Κοινωνία

18/02/2023 - 11:56

Οι Γέφυρες Τέχνης αποχαιρετούν τον Δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννιτών από το 2019 και Πρόεδρος - επί 20ετία και πλέον - της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πολυαγαπημένης του πόλης των Ιωαννίνων, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 17/2/2023 το απόγευμα.

 

Εξέχουσα προσωπικότητα, προοδευτικός, άνθρωπος του πνεύματος, της προσφοράς στον συνάνθρωπο και τα κοινά, της αλληλεγγύης, υπηρέτησε από σειρά διακεκριμένων θέσεων την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Η θητεία του στον Δήμο Ιωαννιτών ως του πρώτου εβραϊκής καταγωγής Δημάρχου στην Ελλάδα, αποτέλεσε ορόσημο.

 

Είχε γεννηθεί το 1954, στα Ιωάννινα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979. Το 1993-1994, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Τελ-Αβίβ στο Ισραήλ. Διετέλεσε καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ. Ήταν επίσης υπεύθυνος των Εξωτερικών Ιατρείων Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και Παχυσαρκίας. Μέχρι τον θάνατό του ήταν ενεργό μέλος 27 επιστημονικών εταιρειών και διετέλεσε επανειλημμένα πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, όπου παρέμενε μέλος του Δ.Σ. Ήταν επίσης αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Βορειοδυτικής Ελλάδας. Επιπρόσθετα, διετέλεσε διευθυντής του Β’ Παθολογικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, διευθυντής του Παθολογικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αναπληρωτής διοικητής ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

 

Στην αυτοδιοικητική του πορεία, είχε διατελέσει επανειλημμένα δημοτικός σύμβουλος και ήταν πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος , Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών (2011-2014) με δήμαρχο τον Φίλιππα Φίλιο. Τον Ιούνιο του 2019 εξελέγη δήμαρχος Ιωαννίνων με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή».

 

Με βαθύτατη θλίψη, η Διευθύντρια 'Ανχελα Μαρία Αρμπελάεθ και οι Γέφυρες Τέχνης, υποκλινόμαστε ευλαβικά στη μνήμη του αγαπημένου φίλου Μωυσή Ελισάφ. Η απώλεια μεγάλη, για όσους είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε από κοντά και να συνεργαστούμε μαζί του. Η ευγένεια, η πραότητα και πάνω απ’ όλα το ήθος, που τον διέκριναν στα πολύπλευρα επιτεύγματά του, ας αποτελούν τον φωτεινό φάρο που θα οδηγεί τις ζωές όλων μας.

Μοιράσου το άρθρο!