Κοινωνία

13/06/2024 - 16:01

Οι αδελφές Mardini επιστρέφουν στη Λέσβο για καλό σκοπό...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Κέντρο Διοτίμα σας προσκαλεί σε δύο εκδηλώσεις που μιλούν για την προσφυγική εμπειρία και τη σημασία της ενδυνάμωσης των προσφυγισσών και του σεβασμού των δικαιωμάτων των ανθρώπων σε κίνηση.  


Προβολή ταινίας "The swimmers"
Τετάρτη 19/06, 8μμ
Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, Π. Κουντουριώτου 3



Η ταινία "The swimmers" του Χασάν Ακάντ, βασίζεται στην αληθινή ιστορία των αδελφών Mardini, Sara και Yusra, οι οποίες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Συρία το 2015, εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου. Η ταινία ιχνηλατεί τη συγκλονιστική περιπέτεια των αδελφών, οι οποίες ταξίδεψαν μέσω της Ελλάδας, θέτοντας σε ηρωική χρήση τις καρδιές τους και και τις κολυμβητικές τους ικανότητες.


H ταινία, η οποία έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον, πραγματεύεται τα ζητήματα του πολέμου, του εκτοπισμού και της δύναμης που έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις, τα όνειρα και η ανθεκτικότητα των ατόμων.


Στην έναρξη της ταινίας θα απευθύνει χαιρετισμό η Yusra Mardini.


Η εκδήλωση υλοποιείται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.

Έκθεση χειροποίητων δημιουργιών
Τρίτη 18/06, 6-9μμ και Τετάρτη 19/06, 10πμ-3μμ
Πολιτιστικό Κέντρο Μυτιλήνης, Τυρταίου 4


Πάνω από 40 προσφύγισσες που διαμένουν στη Λέσβο δημιούργησαν μια σειρά από χειροποίητες δημιουργίες εμπνευσμένες από την έννοια "Σπίτι".  Οι δημιουργίες αφηγούνται ιστορίες νοσταλγίας, ελπίδας και επανεκκίνησης. Τα έργα είναι καρπός της φαντασίας και της δημιουργικότητας των γυναικών και συνιστούν μια γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, την παράδοση με τη συγχρονία.

Η έκθεση υλοποιείται από το Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ, τη SAO Association HELLAS και τη HIAS με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

σ

Και αγώνας κολύμβησης

 

Ενας πολύ σημαντικός αγώνας κολύμβησης διοργανώνεται στις 29 Ιουνίου στη Λέσβο, με τη συμμετοχή της Πρέσβειρας Kαλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Yusra Mardini, καθώς και της αθλήτριας και ακτιβίστριας Sara Mardini.

Κάθε χρόνο πάνω από 10 χιλιάδες άνθρωποι διανύουν απόσταση 12 χιλιομέτρων, από την ακτή της Τουρκίας ως τη Λέσβο, προκειμένου να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, έχοντας αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, που πλήττονται από πολέμους, οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις.

χ

Η ιστορία τους

Οι αδερφές Γιούσρα και Σάρα Μαρντίνι, τότε 17 και 20 ετών αντίστοιχα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα στο Αϊβαλί και από εκεί ξεκινούν με άλλα 18 άτομα (παιδιά και μωρά ανάμεσά τους) σε μια μικρή φουσκωτή βάρκα για τη Λέσβο. Στα μισά της διαδρομής, όμως, η μηχανή της βάρκας σταματά. Τα δύο κορίτσια, τα οποία είναι πρωταθλήτριες κολύμβησης μεγάλων αποστάσεων, όταν καταλαβαίνουν, ότι η βάρκα θα βουλιάξει βουτούν στο νερό και κολυμπούν για ώρες, τραβώντας τη βάρκα ως την ελληνική ακτή.

Περνώντας από 40 κύματα, οι δύο νεαρές ηρωίδες καταφέρνουν να φτάσουν στη Γερμανία. Στο Βερολίνο, χάρη στην επιμονή, τις ικανότητες και το ήθος τους, έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν πραγματικά μια νέα ζωή!

Η μικρότερη από τις δύο αδελφές, η Γιούσρα βρίσκει τρόπο να προπονηθεί και καταφέρνει να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο με την ομάδα των προσφύγων. Η μεγαλύτερη, η Σάρα γράφτηκε στο πανεπιστήμιο Bard. Λίγο μετά, αποφασίζει να επιστρέψει στη Λέσβο, για να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονταν στην ίδια θέση που είχε βρεθεί κι εκείνη λίγους μήνες νωρίτερα. Εντάχθηκε στην οργάνωση ERCI και άρχισε να δουλεύει εθελοντικά ως ναυαγοσώστρια και μεταφράστρια μέχρι το καλοκαίρι του 2018, οπότε αποφάσισε να επιστρέψει στο Βερολίνο.

 

Λίγο καιρό μετά, όμως, βρίσκεται κατηγορούμενη ως μέλος εγκληματικού δικτύου που διακινεί παράνομα μετανάστες. Και κάπου εκεί, ξεκινά η απίστευτη δικαστική της περιπέτεια. Τεσσεράμισι χρόνια μετά τη σύλληψη της, η  Σάρα, η οποία το τελευταίο διάστημα ζει στο Βερολίνο έχοντας ήδη περάσει 106 ημέρες στη φυλακή, απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες, καθώς πριν λίγους μήνες, το Τριμελές Εφετείο Λέσβου αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση των πλημμεληματικών κατηγοριών για τους 24 διασώστες και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για το μεταναστευτικό – γνωστή και ως υπόθεση Σάρα Μαρντίνι.

Μοιράσου το άρθρο!