαδηλώσουμε και να τραγουδήσουμε μαζί.

 Αντί επιλόγου, διαβάζουμε το μήνυμα που έστειλαν μαθητές και φοιτητές από τη Γάζα, σαν χαιρετισμό προς όλους όσους διαδηλώνουν για λευτεριά στην Παλαιστίνη.

“Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, δεν χάσαμε την ελπίδα. Αναζητούμε το φως, το τέλος αυτού του σκοτεινού τουνελ. Δε μείναμε μόνοι μας. Τα χάσαμε όλα, αλλά δεν μπορούμε να χάσουμε την ελπίδα γιατί υπάρχετε εσείς που μας δίνετε κουράγιο”!

Μοιράσου το άρθρο!